• News&Inspirations

aktualizované

Závesy a záclony

Záclony a závesy? Čo robiť, keď to bez nich nejde? Stále častejšie sa objavujú v interiéroch okná bez záclon a závesov iba so žalúziami, ale ak túžite po útulnom interiéri, bez textílií na oknách sa obídete len ťažko. Niekedy stačí len záclona, inokedy to jednoducho bez závesov nie je ono. Čo by ste mali vedieť predtým, než sa rozhodnete kúpiť závesy? 

 Komplet Dorin 1 Komplet Dorin do salonu
 Komplet Dorin 1
Keď zariaďujete nový byt alebo sa pokúšate vniesť nový impulz do stávajúceho bývania, záclony a závesy v tom zvyčajne hrajú dôležitú úlohu. Veľmi často totiž výrazne ovplyvňujú výsledný dojem, ktorý vo vás daná miestnosť vyvolá. Preto je dôležité ich výber nepodceňovať. Naviac nejde len o design. Záclony a zvlášť závesy majú tiež pre váš byt praktický význam. Predsa okrem zútulnenia miestnosti ponúkajú tiež väčšie súkromie, obzvlášť pokiaľ bývate v hustej zástavbe, a nemenej dôležitá je tiež ich schopnosť zamedzi tepelným stratám. Avšak pri výbere záclon vás čaká mnoho rozhodnutí. Chcete radšej niečo romantické, ľahké a vzdušné alebo vášmu štýlu lepšie vyhovujú farebné vzory? Očakávajte, že pokiaľ nebudete mať konkrétnu predstavu, v bohatom sortimentu látok, farieb, dĺžok a štýlov sa doslova utopíte.

Aký materiál vybrať?

Pri výbere materiálu na záclony je dôležité uvážiť nielen štýl, ale tiež praktické ohľady. Hustejšie typy látok vám zaistia väčšie súkromie, ale blokujú viac slnečného svetla. To môže byť výhodou, pokiaľ máte spálňu otočenú na východ a ranné slnko vás budí príliš skoro. Veľmi priesvitné záclony zvoľte pre ľahšie vzdušnejší vzhľad.

Akú zvoliť dĺžku a šírku záclon?

Ideálna dĺžka a šírka záclony závisí na tvaru a veľkosti okna a veľkosti parapetu. Zmerajte celú šírku okna, číslo zdvojnásobte a pridajte ešte zhruba 50 centimetrov na presah textílie. Dĺžka záclony nebýva zhodná s výškou okna. Merať musíte od garniže. A samozrejme záleží na vás, akú dlhú záclonu chcete. Pokiaľ máte široký parapet alebo na ňom máte kvetiny, ktoré potrebujete často zalievať, môžete zvoliť oblúkové alebo krátke záclony. Pokiaľ máte radi romantický vzhľad, zvoľte záclony až na zem. Zvlášť v starých chalupách sú obľúbené záclony na vitrážku. Väčšinou zakrývajú tretinu alebo polovicu okennej tabule a sú navlečené na vitrážke (tyčke), ktorá je umiestnená medzi okennými rámami. Záclonu si môžete vybrať buď v metráži alebo už ušitú. Jej nevýhodou je fakt, že sa musíte prispôsobiť dopredu daným rozmerom, zatiaľ čo metrovú si ušijete na mieru.

Súhra s ostatným textilom

Vhodným doplnkom záclon je aj ďalší bytový textil, ako sú závesy, voály, obrusy alebo prikrývky, ktoré by mali spolu ladiť a dotvárať celkový interiér. Textil dodáva nábytku a interiérovému dizajnu iné rozmery, dokáže miestnosť zosvetliť alebo stmaviť, zväčšiť alebo naopak zmenšiť. Dôležité je to, ako textil použijete. Možností, ako vkusne a elegantne ozdobiť okná a mať možnosť ich zatieniť, je naozaj veľa. Záleží len na vás a vašich finančných možnostiach, ak sa rozhodnete pre klasické závesy na garniži či lanku, ktoré si jednoducho ušijete sami alebo ak nainštalujete napríklad rímske rolety, ktoré sú naozaj nádherné či japonskú posuvnú stenu v čistom dizajne. Pokiaľ ide o farby, moderné sú zelená, šedá a tmavo modrá, ideálne skombinované s pastelovými odtieňmi. 

Textilné závesy

Čo je znakom vašej vyspelosti? Materiál, z ktorého sú vyrobené závesy vo vašom byte. Pokiaľ už nie sú z plastu alebo z papieru, tak je to úplne ideálne. Vaše miestnosti budú ľahšie vyzerať honosnejšie a elegantnejšie, použite textilné závesy.

Farebné, ale nie bláznivé

Pokiaľ má váš byt neutrálny základ, osviežte ho farbami, ktoré ho perfektne rozžiaria. Nebojte sa ich, pretože vďaka neutrálnemu základnému odtieňu môžete využiť aj viac farieb, nielen jednu alebo dve. 
V akom cenovom rozpätí sa môžete pohybovať (u záclony si veľmi orientačne cenu za materiál spočítate tak, že šírku zakrývanej plochy vynásobíte 2–3× podľa toho, ako bohato chcete mať záclony – a túto mieru vynásobíte cenou záclony v príslušnej výške.)

Aké farby a odtiene mať v interiéri?

Aj keď sa to nezdá, záclony sa vyrábajú v obrovskej škále farieb a odtieňov. Základom sú samozrejme biele a krémové záclony – a už tu môžete naraziť na prvý problém. Nie je biela ako biela a nie je krémová ako krémová. Aj u týchto jednoduchých farieb existujú rôzne odtiene od žiarivo snehobielej cez tlmene bielu až po prírodne bielu alebo u krémových odtieňov od jemne krémovej či viac žltej smotanovej, cez tmavší odtieň šampanského až po odtiene s ľahkým nádychom hnedej, zelenej či šedej. Farebný výber záclon potom pokračuje cez všetky farby a odtiene, na ktoré si len spomeniete – a to sme sa ešte nedostali k farbám vzorov a ich kombináciám!
Ako si tedy vybrať farbu záclony do obývačky? Klasikou sú samozrejme biele záclony, ale vôbec sa nemusíte obávať ani najrôznejších farebných záclon. Je to len otázka zvyku a dobrého výberu. Ideálny je samozrejme vzor záclony priložiť priamo k zariadeniu interiéru (alebo aspoň farby z interiéru pomocou rôznych ústrižkov použiť ako pomôcku).
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články