• Sprievodca

aktualizované

Čo robiť, ak je matrac príliš tvrdý?

Aby ste sa postarali o svoj zdravý spánok a pohodlie, treba si zvoliť matrac, ktorého stupeň tvrdosti bude optimálne vyhovovať individuálnym potrebám používateľov. Aj po vyskúšaní matraca v obchode sa často stáva, že pri každodennom používaní sa ukáže, že sme vybrali príliš tvrdý matrac. Spánok na zle vybranom matraci môže mať za následok zhoršenia zdravotného stavu. Čo robiť, ak je matrac príliš tvrdý? Našťastie si nemusíte kupovať nový.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Prečo je stupeň tvrdosti matraca tak dôležitý?
  • Ako zistíte, či je matrac príliš tvrdý?
  • Ako znížiť tvrdosť matraca?

Správna tvrdosť matraca – prečo je to tak dôležité?

Stupeň tvrdosti matraca je kľúčovým faktorom, ktorý by ste mali brať do úvahy pri výbere spomedzi jednotlivých modelov. Tvrdosť matraca by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám a preferenciám z hľadiska pohodlia a telesnej hmotnosti užívateľa. Je to veľmi dôležité, pretože nesprávne zvolený matrac nám neposkytne adekvátnu oporu pre chrbticu a pravidelný spánok na ňom bude mať v budúcnosti za následok bolesť a dokonca výskyt určitých zdravotných problémov. Kôli zle zvolenému matracu si počas spánku nebudete môcť dostatočne odpočinúť. Ohrozí to tiež vaše zdravie a ovplyvní to vaše každodenné pohodlie. Čo robiť, keď je matrac príliš tvrdý?

Ako vybrať tvrdosť matraca?

  • H2 matrac je určený pre ľudí s hmotnosťou do 80 kg,
  • H3 matrac – pre ľudí s hmotnosťou nad 80 kg,
  • H4 matrac je určený pre ľudí s veľkou telesnou hmotnosťou.

Je však potrebné pripomenúť, že každý výrobca v danej skupine ponúkaných matracov môže poskytnúť iný index stupňa tvrdosti. Preto môžu byť úplne odlišné dojmy a pocity z používania matracov od rôznych výrobcov, ktoré boli označené rovnakým stupňom tvrdosti.

Ako zistíte, či je matrac príliš tvrdý?

Dobre zvolený matrac poskytuje predovšetkým pocit pohodlia počas nočného odpočinku. Odskúšanie daného modelu v obchode nám nemusí dať istotu, že vybraný matrac pre nás má vhodný stupeň tvrdosti. To sa dozvieme až po niekoľkých nociach jeho používania. Určité nepríjemnosti, ako bolesť a nepohodlie, sa môžu objaviť až po nejakom čase. Ako zistiť, či je náš matrac príliš tvrdý? Matrac je príliš tvrdý, keď cítite tlak na telo a chrbtica je v neprirodzenej polohe. Úlohou každého matraca je optimálne sa prispôsobiť stavbe tela. Vďaka tomu ho bude môcť dobre podporovať v zdravej a pohodlnej polohe. Príliš tvrdý matrac môže stláčať cievy, čo spôsobuje kŕče a tŕpnutie svalstva. Z dlhodobého hľadiska to môže byť veľmi nebezpečné pre vaše zdravie.

http://Taštičkový%20Matrac%20 Taštičkový Matrac Szafir

442.00 € 442.00 €

http://Detský%20matrac%20Relfi Detský matrac Relfi

90.00 € 90.00 €

Matrac je príliš tvrdý, ak pociťujete: 

  • znecitlivenie končatín v dôsledku silného tlaku na telo,
  • pocit svalového napätia,
  • pocit únavy po prebudení,
  • chronickú bolesť chrbta,
  • nedokážete nájsť vhodnú polohu na spanie.

Dobre vedieť!

Aby ste sa presvedčili, či je matrac príliš tvrdý, v ľahu na matraci zasuňte ruku pod bedrovú chrbticu. Ak pri tejto činnosti pocítite odpor a nebudete môcť vsunúť ruku, matrac je príliš mäkký. Ak je medzi rukou a chrbtom príliš veľa priestoru, matrac je príliš tvrdý a nemôže sa správne prispôsobiť tvarom chrbta.

Ako znížiť tvrdosť matraca? 

Ak je váš matrac príliš tvrdý, tak našťastie existuje spôsob, ako ho používať aj naďalej a nemusíte kupovať nový. Týmto riešením sú vrchné matrace. Stačí položiť na hlavný matrac doplnkový vrchný matrac(Topper), ktorý bude mať za úlohu zmäkčiť celú plochu na spanie. Vďaka tomu výrazne zlepšíme komfort odpočinku bez toho, aby sme museli vydať príliš vysoké náklady za nový matrac. Vrchný matrac je veľmi dobrým riešením vďaka kvalitným materiálom použitým pri jeho výrobe. Také prekrytie navyše chráni drahší matrac pred nečistotami a prachom. Najlepšie je sa rozhodnúť pre antialergický a protiplesňový model s odnímateľným poťahom. Vrchný matrac sa navyše vyznačuje prospešnými vlastnosťami pre naše telo. Navyše môžete taký vrchný matrac používať aj za iných okolností. Napríklad sa môže stať bezpečnou hracou plochou pre dojčatá, miestom na spanie pre hostí alebo cestovným matracom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

4.7 z 3 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články