• Štýle

aktualizované

Chyby v zariaďovaní obývačky

Chyby v zariaďovaní obývačky alebo ako premeniť typickú obývaciu miestnosť na štýlovú.

 Obývacia stena Kaja - Dub Artisan/Matera Obývacia stena Kaja - Dub Artisan/Matera
Obývacia stena Kaja

V našich interiéroch sa cez všetku osvetu s častou ponukou rôzneho nábytku objavujú chyby, ktoré ich vracajú niekam do 80. rokov. Ako na to, aby ste mali modernú a funkčnú obývačku, v ktorej vás nebudú strašiť duchovia minulosti?

Obývacia miestnosť, ktorá na seba čím ďalej častejšie berie funkciu televíznej miestnosti skríženej so zakonzervovanou výstavnou skriňou pre návštevy, stráca svoj pôvodný význam. Už z názvu obývací je jasné, že by v ňom ľudia mali bývať – stretávať sa, porozprávať sa, hrať hry, tráviť svoj voľný čas. Mala by byť teda pohodlná a obývateľná. Zároveň by ale mala plniť reprezentatívnu funkciu.

Ak postavíte pohovku oproti televízii, jasne určujete jeho ráz. Obrazovka disponuje magickou mocou, strháva na seba celú pozornosť, keď je zapnutá, a keď je vypnutá, mocná sila vás nutí vziať do ruky ovladač a – cvak. Pomaly destruuje rodinný život. Nevyhadzujte ju, ale nerobte z nej oltár. Naopak stredobodom by malo byť pohodlné sedenie, postavené tak, aby spolu sediaci ľudia na seba videli a komunikovali. Ak máte krb, sústreďte sedenie okolo neho. Oheň odjakživa ľudí združoval. Ak je vaša obývacia miestnosť menších rozmerov (čo asi je), postavte sedačku do rohu, tak aby hľadela cez čo najväčšiu možnú časť miestnosti. Miestnosť bude pôsobiť ako väčšia alebo sa v takom prípade vzdajte pohovky a urobte sedenie z pohodlných kresiel, ktoré zaberú menej miesta.

Neskladujte, vyhadzujte

Veľká stena ťahajúca sa od steny k stene a od podlahy k stropu je asi najtypickejším znakom normalizačných obývačiek. Keď nebolo kam inam umiestniť veci, je to pochopiteľné, ale aj tak sa to dá vyriešiť inak. Napríklad sa zamyslieť, či by sa nejaká vstavaná skriňa nevošla na chodbu alebo do spálne alebo urobiť v rohu zo sádrokartonu menšiu skládku. Síce zaberie miesto, ale na druhú stranu vám dá možnosť zariadiť obývačku omnoho účelnejšie. Ale hlavne – naozaj potrebujete toľko vecí, všetky používate, ku všetkým máte silný citový vzťah? Keď si dáte trochu práce, zistíte, že tretinu vecí skladujete zo zotrvačnosti a ďalšie sa dajú odsunúť do sklepa, pretože ich využívate len dva mesiace v roku. Keď sa vzdáte úložných priestorov a zredukujete ich na jeden zaujímavý kúsok či poličku, ohromne sa celému priestoru uľaví. Súčasným trendom je jednoduchosť a vzdušnosť, tak sa nimi môžete tiež inšpirovať.

Obmedzte nábytok

Tento bod súvisí s predchádzajúcim – znížte počet nábytku, vymeňte ho za vzdušnejší na nožičkách, ušiaky venujte do domova dôchodcov a kúpte si moderné pohodlné sedenie. Veľký konferenčný stolík vymeňte za stohovateľné menšie stolíky, ktoré v prípade potreby rozmiestnite po miestnosti. Ak nemáte 4 metre vysoký strop, radšej kúpte stropné svietidlo. Miestnosť osvieťte ďalšími lampami a lampičkami, ktoré postavíte do tmavých miest a tam, kde ich potrebujete napríklad ku čítaniu.

Vyhádzajte kvetiny z parapety, zbytočne bránia priechodu denného svetla do miestnosti. Veľké palmy nahraďte menšími kompaktnými sukulentmi, ktoré sústredíte na jedno miesto, prípadne vytvorte zelenú stenu od zhora dole. Sústredená zeleň vyzerá vždy lepšie než rozstrkaná po všetkých vodorovných plochách miestnosti. Plné dvere vymeňte za priesvitné, nemusí v nich byť číre sklo, môžu byť napríklad pieskované alebo iného dekoratívneho skla, dôležité je, že prepúšťajú svetlo a pocitovo spoja obývačku s nadväzujúcimi priestormi.

Obývacia miestnosť je veľmi často označovaná za stredobod domácnosti. Keďže všetci tu trávime najviac svojho voľného času – nech už s rodinou alebo s priateľmi. Obývacia miestnosť je teda akousi vizitkou nášho domova, preto by sme jeho zariaďovaniu mali venovať dostatok pozornosti – a práve tu nastáva kameň úrazu.Mnoho ľudí totiž pri zariaďovaní obývacej miestnosti chybuje a ich chyby potom majú negatívny dopad na využívanie tejto miestnosti.

Zariaďujete obývacia miestnosť? Tak pozor!

Pokiaľ aj vy práve teraz stojíte pred úlohou zariadiť obývaciu miestnosť, ešte než sa pustíte do nakupovania, vyberania a následného rozmiestňovania, zamyslite si nad tým, čo naozaj potrebujete.

Sedačka je síce krásna, ale nepohodlná

Dominantou každej obývacej miestnosti je sedacia súprava. Pri jej výberu väčšine z nás záleží predovšetkým na tom, aby pekne vyzerala a obývacia miestnosť tak riadne reprezentovala. Veľmi často sa ale stáva, že si domov kúpime nádhernú sedačku, ktorá skutočným designovým pokladom, ale o jej pohodlí nemôže byť ani reč. Niektorí designéri totiž zabúdajú na to, že sedačka má byť predovšetkým pohodlná, takže sa zameria iba na jej design a celý komfort je úplne stranou.

V izbe je tma

Vzhľadom k tomu, koľko času v obývacej miestnosti trávime, by sme mali myslieť na dostatok osvetlenia. Mnoho ľudí tak ale bohužiaľ nečiní a množstvo svetla v obývacej miestnosti podceňujú. Následne sa čudujú, že je v miestnosti tma. Častou chybou teda je umiestnenieiba jedného centrálneho osvetlenia, ktoré v obývacej miestnosti skrátka nestačí.

Príliš mnoho nábytku

Ďalším pomerne častým nešvarom pri zariaďovaní obývacej miestnosti je veľké množstvo nábytku, ktoré sem umiestňujeme. Mnoho z nás má totiž pocit, že v obývačke nutne potrebujú priestornú obývaciu stenu, obrovskú sedaciusúpravu, veľký konferenčný stolík a minimálne ešte dve kresielka. Vo finále potom obývačka pôsobí príliš zahltene, v menších obývačkách potom nie je žiadny priestor na pohyb.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články