• Štýle

aktualizované

Čierna v celom interiéri

Čiernobiele kúzla v interiéri nemusia byť iba nudné! Kombinácie čiernej a bielej farby je zdá sa nesmrteľná. Navzdory módnym trendom jej každoročne podliehajú ako módni návrhári, tak designéri interiérov. Zrejme je to kvôli pôsobivému kontrastu, dokonalej elegancii a neodolateľnému šarmu, ktorý dodá každému priestoru. A kam sa hodí? Doslova kamkoľvek. Pozrite sa.

Komplet Favi Country šedý Komplet nábytku favi
Komplet Favi 

Do predsiene

Ako vyladiť čiernobielu predsieň, aby nebola príliš ponurá? A ide to vôbec, keď tam nie je ani okno? Odpoveď je kladná. Len je potrebné, aby ste čiernou šetrili, zatiaľ čo biela bude prevažovať. K efektnému dojmu postačí napríklad len čiernobiela dlažba alebo zrkadlo v čiernom rámu na bielej stene. Zachováte tak v miestnosti potrebnú vzdušnosť a zároveň bez problémov docielite potrebného kontrastu. Vzdušnosť v priestore je veľmi dôležitým aspektom pre celkové pohodlie domova, ktoré môžete jednoducho a rýchlo docieliť vďaka vyváženosti interiéru a čierno-bielej kombinácií, ktorá nikdy nevyjde z módy. 

Do kuchyne

Čiernobiele kuchyne sú v poslednej dobe veľmi v móde. Napodiv sa tu dostáva k slovu hlavne čierna, biele zostávajú len steny, doplnky, prípadne horné skrinky. Pravdepodobne je to ovplyvnené tým, že architekti uprednostňujú otvorený priestor, kedy je kuchyňa prepojená s jedálňou a obývačkou. V tak veľkej miestnosti s niekoľkými oknami nehrozí, že to s čiernou preženiete a kuchyňa bude veľmi ponurá. Naviac sa čiernobiela kuchyňa ľahšie zladí so zvyškom priestoru, zvlášť keď si potrpíte na škandinávsky štýl alebo minimalizmus. Nemusíte sa tak báť nejakých nápaditých a výrazných prvkov, ktoré nebudete vedieť jednoducho a pekne skombinovať.

Do obývačky

Ako už sme spomínali a vy dobre viete, obývačka býva často súčasťou kuchyne a čiernobiela kombinácia im vzájomne sluší. Priestor pôsobí atraktívne a pritom si môžete pohrať s kontrastom tak, že v jednej časti bude prevažovať biela a v druhej zase čierna. Aj tu môžete podobne ako v predsieni celok odpýchnuť pomocou čiernobielej podlahy, nech už dlažby alebo len koberce. A biela sedačka s čiernym nábytkom vyzerá proste neodolateľne.

Do spálne

Možno patríte medzi priaznivcov spálni v pastelových farbách. Všeobecne sa to tak doporučuje a je to určite šťastné riešení. Ale ani v spálni sa nemusíte čiernobielej kombinácie zriekať. Vyplatí sa vsadiť napríklad na textílie, ako sú závesy a povlečení. Pokiaľ sa v tom nebudete cítiť dobre, jednoducho a bez veľkých investícii ich nahradíte niečim svetlejším a jemnejším.

Do detskej miestnosti

Myslíte si, že detská miestnosť by mala byť predovšetkým veselá? A že túto požiadavku čiernobiela kombinácia nesplňuje? Asi budete prekvapení, ale napríklad u izieb v škandinávskom štýle je to úplne bežné riešenie a deti v nich rozhodne nestrádajú. Keď na to idete s citom a s čiernou to nepreháňate, môžete pridať podľa vkusu dieťaťa dekorácie v ktorejkoľvek farbe a výhodou bude, že sa tam vždy budú hodiť. A keď dieťa omrzí, jednoducho ich vymeníte za iné a v inom odtieni.

Do kúpeľni

Tiež moderné kúpeľne už nie sú len triezvo bielo-béžové. Designeri do nich pridávajú čiernu, a to predovšetkým formou doplnkov. Myslíte, že ide len o uteráky? Ani z ďaleka nie! V kúpeľniach sa stále častejšie objavujú čierne umývadlá alebo vane, prípadne čiernobiele mozaiky na stenách. Tak či onak, dokážete vďaka čierno-bielej kombinácií v kúpeľni naozaj zázraky. Veľmi moderná a elegantná kúpeľňa sa stane vašou pýchou, ktorú budete radi využívať. Či už je to o obklade alebo o nábytku, ktorý chcete mať v kúpeľni. Čiernobiela klasika premení vašu kúpeľňu na noblesnú miestnosť. 
Máloktorý iný materiál podlieha vplyvom trendov ako práve nestarnúca keramika. Okrem čiernobielych motívov sú trendy aj rôzne imitácie kameňa alebo dreva. Dlažbu si môžete zakúpiť buď glazovanú alebo neglazovanú. Častou voľbou sú práve glazované, majú vysokú odolnosť a dobre sa čistia. Neglazované slinuté dlaždice sú menej používané, avšak nie menej kvalitné.
Veľa ľudí sa domnieva, že design, prevedený hlavne v tmavých farbách, nie je príliš atraktívny. Avšak, nie je to tak úplne pravda: pokiaľ budete dodržovať vyváženosť v kombinácií tmavo bielej farby, bude miestnosť vyzerať úplne inak, čo obdivuje majiteľ a jeho hostia. Čiernobiele farby sú atraktívne, pretože prvé údaje palety sú na opačných koncoch farebného rozsahu. Je všeobecne známe, že protiklady sú priťahované k sebe navzájom, takže voľbou takého páru, nerobíme chybu. Stojí však za to, že dosiahnutie racionálnej kombinácie farieb je veľmi obtiažnym cieľom pre všetkých designérov, vrátane skúsených.
Za druhé, taká kombinácia je rivalita protikladov, v ktorých ľadové a ľahké tmavé farby bojujú, a súčasne rozširuje mäkkú belosť a tvorí ohromujúci výsledok. V živote existuje mnoho príkladov rivality protikladov, takže hlavná podstata tejto kombinácie je jasná ako deň. Malé miestnosti sa doporučujú zdobiť ľahkými múrmi, stropmi, podlahami a spotrebičmi, krásne zdobené tmavými dekoráciami. Súčasťou doplnkov môžu byť komponenty, ako sú koberce, kôš na prádlo a podobne.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články