• Štýle

aktualizované

Tipy pre malú jedáleň

Potrebujete osvedčené tipy pre malé jedálne? V podstate je omnoho ťažšie navrhnúť vhodne priestor malej jedálne, než napríklad spálni klasickej veľkosti, prípadne napríklad aj menšej obývacej izby. Niekedy sa môže javiť vybavenie a zariadenie malej jedálne ako poriadny hlavolam. A v našich domoch a bytoch je tento problém naviac pomerne častý.

Malá jedáleň sa môže zdať na prvý pohľad ako problém, najmä keď si predstavíte počet ľudí, ktorí budú v domácnosti obedovať a využívať túto miestnosť. Pred zariadením svojej jedálne by ste teda mali vedieť počet ľudí, aby ste podľa toho mohli určiť tiež výber nábytku do jedálne, ktorý by mal byť premyslený.
 Jedáleň Desjo
Jedáleň Desjo
Pre nápadité jedálne však nemusí byť ani malý priestor na prekážku, poradí si aj s nedostatkom metrov štvorcových. Všetko čo potrebujete, je dobre miestnosť naplánovať, využiť zákutie, mať dostatočnú predstavivosť a vynaliezavosť a nenechať sa odradiť prípadným počiatočným nezdarom. Vhodne taký priestor vybaviť môže byť tiež otázkou dostatočnej trpezlivosti. Zvyčajne narazíte na desiatky priestorných jedálni, ktoré vždy vyzerajú skvele v prostredí showroomoch. Avšak návodov a návrhov na to, ako zariadiť malo-metrážnu jedáleň, tých je len celkom minimálne množstvo. Často sa tiež stáva, že si vyberieme nejaký nábytok, bez toho aby sme ho videli v reálu a že sme urobili chybu, zistíme, až vtedy, keď si ho privezieme domov. Často hľadáme inšpiráciu tiež v časopisoch a na internete, kde narazíme na veľa skvelých nápadov, nie všetky sa však dajú automaticky realizovať vo vašom interiéri, ale je možné uplatniť a zrealizovať aspoň niektoré z nich. Mnohé inšpirácie vám nájdete práve u nás!
K dosiahnutiu tohto cieľa v obmedzenom priestore sa skúste zamyslieť tak trochu nad rámec obvyklých a zažitých formulou. Nemusíte mať vždy predsa pri stole automaticky štyri alebo dokonca šesť stoličiek. Situáciu môžete vyriešiť aj inak. V mnohých domácnostiach to dokázali a tak funkciu miesta k sedeniu u jedálneho stolu prvé malé pohovky, akrylové stoličky alebo kombinácia celkom odlišných stoličiek, čo vo výsledku vytvára zaujímavý vzhľad jedálne v eklektickom štýlu. Kruhové stoly, priehľadné stoličky či stoly so sklenenou hornou doskou sú ideálnym riešením, pretože dodajú celému priestoru vzdušný vzhľad, prehľadné materiály dodajú miestnosti vzdušnú nestiesnenú atmosféru a zároveň zaistia, že malá miestnosť bude vyzerať väčšia, než v skutočnosti je. Pokiaľ ste však skôr puntičkári a máte radšej konvenčné riešenie a eklektizmus nie je práve váš šálok čaju, skúste materiál a vybavenie, ktoré vašu jedáleň prepojí s okolitým priestorom.
Aj skutočná veľkosť daná štvorcovými metrami je však z iného uhlu pohľadu iba relatívna. To, čo sa vám môže javiť ako malá jedáleň, je napríklad niečo, na čo sú ostatní celkom dobre zvyknutí. Zvlášť, pokiaľ ste mladý pár, ktorý nemáva často návštevy, nemusíte sa trápiť s tým, že k vášmu stolíku si nesadne šesť alebo aj viac hostí. Postačí vám stolík pre dvoch umiestnený do vhodného kúta alebo vyklapací, prípadne skladací stolík. Stoličky budú tiež slúžiť iba občas, takže môžu byť stohovateľné a nebudú zavadzať. Ako vidíte, nie je tak ťažké previesť akýkoľvek kút vášho domova v kompaktnej jedálni menších rozmerov, a to napríklad na chodbe vedúci do spálne alebo si malú jedáleň vytvoriť z časti kuchyne za kuchynským ostrovčekom. Všetko, čo budete potrebovať je správne zvolený stôl. Stolov existuje celá rada takých, ktoré sa po použití jednoducho zložia naplocho k stene. Vďaka vhodne zvolenému nábytku môžete vytvoriť aj takú jedáleň, ktorá po hlavnom jedle zmizne preč, ako by tam ani nikdy nebola.

