• Štýle

aktualizované

Výber krytiny a jej vlastnosti

Ako sa znáša podlahové topenie s rôznymi druhmi krytín? Nie nadarmo sa hovorí začať pekne od podlahy. Pri stavbe či rekonštrukcii domu alebo bytu je podlaha jedno z prvých miest, u ktorého nastáva mnoho diskusií. Nejde ale len o vzhľad podlahy. Do úvahy je nutné vziať omnoho viac parametrov, medzi nimi je nezbytné nakoniec urobiť pár kompromisov. Nie vždy vám bude vyhovovať podlahová krytina vo všetkých smeroch, ale nie je sa čoho báť. Výrobcovia majú v dnešnej dobe pripravených niekoľko rôznych riešení, medzi ktorými môžete smelo vyberať.

 Kuchyňa Perla 260 - Komplet nábytku kuchennych
Kuchyňa Perla 260 
Rozhodnite sa, či si podlahu chcete inštalovať sami alebo či si na to pozvete odborníka. Pokiaľ nemáte s inštalovaním podlahy žiadne predchádzajúce skúsenosti, aj tak si môžete podlahu inštalovať sami. Budete však mať obmedzený výber krytiny, ktorú budete môcť použiť. V takom prípade môžete inštalovať laminát alebo linoleum. Odhadnite, nakoľko sa bude po podlahe chodiť a nakoľko sa bude opotrebovávať. Napríklad v obývacej miestnosti sa zvyčajne veľa chodí a podlaha musí udržať ťažké kusy nábytku, preto sa sem nehodia dlaždice alebo kameň. Veľmi používané miestnosti v dome si vyžadujú vhodnú krytinu, napríklad drevo, vinyl, laminát, linoleum alebo koberec. Vyberte vhodný materiál podľa toho, koľko vlhkosti a páry sa bude v miestnosti vyskytovať. Napríklad do kúpeľne by sa nemal nikdy dávať koberec. Pretože koberec rýchlo neuschne, kvôli vysokej vlhkosti a chodeniu mokrými nohami hrozí rast plesne. Tiež drevo alebo vinyl nie sú vhodné do kúpeľni, pretože so stálym pôsobením horúca a vody môžu pokrútiť. Vhodnými materiály sú za to dlaždice, kameň alebo linoleum.

Čím začať?

Ešte než začnete prechádzať ponuky predajcov, ujasnite si, čo od podlahy očakávate. Chcete podlahu, ktorá bude pôsobiť teplým dojmom alebo takú, ktorá zvládne vysokú záťaž? V každom dome existujú priestory, kde je podlaha namáhaná mnohonásobne viac než v iných miestach. Ide o kuchyňu, chodbu a kúpeľňu. Oproti tomu v spálni či v detskej a obývacej miestnosti toľko času denne netrávite. V neposlednom rade je potrebné zvážiť druh vytápania, či je podlahové alebo miestnosť vytápajú radiátory či krb.

Drevená podlaha

Pravdepodobne jeden z najčastejšie používaných materiálov. Drevo vytvára nielen pocit teplého obydlia, ale tiež teplo dobre akumuluje, a tak aj fyzický pôžitok z tepla pocítite aj niekoľko hodín po ukončení vytápania.
To, čo je avšak jeho výhodou, je v prípade podlahového topenia tiež jeho silným negatívom, ktoré vás môže od kúpi odradiť. Aj napriek tomu výrobcovia dnes vyrábajú mnoho typov podláh, ktoré sú drevené, a napriek tomu sú pre podlahové vytápanie vhodné, nie je to tak jednoduché s nimi pracovať v kombinácií napríklad s keramickou dlažbou, ktorá má úplne odlišný spôsob topenia. U drevených podláh je nutné topiť veľmi pozvoľna a na teplotu sa tak dostanete často až po niekoľkých hodinách, ktoré aj tak musíte platiť, hoci ešte nemáte teplo.
Počítajte tiež s tým, že drevo je prírodný materiál, a tak je nutné dodržovať optimálnu hodnotu vlhkosti medzi 40–60 %. Pri nižšej vlhkosti dochádza k vysychaniu dreva a tvoria sa trhliny, naopak pri vyššej vlhkosti môže drevo doslova vystúpiť nad úroveň okolitej časti podlahy. Drevené podlahy sa dnes vyrábajú v mnohých prevedeniach ako napríklad viacvrstvové plávajúce podlahy, klasické  parkety.

Keramická podlaha

Keramická dlažba patrí medzi najtypickejšie riešenie do namáhaných nebo vlhkých priestorov. Nevytvára síce taký dojem teplej miestnosti, ale za to sú jednoduché na údržbu a vydrží aj pomerne výrazné zaťaženie. V kombinácií s podlahovým topením ide o bezproblémovú podlahovú krytinu. Oproti drevu ale nemá tak veľkú schopnosť akumulovať teplo. Je preto vhodné mať v miestnosti krbové kamene, ktoré dodajú vášmu telu príjemné teplo alebo používať vhodnú domácu obuv.

Korková podlaha

Ďalší typ v dnešnej dobe často používaných podláh. Medzi pozitívne vlastnosti korku patrí jeho pružnosť a vyššia odolnosť. Jeho pokládka je tiež vhodná do detských izieb, kedy pri občasnom spadnutí malých detí nie je dopad tak tvrdý. Korok je tiež veľmi teplý materiál a tým sa aj stáva vhodným adeptom do spálne a detských izieb. Aj napriek tomu je jeho odolnosť pomerne vysoká, nevydrží všetko, a tak položenie tohto typu podlahy do kuchyne či predsieni nie je príliš vhodné. Ďalej nemá rád vlhkosť a v silnej vrstve ho nie je možné používať v kombinácií s podlahovým topením, keďže je to veľmi dobrý izolačný materiál.

Ako veľmi je dobré ušetriť údržbu?

Údržba podlahy závisí vždy na zvolenom riešení. Niektoré typy podláh majú údržbu veľmi jednoduchú a iné ako napríklad v prípade drevenej podlahy je údržba viac náročná. Na tento parameter sa vždy starostlivo opýtajte a zrovnajte si niekoľko možných typov materiálov vedľa seba.
Obzvlášť tiež tu budete schopní udržovať podlahu a za dlhšiu dobu než len v prvých piatich rokoch. V neposlednom rade tiež záleží na povrchovej úprave podlahy. Ta udáva nielen možno riešenie údržby, ale tiež vizuálnu podobu materiálu. Veľmi podstatná tak býva otázka, či je nutné mať ošetrenú podlahu lakom, ktorý krytinu uzavrie a oprava kúsku podlahy je náročnejšia alebo zvoliť namiesto laku olejovú úpravu, ktoré necháva materiál dýchať a oprava kúsku podlahy je menej náročná.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články