• Štýle

aktualizované

Výrazné farby

Zariadiť byt je náročné, ale zariadiť malý byt sa dá označiť za umenie. Asi najnáročnejšie je vymyslieť koncept a nájsť jednotný štýl celého bytu. A ešte ťažšie je sa ich po celú dobu realizácie bezpodmienečne držať, aby byt pôsobil jednotne a usporiadane. 

 Komplet nábytku Briks III sektorová obývacia stena
Komplet nábytku Briks III
Jedno až dvojčlenné domácnosti sú trendom dnešnej doby a vďaka tomu rastie tiež dopyt po malých bytoch. Pri zariaďovaní malých priestor je obzvlášť dôležité všetko dopredu dobre naplánovať. Našťastie dnes existuje snáď nekonečno variácií nábytku, ktorý je pre malé byty ako stvorený a pomôže vďaka chytrým vychytávkam ušetriť veľa miesta. Designeri si osvojili veľa moderných variácií, ako malé aspoň opticky nafúknuť, aby sa v ňom obyvatelia nedusili.

Vyvarujte sa výrazných farieb

Keď si ujasníte koncept a štýl vášho budúceho bývania, prichádza na radu výber farieb. Voľba správnych odtieňov a ich kombinácia je kľúčom úspechu. Na divoké a sýte farby stien a tmavý nábytok radšej hneď zabudnite. Výrazné farby ako je žiarivá žltá, ohnivo červená či temná modrá dávajú každému interiéru silnú atmosféru, ale skôr sa okúkajú. Je preto lepšie vsadiť na tlmené a svetlé tóny. Tie priestor opticky zväčšia a naviac ho môžete podľa nálady obmeňovať nápadnejšími doplnkami.
Červené vankúše môžete jednoducho nahradiť, zatiaľ čo premaľovať celú stenu v farbe vareného vína bude trochu zložitejšie. Miestnosť vám tiež bude pripadať omnoho väčšie, pokiaľ zvolíte iný odtieň pre steny a strop.

Masív a mohutný nábytok odložte do väčšieho

Poctivý masívny nábytok je krásny a vnáša príjemnú atmosféru, ale v malom byte by vás dusil. Radšej vsaďte na otvorené police, nábytok z odľahčených kovových konštrukcií či transparentného plastu, a keď drevo, tak napríklad ohýbané. Do obývacej miestnosti je preto lepšie si kúpiť nízke otvorené skrinky či poličky vo svetlých odtieňoch, ktoré je možné vyplniť farebnými krabicami, prútenými košíkmi alebo truhličkami, v ktorých sa schovajú drobnosti a neporiadok, ktorý by inak ukryla klasická obývacia stena. Nábytok na nožičkách priestor odľahčuje, a keďže je vidieť aj pod neho, tak aj opticky zväčšuje. Poobhliadnite sa po multifunkčnom nábytku, ktorý zvláda viac funkcií naraz vy ušetríte miesto.

Kúzlite so svetlom

Svetlo dokáže divy, a tak ho využite v najvyššej možnej miere. Neschovávajte okná za ťažké závesy a nepriehľadné záclony, ale kúpte si ich ľahké pavučinkové. Miestnosť osvetlite dômyselným umiestnením svietidiel. Centrálny zdroj osvetlenia je dobré doplniť menšími, lokálnymi v podobe bodových svetiel a lámp s rôznou intenzitou a dosahom. Tiež farebné zjednotenie podláh v celom byte či inštalácia zrkadiel vám pomôžu. Pokiaľ vám teda nevadí zrkadlo v spálni, rozhodne ho umiestnite aj sem. Doslova vám vykúzli aspoň naoko väčšiu miestnosť.

