• Štýle

aktualizované

Čistenie zámkovej dlažby

Ako môžete jednoducho vyčistiť zámkovú dlažbu? Zámková dlažba je veľmi praktická a tiež pekná na pohľad. Aby nám dlho vydržala v peknom stave, je potrebné ju pravidelne udržovať. Ako ju teda môžete jednoducho vyčistiť?

V tomto článku sa dozviete: 

  • Čistenie zámkovej dlažby?
Zámková dlažba sa veľmi jednoducho pokladá, pri poškodení sa dá rýchlo opraviť a má dlhú životnosť. Znesie pomerne vysoké zaťaženie, preto sa často využíva na parkoviskách, chodníkoch, cyklostezkách a príjazdových cestách. Je praktickým riešením, ale je potrebné sa o ňu dobre starať. Občasnej údržbe sa nevyhnete. Pokiaľ sa budete dlažbe pravidelne venovať, výrazne predĺžite jej životnosť a bude mať pekný vzhľad. Ako sa o ňu správne starať a ako ju čistiť?

Čistenie zámkovej dlažby

Renovácia dlažby stojí viac času a úsilia, než pravidelná starostlivosť. Pokiaľ ste sa o ňu dlho nestarali, bude zložité jej znovu dodať nový kabát. V prípade staršej a neudržovanej zámkovej dlažby, ktorá už je v zlom stave, budete musieť zavolať na pomoc skúsených profesionálov. Zámkovú dlažbu síce nie je potrebné meniť, ale do formy ju dostanú špeciálne prostriedky a intenzívne úsilie. Na hĺbkové čistenie zámkovej dlažby sa obráťte na špecializovanú firmu.

Ako odstrániť mech zo zámkovej dlažby

Pokiaľ je vaše zámková dlažba obrastená mechom, znečistenie olejom alebo maltou, môžete sa pokúsiť obnoviť jej vzhľad aj svojpomocne. Čistenie zámkovej dlažby od mechu môžeme skúsiť hneď niekoľkými spôsobmi. Mech a plevel sú najčastejšie nezvanými. Skúsiť môžete čistenie chemickou cestou, ale aj mechanicky. Oba spôsoby môžete aj skombinovať.

Mechanické odstránenie mechu zo zámkovej dlažby

Na mechy a plevely môžete použiť fyzickú silu. Použite špeciálne škrabky na spary. Zaberie vám to dosť času a mechanické čistenie dlažby je namáhavé. Škrabku však kúpite za pár korún. Môžete skúsiť aj variacu vodu, ktorá zničí nadzemnú časť rastlín a poškodí ich koreňový systém. Môžete využiť aj silu tlaku vody a odstrániť mech a plevel vysokotlakým čističom, wapka vás môže vyjsť veľmi draho. Po odstránení mechu musíte spary znovu zapieskovať.

Chemické odstránenie mechu zo zámkovej dlažby

Špeciálne chemické čistiace prostriedky sú veľmi efektívnym pomocníkom, sú však agresívne, počas čistenia sa vsakujú do pôdy a môžu poškodiť okolie. Chémiu používajte len na miestach, kde je to nutné. Dajte si pozor na blízkosť záhradky a bazénu. Niektoré prípravky prenikajú dosť hlboko. Tie šetrnejšie využívajú účinky zelenej skalice. Medzi obľúbené prípravky patrí Mech-stop alebo nejaký podobný prípravok. Jeho pôsobenie je ale iba krátkodobé. Vyskúšať môžete aj prostriedok s názvom Bofix, ktorý zničí aj plevel. Stačí rastlinu pokropiť koncentrátom a plevel po pár dňoch uhynie. Do odstránenia mechu sa pusťte na začiatku jari.

Čistenie zámkovej dlažby od oleja

Chemické prostriedky sa aplikujú vysokotlakovým čističom a čistič sa potom opláchne silným prúdom horúcej vody. Dokážu odstrániť motorový olej a ďalšie mastné tekutiny. Účinným čistiacim prostriedkom je napríklad silný čistič dlažby C300. Zbaví povrch zašlej špiny, veľkých škvŕn a mastnosť od oleja. Môže však ísť o dlhodobejší proces. Na udržovanie zámkovej dlažby je vhodný napríklad nejaký vysokotlakový čistič.

Čistenie zámkovej dlažby od malty

Dlažbu môžete očistiť aj mydlovou vodou a kefou. Na znečistenie maltou, vápenné výkvety alebo cementové povlaky použite odstraňovač CL Remover. Na rezavé škvrny od kovového záhradného nábytku a náradia môžete vyskúšať čistič MO Remover.

Impregnácia zámkovej dlažby

Hneď po osadení zámkovej dlažby a ešte pre spárovanie pieskom naneste ochrannú vrstvu. Dlažbu ochránia proti poveternostným podmienkam a neblahým vplyvom počasia. Prostriedky ako prípravok CCProtect znižujú rast mikroorganizmov, zvyšujú jej odolnosť a udržujú prirodzenú farbu povrchu. Vyskúšať môžete aj rôzne iné ochranné prípravky. Ošetrenie má trvanlivosť až 8 rokov. Niektoré druhy impregnácie sa dajú použiť aj na farbenie zámkovej dlažby. Vytvorí ochrannú vrstvu a vráti dlažbe pôvodnú farbu. Uľahčia aj čistenie žuvačiek alebo nejakých malieb.

Pasta na mastnotu

Ocot si dobre rozumie aj so sódou. Dokáže rozpustiť zaschnuté mastnoty, ktoré sa často objavujú práve za varnou doskou. Z oboch ingrediencií si vytvorte pastu, ktorú nanesiete na kachličky a necháte niekoľko minút pôsobiť. Následne ju zotriete vlhkou handrou.

Preč s fľakmi od jedla

A do tretice neváhajte použiť citrón, ktorý je tiež skvelým pomocníkom pri čistení. Elegantne vás zbaví zaschnutých škvŕn od polievky, omáčky a ďalšieho jedla, ktoré priľne na kachličkách. Fľaky môžete potrieť nakrájanými plátkami citrónu alebo si vytlačíte do misky šťavu a tu rozotriete na obklad. Špina pôjde jednoducho dole.

Ani spary nie sú problém

Na znečistené spary medzi kachličkami zafunguje pasta z vody a jedlej sódy. Zabudnite na handry či hubky, čistenie vám najlepšie pôjde so starou zubnou kefkou. Zaujímavým tipom na čistenie spár je ale tiež obyčajná biela sviečka, ktorou potriete všetky suché spary, vďaka tomu bude vaše bývanie bez nejakých znehodnotených dlažieb. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články