• Štýle

aktualizované

Čiernobiely dekór v kúpeľni

Čiernobiela kúpeľňa bude stále niečim inšpirovať. Pokiaľ pri zariaďovaní, poprípade renovácií svojej kúpeľni uvažujete o kombinácií čiernej a bielej farby, ponúkame vám niekoľko nápadov a alternatív akým smerom sa môžete vydať. Kombinácia čiernej a bielej farby je ideálnym spojením, akým môžete dosiahnuť vždy elegantných a moderných riešení vašej kúpeľni.

White Line 2 Sydney - Komplet nábytku lazienkowych Komplet nábytku lazienkowych

White Line 2 Sydney 

Čiernobiela do centra a na predmestí

Čiernobiela kombinácia sa hodí ako do menšej kúpeľni v byte v centru metropole, tak do väčšej kúpeľne v dome na jej predmestí. Napríklad pre majiteľov domu zasadeného do prostredia lesov a krásne okolité krajiny môže znamenať kúpeľňa v čiernobielom prevedení ideálny kontrast k mäkkej zeleni rozprostírající sa za ich oknami.

Rôzne varianty kombinácií

Pohrať si môžete, ako s obkladom z drobnej mozaiky, pomocou ktorej môžete vytvoriť zaujímavé obrazky alebo nápisy. Zároveň si môžete byť istí, že táto kombinácia farieb dodá takým obrázkom dostatočný kontrast. Rovnako tak omnoho jednoducho vykúzlite kúpeľňu, ktorá bude farebne zladená. Veľmi dobre pôsobí čiernobiela kombinácia v historizujúcich kúpeľniach odkazujúcich na obdobie art deco alebo v stroho industriálnom štýle.

Do čiernobielej musíme zariadiť aj módnu šedú, čím sa nám monochromatická paleta farieb rozviera a otvára ďalšie možnosti. Ostatne betónová stierka v kúpeľni nie je žiadnou novinkou. Málo rozšírené sú tapety do kúpeľne. V súčasnosti už sú na trhu tapety, ktoré sa nemusíte báť dať ani do sprchového kúta a zaručene tak získate jedinečnú a originálnu kúpeľňu. V prípade, že sa obávate prílišnej strohosti čiernobielej kombinácie, zvoľte drevené doplnky alebo nábytok v drevodekóru. Je to zaručený spôsob, ako vniesť hrejivosť doslova kamkoľvek. Isté je, že táto kombinácia je nadčasová a preverená, takže sa nemusí obávať, že výjde z módy.

Pozor na niektoré kombinácie

Čiernej sa radšej vyvarujte v okolí zrkadla, aby ste si zaistili dostatok svetla a pekný odraz zrkadla. Pokiaľ chcete do vybavenia kúpeľne investovať viac, môžete namiesto keramiky použiť kameň. Mramor patrí medzi designové hity posledných niekoľko rokov a jeho návrat slaví veľký úspech.

Jedným z najodolnejších materiálov je prírodný kremeň, je zároveň jedným z najťažších minerálov na svete. Z neho savyrába technický kameň, k najznámejším výrobkom patrí Silestone, Technistone či DuPont Corian. Technický kameň je neporézny a odoláva škvrnám aj poškrabaniu. Je teda ideálnou voľbou aj pre kúpeľňové povrchy. Čiernobiele kúpeľne avšak môžete docieliť aj v prípade, kedy máte miestnosť obloženú drevom, je avšak potrebné dbať na extra odolné nátery. Pre tapetovú, keramickú, kamennú aj drevenú variantu vašej kúpeľne sa môžete nechať inšpirovať rôznymi dekórmi.

Jednoduché a štýlové zrkadlo bez rámu alebo s rámom, to je naozaj to najobyčajnejšie riešenie, ktoré sa hodí do moderných kúpeľní. Zrkadlá sú avšak nudné a nepútajú pozornosť. Sú aj najlacnejšie a pre mnohých ľudí tak predstavujú tú najlepšiu voľbu. Zrkadlá s rámom sa zvyčajne stávajú tým najvýraznejším prvkom v kúpeľni. Do svojej kúpeľni si vyberte také, ktoré štýlovo perfektne padne do tohto interiéru.

Najobľúbenejšie sú obdĺžnikové zrkadlá, praktické však sú aj oválne zrkadlá. V prípade, že však v kúpeľni nemáte prílišveľa úložného priestoru, zvážte, či tu pre vás nebude najlepšie zrkadlová skrinka alebo aspoň zrkadlo s poličkou. U zrkadlovej skrinky zvážte, či by mala mať klasicky otvárajúce sa zrkadlové dvierka, posuvné zrkadlové dvierka alebo zrkadlo a skrinka budú tvoriť jeden celok, avšak zrkadlo nebude súčasťou dvierok. Nutno aj upozorniť, že zrkadlá na skrinkách sú viac náchylné k znečisteniu.

Zrkadlá s osvetlením sú praktické a moderné. Pozor si dajte však na to, že zrkadlá s integrovaným osvetlením sa vám pravdepodobne nepodarí zjednotiť s ostatnými svetlami v kúpeľni, čo v konečnom výsledku nemusí vyzerať dobre. Je preto lepšie zvoliť si také, ktoré má osvetlenie aj po stranách. Pri výberu zrkadla si zmerajte, koľko priestoru pre zrkadlo máte. Nepísané pravidlo hovorí, že by malo byť vždy o 10 centimetrov užšie než doska, nad ktorou bude visieť. To platí aj pre zrkadlá, ktoré sú umiestnené nad umývadlom.

Interiérovi designéri v dnešnej dobe neprídu so žiadnymi šialenými výstrelkami, ale radšej s nejakou overenou klasikou. Nemusíte mať obavy ani z krikľavých výrazných farieb. V popredí zostávajú prírodné, zemité tóny, ako sú hnedá a béžová. Módna je nadčasová šedá. In v interiéri stále zostáva tiež biela a čierna. Obklady a dlažby často imitujú drevo, kameň, mramor. Tieto prírodné materiály môžete využiť aj pri voľbe kúpeľňového nábytku, vybavenia a doplnkov.

Určite neurobíte chybu ani s výberom mozaiky. Tá sa objavila v minuloročných trendoch, módna ale zostáva aj teraz. Oživí interiér a môžete ju zakomponovať aj do malých priestoroch. Záleží len na vás, či ju položíte na podlahu alebo s ňou obložíte steny, prípadne obe varianty skombinujete. Už ale dávno nie je len štvorhranná či obdĺžniková, najčastejšie má šesťhranný tvar alebo nejaký jednoduchší štvorhranný.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články