• Štýle

aktualizované

Útulnosť v interiéri

Problém je, že útulnosť je veľmi variabilný pojem. Každý z nás ju cíti úplne inak a inde. Z toho, sa zdá, a teda plynie, že vlastne univerzálny návod na útulný domov neexistuje. A je to svojim spôsobom pravda. Lenže nie každý z nás má dostatočnú priestorovú predstavivosť a dovedie sa dopredu vcítiť do toho, čo jeho bytu prospeje, a čo nie. A tak sme pre vás pripravili niekoľko základných tipov, čo môžete urobiť pre to, aby sa vám doma páčilo. 
Komplet Xaver 1
Komplet Xaver 1 

Stávka na istotu

Ideálnym základom je vzhľadovo a tvarovo neutrálny interiér, ktorý si môžete dotvoriť podľa svojho nech už rôznymi drobnými doplnkami alebo niečim výraznejším, napríklad nábytkovými solitérmi. Vašim cieľom by malo byť si zariadiť byt tak, aby nepôsobil nevkusne, ale na druhú stranu, aby nebol chladným, nezabývaným priestorom, kde všetky vybavenia nevýrazne splýva.
Pravdepodobne neurobíte žiadnu chybu, keď vsadíte na prírodné materiály, jemné pastelové odtiene a pritom sa budete držať zásady, že menej je niekedy viac.

Vezmite to od podlahy

Viete, že pomerne zásadnú úlohu hraje pri zariaďovaní interiéru podlaha? Vyplatí sa riadiť jednoduchým pravidlom: Keď je interiér vhodne svetlý, zútulnia ho tmavšie podlahy v kombinácií s pastelovými odtiene béžové, zelené a okrové. Pokiaľ ale máte doma málo svetla, zamerajte sa na svetlejšie podlahy ladené do béžovej a medovej, čo bývajú väčšinou rôzne varianty dubu. Hrejivý pocit samozrejme najviac umocní drevo. K dostatiu sú ale aj rôzne moderné materiály s pomerne autentickým vzhľadom dreva, ktoré sú často finančne dostupnejšie. Ich ďalšími výhodami sú jednoduchá údržba a väčšia odolnosť.

Kombinujte drevo so sklom

Každému sa samozrejme páči iný nábytok. Avšak pokiaľ ste si v oblasti zariaďovaní interiéru neistí, opäť sa radšej zamerajte na drevo a jeho dekóry aj u umelých materiálov. K ozvláštneniu prispejte napríklad kombinácia so sklom. Hocikedy však stačí len miestnosť vyvážiť zaujímavým kobercom, závesom alebo čalúnením.

Akcentujte bielu a čiernu

Rovnováhu farieb a materiálov bezpečne zaistíte striedaním bielej a čiernej. Určitú optickú priestorovosť väčšinou zaisťujú biele stropy. Ale bielou farbou v podstate presvetlíte čokoľvek. Len jej nesmie byť príliš, pretože potom by interiér pôsobil príliš chladne a vy by ste sa určite necítili príjemne. Z tohto pohľadu je šťastnejšou voľbou čierna. Využijete ju na detaily, nech už ide o svietidlá, rámy obrazov či vázy a iné dekorácie. Vytvoríte tým skvelý kontrast k ostatným farbám a naviac tak jednoducho a nenásilne zvýrazníte niektoré maličkosti.

Nezabudnite na textílie

Útulnosť si nie je možné predstaviť bez hrejivých textilných materiálov. Tu pokojne uplatnite svoj osobitý vkus. Avšak radšej farby kombinujte tón v tóne a vyhnite sa extrémnym kontrastom. Vyskúšajte napríklad olivovo zelenú a hnedú alebo okrovú a hnedú. Pokiaľ túžite po niečom výraznejšom, choďte napríklad do azúrovej a červenohnedej alebo temne fialovej a zemitej hnedej. Len dajte pozor, aby ste to neprehnali a výsledok nepôsobil príliš temne.

Využite rôzne formy osvetlenie

Z hľadiska útulnosti je celkom dôležité správne vybrať a rozmiestniť osvetľovacie telesá. Osvedčeným fígľom je rafinovane využiť niekoľko zdrojov svetla, ako je okrem rôznych lustrov a lámp nepriame osvetlenie v nábytku a stropných podhľadoch.

Cuba Libre IX - Komplet kuchynského nábytku

 Cuba Libre IX

Poslednou bodkou sú doplnky

Osobitosť interiéru často tvoria práve doplnky. Tie vdýchnu neutrálnemu interiéru skutočný život. Veď každý z nás má iné záujmy, asociácie a preferencie. Nepristupujte preto k tejto fáze formálne a nehľadajte inšpiráciu v showroomoch a katalógoch. Dajte si na stenu či na poličku len veci, ktoré vám pripomenú niečo príjemného, čo je vám blízke alebo čo symbolizuje váš pohľad na svet. Vyhnite sa klasickým suvenírom z ciest, na ktoré bude bez úžitku len padať prach, ale privezte si z dovolenky napríklad atypickú vázu alebo misu, proste niečo užitočného, čo pre vás bude zároveň pripomienkou pekných chvíľ. A práve tým dotvoríte to správne teplo domova.
Kuchyňa potrebuje byť predovšetkým miestnosťou v ktorej sa budete cítiť naozaj dobre a útulne za každých okolností. Na druhú stranu musí spĺňať svoju funkciu a byť vhodnou miestnosťou na prípravu pokrmov pre celú rodinu. Existuje naozaj veľa možností, ako môžete docieliť, aby sa z práve z Vaše kuchyne stala miestnosť, ktorú si budete vždy ospevovať. V takýchto prípadoch by ste sa mali rozhodovať predovšetkým podľa Vašich možností a podľa Vašich samotných financií, ktoré si môžete dovoliť vložiť na investíciu do prestavby svojej kuchyne. 
Veľmi moderné a stále žiadúce sú kuchynské linky, ktoré sú viacmenej minimalistické alebo aspoň na prvý pohľad sa hodia do hocijakého interiéru, ktorý si to bude vyžadovať. Pre prípadne väčšie zmeny vo Vašom bývaní môžete tiež vsadiť na nejaké vhodné dekorácie alebo menšie ozdoby. Čo sa pre nejakú zmenu rozhodnete spraviť Vy?

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články