• Štýle

aktualizované

Zmeny v kuchyni sa nemusia týkať len nového zariadenia

Renovácia kuchyne bez búrania a lacne. Aké máte možnosti? Renovácia kuchyne je veľmi finančne náročná. Lenže, čo keď kuchyňa už dávno nerobí česť svojmu menu a vám na kompletnú rekonštrukciu chýbajú peniaze? Pozrite sa na jej stav s odstupom – vyhovuje dispozične? Sú korpusy v poriadku? K tomu, aby ste ju vylepšili možno postačí len vymeniť niektoré časti – pracovnú dosku, drez s batériou, obklad alebo dvierka. Poradíme vám, ako na dostupnú rekonštrukciu.

Moreno Nórska Borovica - Komplet 1,8/2,4 - Komplet kuchynského nábytku
Moreno Nórska Borovica 

S doskou vymeňte aj drez

Aby ste získali nový vzhľad kuchyne, stačí niekedy len málo. Ak sú korpusy aj čelá dvierok v dobrej kondícií a dekor vám nijako nevadí, môže stačiť výmena úchytok a prípadne aj pracovné dosky. Vymeňte laminátovú za drevenú a kuchyňa získa úplne iný šmrnc. V prípade, že meníte dosku, dajte aj nový drez a batériu. Ide o pomerne malú investíciu a so vzhľadom urobí veľa. Nehľaďte na to, že keby ste potrebovali za pár rokov meniť drez, nemusíte zohnať taký, ktorý sa vojde na miesto po tom predchádzajúcom. Spolu s kompletným vymaľovaním a výmenou dekorácií získate novú kuchyňu! Pri výmene kuchynského drezu určite nebudete plakať, keďže drez v kuchyni je počas pravidelného a každodenného používania naozaj veľmi namáhaný a preto je po čase jeho výmena nutná a opodstatnená. Výmenou drezu môžete premeniť celú kuchyňu, ktorá tak získa iný dizajn alebo štýl. 

Nový náter

Aj v prípade dverí z MFD dosiek alebo laminátu sa môžete pustiť do náteru. Existujú farby, ktoré veľmi dobre držia aj na tomto povrchu, chce to len smirkovým papierom mierne zdrsniť povrch a rozhodne nevynechajte základnú farbu, ktorá umožní lepšie splynutie vrchného náteru s podkladom. Výber druhu farby vám poradia v každom lepšom obchode s farbami a lakmi. Farbu veľmi nerieďte a nanášajte v niekoľkých slabších vrstiev pomocou valčeka. Pôjde to veľmi jednoducho a ani nič nepokazíte. Do interiéru sú kvôli zdravotnej nezávadnosti vhodnejšie vodou riedené farby, ale vzhľadom k tomu, že kuchyňa je veľmi namáhané miesto, bude lepšie použiť syntetické, ktoré sú tvrdšie a majú hladší povrch, takže sa budú lepšie udržiavať. Bude vám útechou, že pokiaľ sa dvierka zanesú tak, že ich nebude možné umyť, môžete ich za niekoľko rokov oživiť ďalším náterom. Takú premenu zvládnete svojpomocne a s minimom nákladov.

Samolepiace fólie

Aj toto je jednoduchá a pomerne lacná varianta zmeny dvierok. Problém je, že prírodné dekory nikdy nevyzerajú ako prírodná podoba napríklad vzor dlažby. Ideálne je lepiť na dokonale rovný a odmastnený povrch (v prípade menších nerovností voľte drobnejší vzor, ktorý je zamaskuje). Pri práci je dôležitá veľká starostlivosť! Veľké plochy sa doporučujú potrieť pred lepením jarovou vodou. S fóliou tak môžeme ľahko manipulovať a niekoľkokrát korigovať chybné nalepenie. Prípadné bubliny vyhlaďte alebo prepíchnite a potom jednoducho vyhlaďte. Fólie vám môžu výrazne pomôcť pri zmene dvierok, prípadne ak hľadáte nejaké iné riešenie, ktoré by ste mohli využiť v praxi. 

Nový obklad na starý

V kuchyni robí veľa aj obklad. U neho môžete pristúpiť k náteru, v prípade že máte obklad, môžete nalepiť nový na stávajúcu špeciálnym lepidlom. Ďalšou možnosťou je v prípade, že meníte dosku, použiť rovnakú aj na stenu. Vyzerá to efektívne, zvlášť keď skombinujete napríklad dosky s dekorom dreva so svetlou jednofarebnou kuchyňou. Ďalšou variantou je tónované sklo či grafosklo, ale to už ste v inej cenovej hladine. Obklad dodá celému bývaniu jedinečnosť a zaujímavý dizajn, ktorý v konečnom výsledku môže skutočne veľa zmeniť. Ak ste nie ste istí svojim vlastným výberom, ale nechcete nasledovať krátkodobé trendy, tak sa stačí zamerať na vaše celkové interiérové vybavenie, ktoré veľa napovie aj o tom, ako by mohol váš interiér vyzerať. 

Kde zohnať nové dvierka?

Najlepšie bude vyzerať kompletná výmena dvierok, dosky a obkladov. Väčšina kuchynských štúdií používa rovnaké typizované korpusy, do ktorých padnú dvierka výrobcov štandardizovaných dvierok. Ďalšou možnosťou je nechať si vyrobiť dvierka na mieru. Buď sa obráťte na odborníka, ktorý si dvierka odmerá a vyrobí vám ich. Výber z mnohých obľúbených drevených dezénov s jemnou aj výraznejšou kresbou dreva, elegantné farby od bielej cez kávové a pastelové odtiene až po minimalistickú šedú, uhlovo čiernu alebo výraznú červenú či fialovú sú stále populárne. Zvoliť je možné tiež z niekoľkých tvarov od čistých ostrých línií po frézované až rustikálne motívy s patinou, plné dvierka, so sklom, zdobené vitrážou alebo mriežkou. V prípade, že ide o výrobu priamo na mieru, je nutné dôkladné meranie všetkých otvorov, zásuviek či čelných stien vstavaných spotrebičov, ktoré chcete vymeniť. Možné je tiež vyrobiť obklad veľmi obľúbených kuchynských ostrovčekov, nie je nutné sa teda obávať toho, že by kuchyňa a príslušenstvo do kuchyne nebolo dokonale zladené do posledného detailu. Pokiaľ sa rozhodnete pre variantu výmeny dvierok, sú vaše možnosti prakticky neobmedzené a nikto nebude hľadať vo vašej novej kuchyni tú starú, ktorej ste sa dokázali zbaviť a premeniť ju za novú dizajnovú a funkčnú zónu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články