• Štýle

aktualizované

Eklektický štýl – ako kombinovať štýly v interiéroch?

Máte radi aranžmány, v ktorých nájdete predmety a nábytok s dušou, s pozoruhodnou dekoratívnosťou a nedefinovaným charakterom? Ak áno, tak eklektický štýl si určite zamilujete. Kombinovanie farieb, vzorov, foriem a determinantov z rôznych štýlov dizajnu sa v súčasnosti stalo veľmi populárnym. Je to dané možnosťou vytvorenia jedinečných usporiadaní interiérov, ktoré majú svoj individuálny dizajnový výraz a nenájdeme ich v žiadnych štandardných katalógoch interiérového dizajnu. Ako vytvoriť eklektický interiér?

fotel klubowy 

Eklektický štýl – prečo je jedinečný?

Harmonicky vybrané a vedľa seba postavené vzory, farby, materiály a štýly majú veľký dekoratívny potenciál. Interiéry obohatené o eklektické kombinácie rôznych štýlov narúšajú zaužívané konvencie a hranice rozdeľujúce jednotlivé interiérové návrhy. Hlavným predpokladom eklekticizmu je vytvorenie koherentného usporiadania vo vizuálnom vnímaní, ktoré bude obsahovať determinanty dvoch alebo viacerých konvencií. Vybraná zostava nábytku do spálne či iných miestností, dekorácie, farby a vzory sa môžu dizajnovo líšiť, mali by však spolu ladiť a nekolidovať. Eklektický štýl nás priťahuje, pretože nám umožňuje vytvárať jedinečné a neštandardné interiéry, vyzdvihovať individuálnu osobnosť členov domácnosti a v neposlednom rade spájať moderné s predmetmi s vlastnou históriou a dušou. To všetko znie mimoriadne lákavo, no ako vo všetkom ostatnom, aj tu existuje „ale“. Nuž, eklektické usporiadania interiérov si vyžadujú špecifický zmysel pre výber jednotlivých kusov vybavenia a ich skladanie. Je ľahké sa nechať opticky preťažiť, čo môže viesť k optickému chaosu, neporiadku a dokonca aj k odieraniu gýča. Ako teda kombinovať štýly v interiéroch?

 biurko w stylu skandynawskim

Ako spojiť nové so starým?

Jedným z najmódnejších trendov tejto sezóny je spojenie moderných dizajnových riešení s predmetmi s dušou. Najpopulárnejšou formou takejto konvencie je predstavenie moderného, minimalistického usporiadania štylizovaného nábytku. Môže to byť farebné kreslo Ušiak, klubová pohovka alebo konzolový stolík s nohami v barokovom štýle. Taktiež spojenie dizajnovo a farebne neutrálnej zostavy nábytku do obývačky s ozdobným starožitným kusom nábytku sa ukazuje ako výhra v lotérii. Jednou z výhod eklektického štýlu je, že môžete jednoducho priebežne zavádzať špecifické úpravy do interiérov a tak dosiahnuť metamorfózu takýchto interiérov pri nízkych nákladoch. Na aranžmán stačí použiť pokojne dizajnový základ (podlaha, steny, zostava hlavného nábytku) a toto zariadenie doplniť o doplnky, dekorácie a nábytok rôzneho tvarového charakteru a dizajnu.

meble w stylu retro 

Eklektický štýl alebo ako spojiť rôzne obdobia?

Spojenie rôznych období a ich charakteristických štýlových vplyvov do ucelenej interiérovej kompozície je najobľúbenejšou formou využitia eklektického štýlu. Ak v miestnosti použijeme ako hlavný základ svetlé neutrálne farby a navyše ju obohatíme o pohodlný, moderný kus nábytku, napríklad modulárnu rohovú sedačku, nič vám nezabráni obohatiť takýto aranžmán o štylizované doplnky. Môže to byť staromódny obraz v ozdobnom ráme, starožitná sklenená vitrína alebo starožitný konferenčný stolík. Celok možno doplniť retro alebo vintage dekoráciami a farebnými drobnosťami. Existuje mnoho príkladov spojenia starožitného nábytku s moderným dizajnom. Najbezpečnejšou verziou takýchto štylizácií je umiestnenie štylizovaných dizajnových foriem na minimalistický základ. Potom sa nemusíme báť, že aranžmán bude gýčovitý alebo príliš presýtený rôznymi štýlmi a formami.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

4 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články