• Štýle

aktualizované

Street trendy v bývaní

Určite sa všetci zhodneme na tom, že nezmyselné sprejerské akcie, ktoré vedú iba k tomu, že majiteľom domov s novými fasádami zostali len oči pre plač, mohol asi málokto obdivovať. A o tom jeden z posledných interiérových trendov tiež v žiadnom prípade nie je. Street art má myšlienku, má posolstvo a hlavne má špecifický štýl prejavu.

Obývacia stena Timber 3 - výpredaj moderná obývacia stena čierna
Obývacia stena Timber 3 

Ste konzervatívni? Potom to nie je nič pre vás

Street art je skutočne trend, ktorý vychádza z pouličných graffiti a postupne sa dostáva z ulíc aj do interiéru. Spočiatku išlo skôr o vstupné haly verejných budov, ale teraz sa stále častejšie objavuje aj v súkromných domoch a bytoch. Je ale jasné, že nie každý má doma voľnú stenu, na ktorú šikovný street art umelec príde nastriekať svoje umelecké dielo s aktuálnym posolstvom. Street art je jednoducho skôr umenie pre mladých moderných ľudí. Hodí sa totiž do väčších odvážne pojatých priestorov, napríklad do bytov loftového typu. A zvlášť tam dokáže svojim výrazom prispieť k neopakovateľnej atmosfére.

V čom je iný?

Graffiti a street art by sme rozhodne nemali zamieňať. Zatiaľ čo v prvom prípade ide v podstate o obyčajný vandalizmus, street art v sebe nesie úplne iné posolstvo. V žiadnom prípade nepôsobí deštruktívne a väčšinou sa snaží poukázať na sociálne či spoločenské problémy. Dá sa povedať, že ide vlastne o umelecký štýl s pointou. A často aj s poriadnym humorom. Práve vtip, humor a trefné zobrazenie poukazujúc na rôzne sociálne neduhy robia zo street artu populárny a vyhľadávaný trend súčasnosti.

Loft nie je podmienkou

Pokiaľ si potrpíte na nekonvenčný štýl, street art vás časom určite dostane. A čo teda robiť, keď zatúžite po nejakom takom diele, hoci nevlastníte žiadny veľký priestor ani nepoznáte žiadneho umelca, ktorý sa venuje tejto špecifickej tvorbe? Môžete zvoliť menej nákladné, ale pomerne pôsobivé riešenie. Napríklad v podobe tapety, plagátu, obkladačiek alebo grafoskla. Street art však nemusí byť iba na stenách. Duch street artu si môžete priniesť domov aj v malom. Nechajte sa jednoducho len inšpirovať farebnosťou, výrazovými prostriedkami, ale aj motívmi z prostredia street artu. S tým všetkým sa môžete stretnúť na moderných textíliách, ako sú závesy či povlečenie a dekoračné vankúše. Výnimkami však nie sú ani čalúnený nábytok či kusové koberce. Na street art je možné nazerať rôznymi spôsobmi. Nech už sa necháte strhnúť jeho farebnosťou alebo spoločenskou tematikou, každopádne bude vaše bývanie veľmi originálne a trendy.
Graffiti je vo všeobecnom zmysle druh výtvarného prejavu pracujúci vo verejnom priestore technikou nanášania farieb, často vo forme spreju alebo fixky, prípadne škrabanie. Aj keď v niektorých prípadoch graffiti dotvárajú vonkajšiu stenu budov všelijakými heslami a rôznymi motívmi, neznamená to, že tento spôsob kreslenia a farbenia steny nie je možné previesť do umenia, ak sa prevádzajú s talentom môže vzniknúť nespočetné množstvo nápaditých interiérov. 

Namiesto nástenných tapiet graffity 

Tento štýl maľby je známy predovšetkým svojou originalitou. Každý namaľovaný či nasprejovaný kus je jedinečný a v prípade, že vás omrzí, je veľmi jednoduché nahradiť ich iným. Graffity je skvelou alternatívou za bežná tapety, ktoré sa väčšinou môžu veľmi jednoducho poškodiť a je potrebné ich úprava. To sa vám s graffity výmaľbou stáť nemôže. Naviac je celkom na vás, či sa rozhodnete pre veľkoformátovú kresbu alebo vám pre začiatok postačia len drobnejšie ornamenty. 

Graffity vo vašej réžii 

Graffity sa prispôsobujú nielen veľkosťou priestoru, ale predovšetkým farebnému prevedeniu interiéru. Jednoducho tak získate výzdobu, ktorá bude vašej miestnosti šitá skutočne na mieru. Nebojte sa graffity štýl pozvať aj mimo steny detskej miestnosti. Skvele sa mu bude isto dariť aj vo vašej spálni alebo obývacej miestnosti. Začínať môžete s malou kresbou, a pokiaľ sa vám tento štýl zapáči, isto mu radi obetujete aj celú stenu alebo rovno miestnosť. Z praktických graffity malieb nemusíte odstraňovať prach ako z tradičných obrazov a iných nástenných dekorácií, čo je len jedna z mnohých výhod, ktoré tento štýl prináša.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články