• Štýle

aktualizované

Severský štýl bývania

Ako na severský štýl
Pokiaľ sa zaujímate o design a trendy bývania, isto ste zaznamenali takzvaný severský štýl, ktorý už niekoľko mesiacov patrí medzi najpopulárnejší a najvyhľadávanejší štýly moderného bývania. Vychvaľujú ho svetoví odborníci, tak laici, ktorí svoj domov premenili v tomto duchu. A nie je divu! Severský štýl je veľmi pôvabný a kúzelný, nesie silné stopy tradície, a napriek tomu je veľmi moderný a praktický. Skrátka berie si zo všetkého len to najlepšie a je to vidieť na výsledku.
Základom je otvorený priestor a dostatok svetla, svetlé farby a jednoduché, čisté línie. Hoci tu prevláda čisto biele zariadenie, byt nepôsobí chladne a sterilne, ale naopak čisto a elegantne. Toto je docielené kontrastom svetlého zariadenia s tmavou podlahou a užitím dreva, ktorého pôsobenie bielej farby príjemne rozrušuje svoju prirodzenú štruktúru.
Byt pôsobí priestorne, čoho docielime chytro riešenými úložnými priestormi, ktoré často siahajú až ku stropu. Svoj podiel na vzdušnom dojmu, ktorým priestor pôsobí, má tiež minimum dekorácie, ktoré sú vybrané s citom tak, aby zbytočne nezaťažovali priestor. Pokiaľ sa aj vám pozdávajú interiéry v severskom štýlu, neváhajte a pusťte sa do zmeny. Stačí sa držať niekoľkými pravidlami a váš domov bude oplývať pravou severskou atmosférou.
Otvorené priestory
Open space sú čím ďalej populárnejším riešením priestoru nielen v kanceláriách, ale tiež v interiéroch. Otvorené priestory vyzerajú vzdušnejšie a priestornejšie, než v skutočnosti sú, preto, pokiaľ môžete, zbavte sa všetkých stien a ďalších predelov priestoru. Malým miestnostiam dojem vzdušnosti dodajú biele steny, svetlé zariadenia a podlahy, dostatok svetla a veľké zrkadlá.
Dostatok prirodzeného svetla 
Prirodzené svetlo naisto oceníte nielen v interiéroch v severskom štýle, preto, ak máte možnosť, využite veľké okná, lodžie, balkóny a svetlíky. Pozitívny efekt naviac zosilnite, atypickým tvarom. V prípade, že nemáte možnosť tešiť sa z prílivu denného svetla, vsaďte na bodovky, ktoré vám poskytnú dostatok svetla, a pritom príjemne splynú s okolitým zariadením.
Drevo  
Drevo je príjemné nielen na pohľad, ale tiež na dotyk, preto sú podlahy z tohto materiálu jednoznačne trefou do čierneho. Do priestornej miestnosti sa ideálne hodia tmavšie podlahy, na ktorých môžu vynikať aj letokruhy a prirodzená nepravidelná štruktúra dreva; do malých miestností vždy voľte svetlé podlahy.
Svetlý nábytok
Svetlé odtiene, jednoduché tvary, čisté a oblé línie – takými vlastnosťami by sa malo vyznačovať zariadenie severského štýlu. Svetlé a jednoduché zariadenie pôsobí veľmi sviežo a jemne a skvelo vynikne v kombinácií so svetlými a tmavými drevenými podlahami. Severský štýl si nepotrpí na honosné a výrazne dekorácie a bytové doplnky, aj napriek tomu tu a tam môžete použiť niečo, čo interiér ozvláštni a rozjasní. V severských zemiach je veľmi obľúbený tzv. vintage štýl, ktorý využíva nezameniteľného kúzla starých vecí. Staré hodiny, forma na bábovku po babičke alebo kufor zničený z ciest sa môžu stať nádhernou dekoráciou, ktorá priestoru dodá nevšedné a osobité kúzlo.
Tradičné materiály ako drevo, kameň, sklo, prírodné tkaniny, sviečky, decentné prúžky a tlmené odtiene patria ku škandinávskemu bývaniu. Vedia byť hrejivé, priateľské, ale zároveň moderné a nadčasové. Vyhovujú tým, ktorí majú radi prírodu, ale v rýdzo vidieckom štýlu sa nezhliadli.
Útulný, pohodlný domov, ktorý si na nič nehraje. Je pre neho dôležitá funkčnosť, praktickosť, prírodné materiály, neutrálne decentné farby s prevahou bielej, vzájomná kombinovateľnosť nábytku a doplnkov, dostatok svetla v podobe lámp, lampičiek a sviečok. Je vzdušný, svetlý, jednoduchý a nikdy nie je zahltený zbytočnosťami.
Ľudia si vážia pôvodných remesiel, folklórnych prvkov, detailov. Využívajú materiál, ktorý majú z prírody – brezu, borovicu, smrek, jaseň, dub. Doplňujú je kovom, kožou alebo sklom. Nábytok a drevo sú svetlejšie (biely, svetlo šedý), pretože tmavá farba zbytočne pohlcuje svetlo a opticky uberá na priestoru. Svetlejšie sú aj podlahy, ktoré sú vždy drevené, doplnené farebnými kobercami.
Štýl vyladia doplnky
Zásada je jasná: menej je viac. Dekorácie a doplnky sú vítané, ale používajú sa citlivo, premyslene, v minimálnom množstve. Majú striedme tvary, kombinujú sa maximálne dve farby a vždy sa hľadí na to, aby boli funkčné a mali aj isté praktické využitie.
Dekorácie ako vankúše, plédy, koberčeky, textilné taburetky sú omnoho farebnejší než ostatný nábytok, podlahy. Majú pestrejšie sýte farby – tyrkysová, červená, žltá, zelená, vzorovanie, výraznejšia grafická potlač, folklórne či kvetinové motívy. Sú na každej pohovke, kresle. Často sú z hrubšej pleteniny, ľanu, bavlny.
Záclony u severanov chýbajú, pretože chcú čo najviac prirodzeného svetla. My sme na neho zvyknutí, a tak kúpme závesy a skôr priesvitné záclony, jemné, s jednoduchou potlačou, prúžkom. Oceníme sťahovanie textílie po stranách okna a možnosť krásneho výhľadu do prírody. Ľudia si užívajú aj sviečky a rámčeky s fotkou, ktorá vykúzli správnu rodinnú atmosféru. Rámčeky volia drevené alebo kovové, v bielej, čiernej alebo šedej farby, vždy v jednoduchom tvaru. Lepšie tak vynikne motív.
Svietniky sú z čierneho alebo strieborného kovu, bývanie zdobia aj farebné sklenené misky fialové, tyrkysové, modré. Do interiéru patria aj číre sklenené vázičky, do ktorých sa aranžujú jemné kvetiny v kombinácií s vetvičkami, plodmi, ktoré sú vidieť v celej kráse. Nechýbajú sklenené misy, drôtené košíky či kamenina, kde nájdeme ovocie.
Svetlo milujú
Krátke zimné dni, kedy je vonku skoro tma, zaženieme svetlom. Je optimistické, podtrhne domácu atmosféru. Keď je prirodzeného svetla málo, máme možnosť kúzliť sami. Podlahové lampy môžu stať v priestoru, menšie kúsky na parapetu v okne, na komodách, stolíkoch. Držme sa rovnakých materiálov, tvarov, preferujme kov, drevo. Hitom sú priznané zdroje (veľké žiarovky), textilné farebné kabely, látkové tienidlá, ktoré evokujú retro.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články