• Štýle

aktualizované

Štýl glamour

Hoci to znie paradoxne, je to pravda. Na zariadenie interiéru štýlovými
glamour dekoráciami nepotrebujete veľkú investíciu. Stačí, ak poznáte
tie správne zásady a triky. Glamour štýl charakterizuje lesk a pôvab.
Vznikol v 40-tych rokoch minulého storočia v móde a rýchlo sa presadil
aj v bytovom dizajne. Charakterizuje ho dramatický efekt a teatrálnosť,
ktorú reprezentujú krištáľové lustre, zrkadlá, drahé látky, lesklý kov a
sýte farby.

Štýl glamour je už dlhú dobu jedným z najobľúbenejších trendov v oblasti interiérového dizajnu. Interiéry tohto štýlu sú také, v ktorých nájdeme lesk, kontrast a pastele, či štýlový nábytok dekoratívnych foriem a rôznych povrchových úprav. Pevnými prvkami tohto štýlu sú dekoratívnosť a štylistika, trblietavé a krištáľové doplnky. Navyše sa jedná o veľmi eklektický štýl, založený na združovaniu sa nábytku a doplnkov, ktoré môžu byť spájané s barokovými prvkami na modernom pozadí. To nám umožňuje vytvoriť aranžácie spájajúce luxus s ľahkosťou a moderným výrazom.

FARBY GLAMOUR

Interiéry zariadené v štýle glamour sú charakteristické pastelovými farbami, paletou ružovej a fialovej, a tiež kontrastnými farebnými kombináciami, napr. biela s čiernou a pod. Môžeme však používať aj intenzívne odtiene so silnou sýtosťou, alebo tiež s tlmenou sýtosťou, do ktorej zasahuje sivá, alebo krémová. Pozor, nepreháňajte to však so zavedením veľkého počtu silných odtieňov v jednom interiéri, pretože potom namiesto oslnivého glamour, získame chaos a smiešny gýč. Z tohto dôvodu je vhodné silnej farby interiéru kombinovať s pokojnejším pozadím, alebo naopak.

 

LESK A NÁDHERA

Ďalším dôležitým rozpoznávacím znakom interiéru glamour je lesk a žiara, ktorá dáva interiéru luxusný a špecifický charakter. Svetelné, lesknúce sa časti sa môžu prejaviť v tkaninách, krištáľových lustrov, strieborných nádob, alebo pri zrkadlových dodatkoch. Pri zariaďovaní interiéru si vyberte saténové obliečky na vankúše a prikrývky, alebo so zdobeným čalúnením. Nábytok môže prilákať pozornosť vysoko lesklým, hladkým povrchom. Je tiež lákavé zariadenie bývania obrovskými zrkadlami, ktoré rozjasnia a opticky zväčšia interiér.

Najdôležitejšie vlastnosti štýlu glamour:

  • lesknúce sa detaily

  • dekoratívny nábytok

  • hladký povrch

  • zrkadlá a kryštály

  • trblietavé dodatky

  • ozdobné tkaniny

  • kontrasty

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články