• Štýle

aktualizované

Správny stôl pre váš interiér

Doporučenie k výberu správneho stola, ktoré vám poskytneme sa týka materiálu. Väčšina z nás sa rozhoduje medzi dvoma klasickými materiálmi, ktorými sú drevo a sklo. Plastový jedálny stôl chce doma naozaj málokto. Jeho výhodou môže byť cena, na druhej strane však silne rezonuje nestabilita a zlá estetickosť. Výber za žiadnych okolností nesmiete podceniť.

 Stôl Hektor
Stôl Hektor 
Pokiaľ teda zostaneme u pôvodných dvoch materiálov, je iba na vás, ktorý zvolíte. Každý z nich má svoje plusy a mínusy. Drevené jedálne stoly majú svoju nezameniteľnú krásu, vôňu, kresbu a praktickú údržbu. Aj tu však môžeme nájsť rozdiely. Stoly, ktoré sú z drevotriesky, patrne nevydržia dlhodobo hrubšiemu zachádzaniu a častejšej manipulácie, zatiaľ čo jedálenské stoly z masívu zvládnu takmer všetko. Drevené stoly sa ošetrujú najčastejšie voskovaním, ktoré len podtrhne prirodzenú štruktúru dreva.
Na druhej strane stoja jedálne stoly sklenené. Na rozdiel od dreva ide o novodobý výdobytok. Drevené stoly používali ľudia už pred mnohými rokmi, zatiaľ čo na sklenený stôl servírujeme až v posledných desiatkach rokoch. Sklo na rozdiel od dreva pôsobí v interiéri vzdušne a zvyšuje pocit svetla v miestnosti. Pri manipulácii s ním je však potrebné dbať väčšej opatrnosti, rovnako tak pri jeho bežnom používaní a čistení. Častá je tiež kombinácia oboch materiálov, opäť záleží predovšetkým na vašom zvážení výhod a nevýhod jednotlivých materiálov.
Mnohí z nás by túžili vybrať si stôl presne podľa svojich predstáv a zabudnúť na tak obyčajnú vec, akou sú peniaze. Bohužiaľ nejde celkom vypustiť finančné možnosti a zamyslenie sa tiež nad celkovou cenou stola. Neklesajte však na mysli. Aj jedálne stoly z masívu či veľké rozkladacie jedálne stoly sa dajú zohnať za prijateľnú cenu, stačí hľadať a neuspokojiť sa s prvým návrhom, ktorý sa okolo vás naskytne.
Ak využijete všetky či väčšinu doporučení, je veľmi pravdepodobné, že budete s výberom stolu naozaj spokojní. Nezabudnite však, že u stola sa budete stretávať s ďalšími členmi rodiny, a tak sa nebojte aj ich prizvať k výberu tak zásadného nábytku, akým je jedálny stôl. Neoddeliteľnou súčasťou takého spoločného rozhodovania je tiež voľba jedálnych stoličiek, ktoré sa k stolu hodia. Nech už váhate medzi veľkým či malým jedálnym stolom, stolom z masívu či z dreva, vedzte, že dôležitejšie je, či budete sami cítiť, že stôl bude súčasťou všetkých členov rodiny.
V ponuke sú dnes už takmer všetky veľkosti a tvary jedálnych stolov, nebojte sa teda chcieť taký, ktorý potrebujete. Štandardný rozmer jedálneho stolu v rodinách je obdĺžnik, ale ak budete chcieť iný tvar, nájde sa medzi stolmi tiež štvorec, kruh či ovál. Stačí zvážiť, ktorý z tvarov a veľkostí sa hodí práve do vášho domova. Ak chcete mať u jedla väčší priestor pre nohy, voľte skôr guľatý stôl, pokiaľ však chcete zaujať miesto v čele stolu, je praktickejšie vybrať skôr stôl obdĺžnikový. Je zrejmé, že v malej garzonke ťažko užijete veľký rozkladací jedálny stôl, a naopak rodinný dom s ôsmimi členmi nevystačí s malým skleneným stolom na jednej nohe. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články