Až k stropu

Miestnosti zahltené vystavenými predmetmi nebudú pôsobiť priestorne ani čisto. Otvorené police využite na knihy a obľúbené fotografie, ale nezahlcujte ich. Preto potrebujete dostatok úložných priestorov, čo môže byť v malom byte celkom oriešok. Využite každé vhodné miesto k umiestneniu skriniek. Môžete ich urobiť prakticky neviditeľné, tým, že si necháte vyrobiť na mieru a na dvierka použijete rovnakú farbu, ako majú okolité steny. Využite takto aj miesta napríklad len 10 či 20 centimetrov, budete prekvapení, čo všetko sa vám do nich vojde a ako sú prehľadné.
Jedným z miest, ktoré sa bežne snažíme využiť k uprataniu čo najväčšieho množstva vecí, je spálňa. Vstavané, na mieru zostavené skrine môžu ušetriť veľa starostí s tým, kam uložiť veci a oblečenie, ktoré nepotrebujeme každý deň. Nebojte sa ich využívať kompletne bez zbytku od podlahy až po strop. Priestor tak nezostane zbytočne prázdny a schová veci, ktoré by nám zbytočne prekážali inde. Dobré je pamätať si na miesto priamo pod posteľou. Aj v kúpeľni bojujeme s nedostatkom miesta a väčšinou umiestnime len úložnú skrinku pod umývadlo. Pritom je možné využiť aj miesto nad prímurovkou, kam sa ideálne hodia zrkadlové skrinky – priestor opticky zväčší a naviac sa do nich dajú ukladať drobnosti.

Udržujte poriadok

Keď vo veľkom byte necháte pohodenú jednu či dve veci, stratí sa to. Keď to urobíte v malom byte, máte doma okamžite neporiadok. Najmä neporiadok v predsieni vbije do očí. Napriek tomu je tým prvým, čo pri príchodu do bytu vidíme, nebýva jej často venovaná pozornosť. Každý nedostatok sa pritom na tak malej ploche ihneď prejaví. Ideálne je preto zvoliť uzavrené skrine vrátane botníka a vyvarovať sa situácie, kedy kvôli otvoreným policiam môže neveľká predsieň byť ako skladisko.

Nevzdávajte sa pohodlia

Mať malý byt ešte neznamená, že budete sedieť na stoličkách, pretože sedacia súprava potrebuje príliš mnoho priestoru. Pohodlie je dôležité, a preto venujte čas hľadaniu takej, ktorá do vašej obývačky akurát sadne. Často o tom nerozhodujú rozmery, ale napríklad jej konštrukcie – teda bude jednoduchých hladkých tvarov. Aby u vás mohla prespať mama alebo kamarátka, až prídete na návštevu, tak by mala byť rozkladacia. Do malých priestorov sú šikovné taburetky alebo puffy, ktoré nezaberajú veľa priestoru, ale návšteva na nich pohodlne posedí. Švih miestnosti dodá designové kreslo. Chýbať by nemal ani konferenčný stolík. Jeden väčší môže nahradiť sada stohovateľných, ktoré si pristrčíte, keď potrebujete odložiť kávu alebo časopis. Alternatívou je tiež stolík na kolieskách, ktorý môžete odsunúť do rohu.

Praktická stránka

Niekedy sa pri zariaďovaní zameriame príliš na dezénovú stránku, ale zanedbávame praktickú. Obe ale musia ísť ruka v ruke, inak by sa nám zle bývalo. V kuchyni môžeme využiť vymoženosti uľahčujúc prácu a pohyb v nej. Skladacie stoličky a sklopný jedálny stôl sú často vyhľadávaným riešením. Aby bolo varenie čo najkomfortnejšie, je dobré starostlivo vyberať kuchynskú linku s pracovnou plochou a úložnými priestormi. Naopak si nemusíte za každú cenu kúpiť veľký varič. V menším byte zvyčajne býva menej ľudí a bohato tak postačí dvoj-platničkový. Je tiež lepšie zvoliť multifunkčných kuchynských robotov, pretože tak budete môcť ušetriť viac miesta. Dobrou vymoženosťou sú tiež posuvné dvere. Tie síce oproti klasickým predstavujú technicky náročnejšie riešenie.

Ďalšie kategórie: 

 ObývačkaDetská izbaSedačky  – Briks III

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články