Veľký stôl je základ

K veľkému stolu sa usadí viac osôb naraz, je prehľadný, pojme rozmanité ingrediencie, dekorácie a každý zo stolujúcich sa cíti pohodlne. Ak vám to priestor dovolí, kúpte teda čo najväčší stôl. Keď s miestom bojujete, vyberajte rozkladací typ, ktorý uplatníte s návštevou či pri rodinných oslavách. Guľatý tvar stolu je ideálny, pretože všetci majú k sebe rovnako blízko. Bežný je priemer 105 alebo 120 cm, ale počítajme s tým, že kruh alebo ovál vyžaduje väčší priestor.
Obdĺžnik je z hľadiska priestorovej náročnosti praktickejší, najlepšie s veľkosťou 90 x 180 centimetrov. K takému už sa pohodlne usadí šesť osôb. Každý by mal mať okolo seba plochu so šírkou 60 až 80 centimetrov a s hĺbkou 30 až 35 centimetrov. Na zvyšok voľného priestoru patria dochucovadlá alebo nejaké tanieriky.

Obľúbené materiály 

Najobľúbenejším materiálom je masívne drevo alebo doska z dyhy. Efektná je tiež nejaká kombinácia dreva s oceľou alebo nerezom, pretože odľahčí celkový dojem. Stôl môže mať dosku aj z matného, číreho alebo tónovaného skla.

Stolička 

Je súčasťou stolu a má s ním súznenie tvaru, materiálu a štýlu. Preferujeme príjemný, komfortný, ergonomicky tvarovaný nábytok, najlepšie s podrúčkou. Praktický sedák je podľa odborníkov mierne naklonený dozadu a opierka chrbtice je vyššie. Medzi doskou stola a stoličky má zostať voľný priestor aspoň 27 až 30 centimetrov. 
Nábytok do jedálne voľte nielen s ohľadom na celkový dizajn domácnosti, ale aj s ohľadom na jeho funkčnosť a praktickosť. Nielen stoličky a stôl tvoria jedálny priestor v interiéri. Tento nepostrádateľný nábytok do jedálni môžete doplniť napríklad servírovacími vozíkmi, kuchynskými poličkami, komodami alebo príborníkmi. Stretávanie u jedálneho stola by malo byť príjemným začiatkom nového dňa alebo tiež jeho zakončením a príležitosťami, kedy sa môžete u výborného jedla porozprávať so svojou rodinou a priateľmi. 

Čo vám môžeme ponúknuť?

Jedáleň je často centrom celej domácnosti, kde sa stretáva celá rodina, práve preto by v tejto miestnosti mala panovať príjemná a pohodová atmosféra. Aby ste si mohli spoločný obed alebo večeru vychutnať čo najviac, obklopte sa štýlovým a funkčným jedálnym nábytkom. Vyberte si jedálny stôl, stolovú dosku, kuchynské jedálne lavice, jedálne stoličky, barové stoličky, jedálne sety a zostavy presne podľa vašich predstáv. V našej ponuke nebudete mať žiadny problém s nedostatkom výberu.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/stoly-c-87-42.87.html
 httpss://www.nabytok-bogart.sk/stolicky-c-88-42.88.html
 httpss://www.nabytok-bogart.sk/jedalenske-sety-c-86-42.86.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články