• Štýle

aktualizované

Veľmi malá kúpeľňa a málo priestoru?

Niekoľko tipov pre extrémne malé kúpeľne, ktoré potrebujú naplno využiť svoj priestor. S priemernou veľkosťou kúpeľne je to pre nás naozaj ťažké, hlavne keď máme veľkú rodinu. Priemerná veľkosť našich kúpeľní je okolo necelých 16 metrov štvorcových. A preto by ste mali vedieť pár super tipov, ako je možné zmeniť malú kúpeľňu na nepoznanie.

 Komplet Koral - Nábytok do kúpeľne s umývadlom
Komplet Koral 
Pravdou je, že štandardná veľkosť kúpeľne sa pohybuje niekde medzi 5 a 6 metrami štvorcovými a hlavným problémom býva ani nie tak samotná neveľká plocha ako hlavne zlé rozmiestnenie sanity. Pokiaľ sa neviete zmieriť s predstavou toho, že budete mať WC v kúpeľne, na samostatnú toaletu počítajte tak 1,5 m2 potrebnej plochy a na kúpeľňu to môžu byť 4 m2. Rozmiestnenie extra malej kúpeľne a sanity v nej si bude vyžadovať kvalitné kreslenie a presný plán pôdorysov. Starostlivo preto musíte zakresliť všetky rozmery kúpeľne: výšku a šírku stien, rozmery dverí, a pokiaľ bývate v staršej stavbe, tak aj prípadných výklenkov okien. Bežná vaňa zaberie plochu 170 x 75 cm, sprcha 70 x 70 cm, umývadlo 60 x 50 cm a toaleta okolo nejakých 40 x 50 cm.
Najlepšie sa Vám bude črtať na štvorčekovaný papier, kde je možné jednoducho určiť aj meradlo. Nezabudnite zaznamenať umiestnenie zásuviek, vypínačov, topných telies, prívodov vody a odpady. Ak skutočne máte kúpeľňu s veľmi malou veľkosťou, tak by sme doporučovali investovať do sanitárnej techniky na mieru od kvalifikovanej firmy. Nemusíte sa obávať ani kratších vaní, ktoré umožňujú sprchovanie v sede, čo ocenia predovšetkým seniori. A aké sú doporučené vzdialenosti? Medzi dvoma umývadlami by mal byť priestor minimálne 20 centimetrov, ale napríklad umývadlo a vaňa môžu stáť aj tesne vedľa seba, pretože ich výškový rozdiel vytvára dostatok voľného priestoru.
Čo sa kúpeľňových nábytkových skriniek týka, tu by malo byť toľko priestoru, aby ste sa pohodlne mohli ohnúť a úložné priestory v zásuvkách a skrinkách tak mohli plnohodnotne používať. Otvorené regály a posuvné dvere sú však omnoho praktickejšie. Regály, skrinky a pračka by mali stáť aspoň 3 centimetre od steny, inak sa za nimi budú hromadiť prachové roztoče a rozličné plesne.

Výhody oproti bežnej toalete

Najväčším pozitívom sú bezpochyby nulové nároky na priestor v podlahe. Vďaka tomu sa dá inštalovať naprosto kdekoľvek, teda s ohľadom na dostupnosť vodného zdroja. Závesná toaleta prevzdušní celú kúpeľňu. Vyzerá priestornejšie a útulnejšie. Oproti bežnej toalete spotrebuje o 20 % menej vody. Skrytá vodná nádrž nám umožňuje lepšie koordinovať zvyšok kúpeľne. Perfektne padne aj malému, ale modernému priestoru. Naviac skryť sa dajú aj ďalšie nevyhnutnosti, napríklad odpadný vývod. Spríjemní Vaše upratovanie kúpeľne. Keďže nie je pripevnená k zemi, pohodlne sa pod ňou vytiera. Dá sa výškovo nastaviť, čo ocenia ľudia s vyššou postavou.  Nosnosť závesného systému je okolo 400kg, takže ani ľudia s nadváhou nemusia mať žiadne obavy.

Kedy je potrebné dať prednosť klasike?

Veľké množstvo pozitív zatieňujú aj niektoré menšie negatívne stránky. Tak napríklad môže závesnú toaletu inštalovať iba odborník, a to s veľkou starostlivosťou. Musí byť pevne zapustená do steny, inak sa uvoľní a spôsobí zbytočné nepríjemnosti. Aj počas užívania je potrebné ju pravidelne kontrolovať a eventuálne, vzhľadom k vysokému vyvíjanému tlaku, prevesiť. Je nutné ju umiestniť iba do takých miest, kam sa vojde zabudovaná splachovacia nádrž. Pokiaľ chcete nahradiť bežnú toaletu závesným modelom, musíte počítať s prestavbou inštalačného potrubia. Je potrebné si zistiť, či je taký zákrok do muriva možný a či k nemu nepotrebujete dodatočné povolenie.
Kúpeľňa je miesto v našom domove, kde sa staráme o svoju osobnú hygienu, relaxujeme a sme sami sebou. Mala by preto splňovať všetko, čo je pre nás v kúpeľni dôležité a mali by sme sa v nej cítiť dobre. V malej kúpeľni je dôležité správne zvoliť obklady a podlahu. Nezabúdajte, že svetlé farby dokážu opticky zväčšiť priestor a tmavé naopak. Vhodné sú napríklad prírodné tóny farieb a naviac ich aj naše oko vníma ako veľmi príjemné.

 
Vaňa alebo sprchový kút?

Viac než praktický je v malé kúpeľni sprchový kút, takže pokiaľ nie ste milovníci vyhrievania sa v horúcej vode, doporučujeme zvážiť funkčný sprchový kút, ktorý sa dá zložiť k stene a Vy tak môžete dočasne využiť vzniknutý priestor napríklad pre sušenie prádla. Do sprchového kúta si môžete zabudovať masážne trysky a hlavice a rozmaznávať tak svoje telo počas pravidelnej hygieny.

Rozmýšľate nad bidetom?

Prečo práve nie? Ani v malej kúpeľni by rozhodne nemal chýbať. Problém môže byť vyriešený malou bidetovou sprchou vedľa toalety alebo bidetovou doskou. Kúpeľňový nábytok zvoľte podľa tvaru Vašej kúpeľne, ak namiesto na zemi, využijete steny. Menšia skrinka pod umývadlom alebo systematicky zavesené police a hneď je kam čo položiť. Ak nemôžete zavesiť police, zvoľte designové držiaky. Zvyčajne sa dajú zohnať držiaky, ktoré zavesíte na dvere alebo tiež priamo do skrinky, kde si odložíte nejaké svoje potrebné veci. Praktické sú tiež vreckárov, ktoré sa dajú kúpiť v najrôznejších veľkostiach a prevedeniach. Jedným z problémov je pračka v kúpeľni, pokiaľ sa Vám tam jednoducho nevojde, vyraďte ju a zakomponujte do kuchynskej linky alebo kamkoľvek inde, kde je možné viesť odpad. A pokiaľ Vaša kúpeľňa susedí s toaletou, zvážte prebúranie steny a spojte ich! Vznikne Vám väčší priestor, v ktorom môžete byť ešte kreatívnejší.
Zobraziť viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-koral—nabytok-do-kupelne-s-umyvadlom-p-2951-96-44.96.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články