• Štýle

aktualizované

Tón v tóne

Už máte dosť všetkých kontrastných kombinácií, žiarivých farieb a povrchov s vysokým leskom? A čo tak skúsiť triezvu eleganciu? Monochromatické ladenie totiž stačí ozvláštniť štruktúrovanými povrchmi a vzormi, takto určite nešliapnete vedľa. Spojenie „tón v tónu“ možno poznáte skôr v súvislosti s farbením vlasov alebo obliekania. Pokiaľ vám sú ale tieto kombinácie rovnaké farby v rôznych odtieňoch blízke, môžete si tak vyladiť tiež interiér.
Ako to funguje?
Zvoľte si svoju obľúbenú farbu a namiešajte ju pomocou zariaďovacích predmetov a dekorácií v rôznych odtieňoch. Vznikne vám tak príjemne monochromatický interiér. K takému „čarovaniu“ sa skvelo hodia neutrálne farby. Tým dominuje obzvlášť šedá farba. Svoj byt môžete vytieňovať v palete od svetlej šedej až po tmavú šedú. S tým skvelo tiež ladia predmety šedo-fialovej ale inej šedej farby. Taká miestnosť bude však zaručene pôsobiť fádne a nevýrazne. Pokiaľ sa nechcete púšťať do žiadnych ďalších farebných akcentov, môžete ho oživiť inak – textúrami a vzormi.
Farbou k dobré nálade
Je všeobecne známe, že farby ovplyvňujú ľudskú psychiku. A preto nie je od veci si zariadiť tón v tóne jednotlivé miestnosti, ktorých základom však bude výraznejšia farba. Napríklad do predsiene si môžete zabezpečiť žltú vo variantách maslovo žltej a krémovej. Hneď pri vstupu do bytu vás totiž zaleje vlna šťastia nielen preto, že ste po náročnom dni konečne doma, ale pretože žltá je jednoznačne farbou slnka a tepla. Vášnivá červená je zase plná energie a chuti do života (a do jedla), a preto bude skvelo pôsobiť v jedálni. Vyskúšajte tmavú a sýtu červenú v príjemných odtieňoch alebo v odtieni vína.
 
Komplet nábytku Briks VII
Pokojná zelená a chladivá modrá
Všimli ste si niekedy aké široké spektrum odtieňov ponúka zelená farba? Keď zvolíte neutrálnu tmavo zelenú, olivovú či bazalkovú zelenú s nádychom do šedej, budete sa cítiť ako v raji. Zelená totiž upokojuje a navodzuje pocit uvoľnenia. Modrá je zas farbou neba a vody, preto obzvlášť vo svetlom ladení patrí predovšetkým do kúpeľne alebo spálne. Ale jej tmavšie odtiene, šedo-modrej budú skvelo vyzerať napríklad aj v kuchyni.
Prevaha bielej farby robí byt priestornejším a svetlejším. Celková farebná striedmosť je veľmi príjemná a len tak sa neokúka. Naviac nechá vyniknúť detailom. Priestor pôsobí jednotným, odľahčeným dojmom aj vďaka centrálnemu priehľadu medzi kuchyňou a spálňou, ale tiež kvôli spojeniu kuchyne s jedálnym a obývacím priestorom.
U bielych odtieňov sledujeme stupeň belosti, vzhľad povrchu (lesklý, matný, saténový) a kryciu schopnosť. Pokiaľ sa ale rozhodnete pre farebnejšie riešenie interiéru a nemáte chuť vyhľadávať farby v dlhých regálov, stačí zájsť do niektorého zo špecializovaných obchodov a nechať si do bielej farby natónovať akýkoľvek farebný odtieň z široké palety vzorkovnice. Stačí si len priniesť ukážku požadovanej farby, napríklad vo forme kúskov plastu, keramiky alebo papiera. Výrobcovia väčšinu materiálov ponúkajú v profesionálnej rade, tiež v rade hobby, ktoré sa vlastne od seba líšia iba veľkosťou balenia. Prácu s hobby domácimi výrobkami zvládne jednoducho každý, aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ide o zložité techniky maľovaní a zdobení. Umožňujú to predovšetkým silikónové nátery, ktoré majú všestranné – univerzálne využitie. Hodia sa na minerálne podklady, ale aj na prekrytie starých silikátových a disperzných náterov. Majú dobrú priľnavosť k podkladu, dobrú priepustnosť vodných pár, nešpinia sa a sú dobre umývateľné vodou. Povrch je jemne matný, podobný klasickým vápenným náterom. Podobnými vlastnosťami disponujú aj silikátové nátery, ktoré ale vyžadujú dokonalé odstránenie všetkých zbytkov starých náterov.
Prečo by ste tiež mali každé tri roky maľovať, výhodnejšie je použiť takú farbu, ktorá nielen niečo vydrží, a naviac umožní znečistené miesta na stene vyčistiť – napríklad okolo vypínača, v detskej izbe, kuchyni, na chodbách. K dostatiu sú aj typy náterov, ktoré dokážu prekryť sadze, opotrebované lišty, gumové tesnenie a silikónový tmel a alebo farby na tzv problematické steny, napríklad s proti plesňovými účinkami, ktoré sú vhodné do priestoru so zvýšenou vlhkosťou. Žltá farba pretepľuje a osvetľuje interiér, tiež ho dokáže zväčšiť. Má uvoľňujúci účinok na našu psychiku a pôsobí povzbudivo. Svetlé žlté farebné tóny na stenách miestnosť opticky zväčšujú a odľahčujú. Harmonické kombinácie vytvoríme s modrou alebo zelenou farbou. Dobre pôsobí aj na stravovanie, vyvoláva chuť k jedlu a odstraňuje únavu. Osvedčila sa v kuchyniach, jedálňach, pracovniach a v detských izbách.
Dostatočný prienik svetla má ohromujúci efekt. Vďaka bielej farbe dokonale vyznejú všetky nenápadné detaily. Potrebnú dávku života prinášajú zelené kvetiny. Ak preferujete napríklad jednoduché zvyčajne biele interiéry, ale stále ešte váhate, že budú celkom jednoduché, použite nejaké doplnky alebo dekorácie z prírodného dreva. Drevo prinesie do miestnosti teplo. Neutrálne  interiéry majú veľkú výhodu. Vďaka ich neutralite vyniká umenie a všetky dekorácie okolo. Stačí jedna veľká váza v kúte, rodinné fotografie, kreslo a pár detailov v podobe zdobeného rámu alebo vankúšov a šedé a biele rozohrajú dokonalú harmóniu bývania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články