• Sprievodca

aktualizované

Tvrdý matrac – pre koho bude najlepší?

Najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim zdravý spánok je správne zvolený matrac. Príliš tvrdý alebo mäkký matrac bude pre nás nielen nevýhodny, ale tiež môže pri dlhom používaní spôsobiť zdravotné bolesti a nespokojnosť. Problém je taký, že väčšina ľudí si pre seba vyberá nesprávne matrace. Pre koho bude tvrdý matrac pohodlný a zdravý?  
V tomto článku sa dozviete:
   • Pre koho sú určené tvrdé matrace
    • Poskytuje tvrdý matrac pohodlie? 
    • Na čo si dať pozor pri kúpe tvrdého matraca? 
Pre koho je vhodný tvrdý matrac? 
Matrace sú obvykle k dispozícii v troch základných skupinách, ktoré ich delia podľa stupňa tvrdosti. Väčšina výrobcov matracov uvádza, že výber matraca by mal závisieť od telesnej hmotnosti používateľa. Tvrdé matrace sú určené predovšetkým ľuďom s vyššou hmotnosťou, pretože poskytujú lepšiu oporu a telo sa neponára do povrchu. Predovšetkým sa neodporúčajú ľuďom s hmotnosťou nižšou ako 80 kg. Pre ľudí pod 80kg bude lepším riešením mäkší matrac označený ako H1. Ak má niekto hmotnosť v rozmedzí 80 – 100 kg, bude najlepším riešením tvrdý matrac. Ľudia s hmotnosťou viac ako 100 kg by si mali vybrať tvrdý povrch na spanie.
Tvrdý matrac a pohodlný spánok
Výber matraca z hľadiska pohodlia a jeho používania závisí predovšetkým od individuálnych preferencií používateľov. Môže sa zdať, že stačí raz matrac vyskúšať v obchode, aby ste sa uistili, či bude pohodlný. Bohužial tak to nie je. Jednorazový test matraca v obchode nám nedá istotu pohodlia na dlhú dobu. Až po nákupe a uplynutí určitého času zistíme, že matrac je pre nás nepohodlný. Aby ste sa tejto situácii vyhli, músíte sa riadiť podľa svojich preferencií a brať ohľad na vašu obvyklú polohu pri spánku. Tvrdý matrac nie je vhodný pre ľudí, ktorí počas spánku často menia polohu. V tomto prípade väčšiu flexibilitu a lepšie prispôsebenie sa k rôznym zmenám polôh počas spánku poskytne mäkší matrac. Na druhej strane, ľudia, ktorí radi spia na bruchu a chrbte, môžu lepšie spať na tvrdších matracoch a tí, ktorí uprednostňujú polohu na boku – na mäkkých. 
Na čo brať ohľad pri výbere matraca
Tvrdé matrace sú spomedzi z ostatných typov najobľúbenejšie. Majú mnoho dôležitých výhod, ale pred kúpou sa treba uistiť, či konkrétny typ skutočne vyhovuje našim individuálnym telesným vlastnostiam. Dbajme teda na to, aby plocha na spanie bola pre naše telo najvhodnejšia. Pri kúpe nového matraca je dobre venovať pozornosť niekoľkým dôležitým prvkom. Matrac by mal poskytovať vynikajúcu oporu, preto by mal byť vybraný podľa hmotnosti, výšky a stavby tela, aby sa mohol správne prispôsobiť zmenám polohy. Okrem toho je dôležitý materiál, z ktorého je matrac vyrobený, teda aká je jeho výplň. Na výber máte penové termoelastické matrace alebo pružinové Multipocket. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články