• News&Inspirations

aktualizované

Útulný pokoj aj na Vianoce

Doprajte si útulný pokoj na Vianoce! Lamete si hlavu tým, ako tento rok poňať sviatočnú výzdobu a typické farby Vianoc, ako sú fialová a červená, vám skôr urýchľujú tep? Dovoľte si odpočívať, doba adventu má byť časom pre vaše rozjímanie a zastavenie. Pokoj a spomalenie si preto doprajte aj v dekorovaní a zahaľte svoj domov napríklad do decentných prírodných alebo čisto bielych tónov.

 Komplet Luiza Dub sonoma Komplet Luiza Dub sonoma
Komplet Luiza Dub sonoma
Prístup k vianočným sviatkom sa líši napriek krajinami aj v jednotlivých domácnostiach. Americký trend blikajúcich girland, sobov, pestrých farieb, bohato zdobených vchodov a schodísk ale rozhodne nie je jedinou cestou. Ukážkou toho, že menej je často viac aj v prípade vianočného dekorovania, je aj naša ponuka, ktorá vám prináša trendy nábytkové komplety. Vianočnému interiéru v elegantnom štýle pristane napríklad obyčajný zelený veniec bez ozdôb na drevenom stole alebo biele doplnky. Tiež stromček môže zostať čisto jednofarebný, prípadne so slávnostnými zlatými akcentami striebornej alebo zlatej.
Svetlý interiér rozsvieťte napríklad len červenou vianočnou hviezdou, ale pokiaľ si na taký kontrast netrúfate, k dostatiu je dnes bežne už aj jej biela varianta. Domácu pohodu doplní niekoľko zapálených sviečok alebo drobné svetielka u toho okna, kde zvyknú najmenšie deti očakávať Ježiška. 
Všetky vianočné dekorácie predsa bývajú otázkou kontrastných farieb, odleskov na všetky strany a mnoho trblietok. Urobte malú zmenu a podtrhnite vianočnú atmosféru prírodne ladenými kúskami, z ktorých dýcha pokoj a pohoda francúzskeho pobrežia. Verte, že tým okúzlite všetkých okolo. Nepodceňte ale prípravu a začnite s plánovaním dokonalého vianočného designu už teraz!

Drevo nad zlato

Francúzi sú labužníkmi nielen v jedle, ale aj v designu a potrpia si na bohatú výzdobu ako interiéru, tak exteriéru. To platí najmä pre navodenie skutočnej vianočnej nálady. Ak príde na dekorácie, tak u Francúzov jednoznačne víťazia prírodné materiály. Najväčšej obľube sa teší pochopiteľne svetlé drevo. Nie je sa čomu čudovať, v zimných mesiacoch navodzuje príjemne hrejivú a útulnú atmosféru. Ak sa chcete preto priblížiť francúzskemu štýlu Vianoc, potom drevenými dekoráciami nijako nešetrite. Z dreva môžete mať doslova všetko od baniek na stromček cez dekoratívne sane, dekoratívne stromčeky na stôl, závesné hviezdy na dvere, anjelikov. Skrátka všetko, čo vás napadne. Spomínate si ešte na hrnčeky s pokrievkou, priehľadné dózy a dózičky na cukor alebo na bylinky? Máte ich schované medzi svojimi cennosťami? Pokojne niektoré vytiahnite a nechajte ich prevetrať. Práve sklenené dózičky a maľované hrnčeky s pokrievkami patria ku klasickej francúzskej vianočnej výzdobe. Nemusíte do nich ani nič dávať, stačí, keď ich vystavíte ako dekoráciu, hovoria sami za seba a dokážu vytvoriť naozaj pôvabnú atmosféru.

Porcelán a keramika

Ako vianočné ozdoby nesmú chýbať najrôznejšie figúrky, ktoré môžu mať podobu sobov, jeleňov, vtákov, anjelikov, ale aj myšiek. Materiály sa môžu miesiť, a tak sa nebojte skla, porcelánu, keramiky, ale aj terakoty. Nebojte sa lesklých odtieňov. Pokojne si kúpte zlatého alebo strieborného anjela či jeleniu hlavu zo živice.

Vtip nesmie chýbať

Francúzske domovy a vianočné stromčeky bývajú často osvetlené tak, aby vynikali aj počas noci. Typickým stromčekom je jedľa, ktorá je hlavnou dekoráciou v každej rodine a ukladajú sa pod ňu darčeky. Pýtate sa, čo na ňu? Určite zabudnite na trblietavé a umelo vyzerajúce strieborné a zlaté reťaze, aj tu musí prevládať prirodzenosť. A tiež riadna dávka vtipu! Francúzi radi miešajú klasickú eleganciu s vtipnými a originálnymi doplnkami. Pokiaľ teda chcete svojmu tohtoročnému vianočnému stromčeku dodať poriadny šmrnc s dávkou francúzskeho vtipu, potom určite nezanedbajte ozdoby na stromček. Nemusí to byť vôbec len tradičné a nudné banky. Odviažte sa a poveste na stromček napríklad malé korčule alebo farebné sklenené ozdoby. Možností je veľmi veľa.
Škandinávsky štýl je veľmi obľúbený, a to pre svoju elegantnú jednoduchosť a bohatosť na prírodné materiály. Naviac sa do tohto štýlu hodí skvelo ďalšia obľúbená vianočná farba, ktorou je červená. Biela polienka brezy pri kachliach, biela hrejivá kožušinka na kresle alebo pletený pléd ako prikrývku cez postele, to všetko môže byť biele, to všetko je škandinávske a pre tento štýl nadmieru typické.

Vianoce v štýle vintage

Okúzľujúci vintage štýl je ideálne pre vytvorenie snehovej rozprávky na Vianoce. Biela je úžasná farba, tak typická pre Vianoce ako je aj sneh. Preto vintage a biela dokopy tvorí perfektnú variantu vianočnej výzdoby. Pridajte zvončeky a ďalšie romantické atribúty vyzerajúce tak sladko a staromódne. Môžete vytvoriť tiež svietniky vo vintage štýle, použite k ich výrobe napríklad staré noty s vianočnými koledami.

Vianoce s bielymi dekoráciami 

Typickým predstaviteľom každých Vianoc je anjel, a ako inak by sme mohli poznať anjela, než odetého celého v bielom rúchu siahajúcim až na zem. Anjeli sú od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou všetkých typov vianočných dekorácií. Vyzdobte si svoj dom, vchod aj okná bielymi snehovými vločkami, ozdobte bielou napríklad aj borové šišky, nalakujte je.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články