• Trendy

aktualizované

Ako sa zmenia trendy v usporiadaní kuchyne v roku 2022?

Kuchyňa je srdcom domu a jednou z najvyužívanejších miestností v byte. Práve tu sa točí každodenný život domácnosti. Ale zohráva aj dôležitú úžitkovú úlohu, pretože tu sa denne pripravujú chutné jedlá pre rodinu a hostí. Jej usporiadanie by preto malo byť dobre premyslené a malo by spájať estetické a praktické hodnoty. Pri zariaďovaní vysnívaného priestoru je tiež dôležité vedieť, aké budú trendy v usporiadaní kuchyne v roku 2022. Tento rok zariadime naše kuchyne odvážnejšie ako doteraz a zameriame sa na vysokú kvalitu a moderné riešenia.

V tomto článku sa dozviete:

  • Aké trendy v interiérovom dizajne budú prevládať v kuchyni v roku 2022?
  • Aké farebné kompozície budú najmódnejšie?
  • Aké materiály budú top?

Trendy v usporiadaní kuchyne v roku 2022 – otvorený priestor

V posledných rokoch kuchyne prešli akousi metamorfózou: z uzavretých úžitkových zón sa zmenili na otvorené priestory spojené s obývačkou. Toto riešenie vytvorilo viac kontaktu medzi členmi domácnosti, podporilo integráciu a spoločné trávenie času bez ohľadu na vykonávané aktivity. Navyše opticky zväčšuje priestor, čo je v súčasných interiéroch veľmi žiadaný efekt. Čím sa budú vyznačovať najmódnejšie kuchyne v roku 2022? Pôjde o priestory, kde sa bude klásť najväčší dôraz na praktické riešenia uľahčujúce udržiavanie poriadku. Ale tiež podporujú efektívnejšie vykonávanie jednotlivých kuchynských činností a povinností.
 

Módna kuchyňa a farebné kompozície

Trendy v usporiadaní kuchýň v roku 2022 naznačujú, že sa budeme vzďaľovať od klasických, bielych kuchýň, ale aj interiérov s príliš strohými farbami. Namiesto toho sa budeme zameriavať na odvážnejšie a neštandardné riešenia, ktoré dodajú kuchyni jedinečný výraz. Predovšetkým si budeme vyberať farby inšpirované drahými kameňmi, ako je smaragd, čierna, antracit, sýta námornícka modrá. Biela ako univerzálna a nadčasová farba v kuchynských usporiadaniach bude stále prítomná, hoci nebude dominantným odtieňom. Zaujímavým trendom sa stávajú aj tzv. monochromatické farby, ktoré nájdu svoje použitie na kuchynských skrinkách. Na druhej strane, to, čo sa určite nezmení, je pripútanosť k prírode – farby zeme a inšpirované prírodou. Stále budú v móde štruktúry dreva, zelene, pastely.
 

Kuchynské trendy – solídne materiály

Čoraz väčší dôraz sa kladie na vysokú kvalitu, čo platí ako pre kuchynský nábytok, tak aj pre dokončovacie materiály. Perfektné budú materiály s vysokou odolnosťou proti oderu a poškriabaniu, ako je granit, zlepenec, kremenný sintr, exotické drevo alebo dobre impregnovaný dub. Alternatívou môžu byť aj dosky podobné drevu pokryté hrubou vrstvou laku chrániaceho pred vplyvom náročných faktorov pôsobiacich na kuchynské povrchy – vodná para, usadeniny mastnoty, teplotné zmeny. Pracovné dosky a skrinky z takýchto materiálov sa mimoriadne ľahko čistia a hlavne sú odolné.
Okrem toho bude v roku 2022 viesť mramor. Môže sa objaviť nielen na podlahe vo forme dlaždíc, ale aj ako kuchynská doska alebo ako povrchová úprava fragmentu steny medzi skrinkami. Mramorový vzor sa dokonale kombinuje so zlatými akcentmi a drevom, ktoré sú silne spojené s trendmi v kuchynskom dizajne v roku 2022. Takáto kombinácia vytvorí efektívnu, luxusnú zostavu.
 

Aký kuchynský nábytok bude módny v roku 2022?

Trendy v usporiadaní kuchyne v roku 2022 zahŕňajú aj dizajn nábytku. Nábytok, ktorý si v tejto oblasti získava na popularite, je predovšetkým praktický a má ľahko čistiteľné povrchy. Preto sa najlepšie hodia hladké, saténové a matné kuchynské predné časti. Populárne sú aj zaujimavé farebné kombinácie. Novinkou určite je, že sa vracia móda kombinovania kontrastných farieb. Biela s čiernou alebo antracitovou, námornícka modrá lámaná s mramorom alebo horčicovou farbou atď. Je z čoho vyberať. Jedno je však isté, duotone trend tak skoro nezanikne. Kuchynský nábytok bude mať stále minimalistické formy, no čo ho oživí, budú zaujímavé farebné kombinácie. Okrem toho dôjde k veľkému návratu nezávislých kuchynských ostrovov, ktorých konštrukcia bude často vyrobená z mramoru alebo dreva.

Kuchynské trendy v roku 2022 – funkčnosť nadovšetko

Moderná kuchyňa má byť taká, ktorá je vhodná na varenie a poskytuje v tomto smere napredovanie. Preto sa v nadchádzajúcom roku kladie veľký dôraz na zavádzanie inovatívnych technológií. Vďaka nim sa kuchyňa stáva ešte funkčnejšou a príjemnejšou na používanie. Najväčší dôraz sa kladie na ekologické riešenia a tie, ktoré zabraňujú prenosu všetkých vírusov a baktérií. Hovoríme napríklad o bezdotykových kuchynských batériách a intuitívnych zariadeniach na ovládanie osvetlenia a domácich spotrebičov.
 

Nadčasové drevo v kuchyni

Drevo je nadčasovým materiálom, ktorý v podstate nevychádza z módy a teší sa neustálej obľube v interiérovom dizajne. Podlahové dosky a nástenné panely, ako aj nábytok z prírodného dreva sú k dispozícii v širokej palete farieb a vzorov. Alternatívou sú dyhy inšpirované štruktúrou a vzorom prírodného dreva. V moderných kuchyniach sa často kombinuje svetlé drevo s čiernym kovom či doplnkami v podobe priehľadného skla. Univerzálny charakter drevených prvkov možno ľahko prispôsobiť kuchyniam usporiadaným v súlade s rôznymi štýlmi interiéru.

Na záver možno uviesť, že trendy v aranžovaní kuchýň v roku 2022 sú najmä funkčnosť, ale aj kreatívne usporiadanie. Dôležitým aspektom je aj kombinácia inovatívnych technologických riešení a nábytkových systémov. Nebudeme sa báť ani výraznejších farebných akcentov a menej štandardných riešení. Vďaka tomu budú navrhnuté priestory originálne a trávenie času v nich a varenie bude ešte príjemnejšie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články