• Štýle

aktualizované

Ideálne bývanie pre rok 2020

Aké bude ideálne bývanie v roku 2020? Presne tak, ako si budeme priať. Znamená to nielen fakt, že lepšie je nepodliehať trendom, ale aj skutočnosť, že trendových skupín je mnoho a záber do vkusu a štýlu široký, takže sa nemusíte báť. Digitálne trendy, vizuálne prvky, estetika, roboti, internet – to všetko je tu, aby sme si uľahčili život. Hoci sa to momentálne zdá pritiahnuté za vlasy, nebude dlho trvať a každá domácnosť bude mať svojho robota. To patrne v roku 2020 ešte nebude, aj keď za takého malého predchodcu je možné považovať aj robotický vysávač a iných pomocníkov pri práci v domácnosti. Čoho sa budú týkať najväčšie zmeny?

 Obývacia stena Bota 09 Antracytová - Dub Ribbec 24JRFG Obývacia stena Bota 09 Antracytová - Dub Ribbec 24JRFG
Obývacia stena Bota 09 
Úprimne povedané, trendmi sa to v týchto dňoch len hemží, stačí sa pozerať na internet: Každý má tie svoje trendy, ktoré sú pre neho aj určujúce v bývaní. My sa ale pozrieme na to, o čom sa hovorilo po skončení veľkého nábytkového veľtrhov, ktoré sa sústreďujú na moderné doplnky v interiéri.

Nové trendy?

Sú predovšetkým veľkorysé, rozdelené do niekoľkých skupín, z ktorých si dokáže vybrať naozaj každý. Tá so svetlým drevom čerpá inšpiráciu v Škandinávii, prevládajú tu svetlé tóny. Často sa znovu objavuje biela, sem tam ružová a všetko doplňuje ďalší bod trendov: krásna námornícka modrá. Spriaznená je aj skupina, ktorá kladie dôraz na prírodu a na organické materiály. Potom je tu trendový bod šedá, ktorá interiér stále ovláda, ale keď ju spojíme so svetlým drevom a bielou, má celkom veselý náboj. Táto šedá má mať farbu kameňa, a tak sa kameň objaví aj v dome. Je predsa z prírody. Máme tu aj trend luxusu, ktorý je určitým mixom zlata, farieb a istej pitoresknosti, zaujímavý je bod, ktorý sa týka moderného rustikálneho štýlu. Odkaz na vidiecky štýl s ľahkou modernou úpravou alebo ako prvok v modernom interiéri, všetko sa to spolu zmieša a mixuje. K tomu sa rovnakým spôsobom pridáva aj industriálny štýl.
Dôležitá je skupina neutrálov, ale tam už patrí aj tá biela a svetlé drevo, pripojíme krémovú, režnou, svetlú pieskovú, belavú, šedú atď. – nie sme už skoro u kameňa? Sama o sebe stojí snáď len skupina plastov či skôr bio plastov, ktoré sú požadované a potom ďalšie doplnky, ktoré sú veľmi populárne.


Mixujte

Áno, máte pravdu, všetko už poznáme, ale iný je ten spôsob ako sa farby a materiály prepojujú. Chcete nejaký príklad? Tak napríklad vaša kuchyňa by nemala byť rýdzo industriálna alebo rýdzo vidiecka. Mal by v nej byť dotyk oboch spomínaných štýlov, nejaké svetlé drevo či biela, jednoducho sa to premieša tak, aby vizuálny dojem bol príjemný a nábytok funkčný. Ani to nie je žhavá novinka, o mix štýlov usilujú tí, ktorí tvoria podobu bývania, už nejakú tu sezónu. Našťastie – než sa vyčerpajú všetky mysliteľné kombinácie a farby, nejakú dobu to potrvá a vy si môžete so svojim bytom pekne hrať.

Domáca kancelária

Najväčšie zmeny nastanú v interiérových trendoch pre domáce kancelárie. Čím ďalej tým viac sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorí pracujú z domova. Nielen ako živnostníci, ale zamestnanci firiem, pre ktoré je omnoho úspornejšie zamestnať človeka na prácu z domova než utrácať za prevádzkovanie kancelárie. Taktiež sa predpokladá, že začnú miznúť jedálne, jesť sa bude v kuchyni, ktorá bude usporiadaná tak, aby tam bolo miesto pre stravovaní a jedáleň nahradí domáca kancelária. Bude viac zameraná na chytrý a multifunkčný nábytok. Rozlúčime sa s tradičnými a menej využívanými priestormi v dome (ako je práve jedáleň) a viac sa bude hľadať na účelovosť a praktickosť.

Minimalizmus

Čím menej vecí, tým lepšie. Minimalizmus je už teraz na vzostupe a tomuto štýlu bývania prepadne skôr mladšia generácia, ktorá je pracovne vyťažená a snaží si tak ušetriť čas domácim upratovaním zbytočností. V kurzu budú pohyblivé, modulárne a drobné kusy nábytku. Z materiálu to bude drevo, kameň, sklo a prírodné materiály, ktoré budú skôr odolnejšie, trvanlivejšie. Zariadenie bude síce finančne nákladnejšie (za kvalitu sa platí), ale bude toho v interiéri menej.
Jednou z veľkých inovácií nie sú len nové dizajnové prvky, ale dôležitosť sa kladie aj na výber nových interiérových materiálov, ktoré sú napríklad vyrobené z banánových vlákien. A prečo práve nie banánové vlákna? Hlavnou surovinou je odpad z banánových plantáží, teda lístia, ktoré predtým zostávalo po zbere nevyužité a odsúdené k tlení. Namiesto pretvárania pôvodnej suroviny výrobca využil prirodzenú odolnosť banánových listov proti vode aj ohni. S banánmi sa počíta na podlahy, nábytok a tiež na vybavení interiéru áut alebo člnov. Okrem toho, že je funkčná, totiž tiež pekne vyzerá. Zatiaľ čo niektorí ospevovali banánovníky, druhí naopak zatracovali lyko: u výrobcov textílií a čalúnikov stúpa záujem hlavne o kokosové vlákna.

Matrace sú chytrejšie než jej majiteľ

Na posteľ vyrobenú z banánových vlákien si skoro budeme môcť položiť inteligentný matrac, ktorý je chytrý obsiahle vydanie domáceho lekárne dokopy. Je totiž vybavená senzormi, ktoré zaznamenávajú naše telesné funkcie, hlavne teplotu tela, a tiež merajú tlak. Postará sa tak o každodennú malú lekársku prehliadku.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články