• Štýle

aktualizované

Dekór dreva a spôsoby jeho využitia

Drevo: Prírodný materiál, ktorého kráse neodoláte. Doba praje prírodným materiálom, ktorým vyvodí hlavne drevo vo všetkých jeho podobách. Nábytok z masívu vyzerá skvele v modernom a rustikálnom interiéri a drevené podlahy stále nenašli dôstojnú konkurenciu. Jeho veľkou devízou je dlhá životnosť a schopnosť starnúť do krásy. To žiadny iný materiál nedokáže.

Obývacia stena Combo 40 grafit/MDF Čierny lesk modulowa Obývacia stena

Obývacia stena Combo 40 grafit/MDF Čierny lesk 

Neprekombinujte to

Každé drevo vyžaruje osobitnú krásu, ktorú musíte nechať vyniknúť.Preto si dávajte pri zariaďovaní interiéru pozor na nevhodné a prehnané kombinácie. V jednej miestnosti by nemalo byť viac ako tri druhy drevín. Počíta sa do toho samozrejme aj podlaha.A aj tak je potrebné naplno zapojiť estetické vnímanie a nenarušiť nevhodnými designovými kreáciami nevyhnutný súlad. Toho dosiahnete výberom rovnakého typu dreviny a farebného základu. Napríklad do palety hnedých patrí wenge, orech či dub dymový.

Ak túžite po svetlejších odtieňoch, zvoľte dub biely, jaseň, javor alebo brezu. Pôsobí vzdušne a priestoru dodajú určitú ľahkosť. Keď chcete dostať do interiéru noblesnú čokoládu s červenavým nádychom, pomôžu vám v tom dreviny merbau, palisander a orech. Na výber drevín tón v tóne myslite už pri plánovaní podlahy, zárubní, obkladu a nábytku, pretože (ako je známe) všetko súvisí so všetkým.

Do paneláku aj na chalupu

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale drevený nábytok patrí nielen do rustikálneho, ale aj do moderného interiéru. Nech už ide o súčasný minimalistický design alebo napríklad o solitér v rustikálnom štýle, ktorého kúzlu a kráse prepadnete na prvý pohľad. Dýcha z nej vôňa lesa, kvalita a určité noblesa.

Drevený nábytok síce výrazne zapadne do klasických stavení alebo horských dreveníc. Ale potrebný šmrnc dodá aj moderným drevostavbám a domom či panelovým bytom. Nábytok sa vyrába z rôznych druhov dreva, najčastejšie sa používa dub, buk, čerešňa a smrekovec, prípadne aj exotické dreviny.Pokiaľ si objednáte nábytok na zakázku, budete mať istotu, že získate originál, ktorý vášmu domovu dodá pravý punc luxusu.

Farby s ktorými to drevu najviac pristane

Spojenie dreva s bielou farbou spoľahlivo funguje.Hlavnou výhodou bielej totiž je, že umožní, aby dostatočne vynikla krásna štruktúra dreva. A biela nemusí byť len na stenách. Skvele vyzerá napríklad drevená pracovná doska s bielou kuchynskou linkou alebo drevená doska jedálneho stola s bielym podnožím.Drevu to ale pristane aj so šedou, modrou či tyrkysovou farbou, ktoré taktiež nemusia byť zlou voľbou alebo prešľapom.

Drevo v kúpeľni

Tiež v kúpeľni sa s drevom stretávame čím ďalej častejšie. Hodí sa na obklady, skrinky aj police, dokonca z neho vyrábajú aj vane a umývadla. V interiéroch, kde je otvorený prechod medzi kúpeľňou a spálňou, je práve drevo tým, čo obe zóny nenásilne prepojí. Do vlhkého prostredia je možné po dostatočnom lakovaní použiť akéhokoľvek drevo, avšak najosvedčenejšie sú exotické dreviny, ktoré sú olejnaté a nepotrebujú špeciálne impregnácie.Vhodné sú teak, wenge, ipe, massaranduba alebo cumaru (brazilsky teak).

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články