• Štýle

aktualizované

Farby v kuchyni, ktoré dotvoria prostredie

Farby v kuchyni: V ktorých vám bude chutiť a ktoré podporia chudnutie? Farby ovplyvňujú náš život omnoho viac, než sme si ochotní pripustiť. Pri ich výberu do bytu by sme nemali podliehať  iba vkusu, ale radšej si preštudovať psychológiu farieb. Sústredíme sa na to, ako nás ovplyvnia rôzne farby v kuchyni.

 Kuchyňa Trend Line Adele - Komplet 2,6 - Komplet nábytku kuchennych Kuchyňa Trend Line
Kuchyňa Trend Line Adele  
Všeobecne platí, že teplé farby chuť k jedlu podporujú, chladné naopak od jedla skôr odradzujú. Ale nie je to tak jednoduché. Pretože záleží aj na tom kde, ako a v akom množstve ich použijeme. Kuchyňa, obzvášť ak je spojená s jedálňou, je priestor, kde trávime ako rodina najviac aktívneho spoločného času. U raňajok si plánujeme, čo nás dnes čaká, u večere si hovoríme, čo nás ten deň zastihlo. Preto by farby v kuchyni mali tiež podporovať komunikáciu a navodzovať vzájomnú pohodu.

Keď sa chcete poriadne najesť

Farby teplej škály evokujú oheň a ten zase máme geneticky zakódovaný ako bezpečie, miesto schádzania a tiež s prípravou a konzumáciou jedla. Farby ohňa – žltá, oranžová a červená podporujú chuť k jedlu, ale aj komunikáciu. Žltá alebo oranžová vám v kuchyni zaručene pomôžu navodiť tú správnu atmosféru a pritom budú pôsobiť neotrelo. S červenou je to trochu zložitejšie. Podporuje tvorbu červených krviniek a zrýchľuje metabolizmus. Na druhú stranu vo veľkom množstve vzbudzuje agresivitu a hnev. Takže s ňou radšej šetrite – odpusťte si veľké červené plochy, ale tiež červený obrus či taniere.


Keď potrebujeme spomaliť s jedlom

Modrá je farba harmónie a pokoja, pôsobí proti stresu a pomáha relaxovať. Chuti k jedlu však veľmi nepraje. Pokiaľ máte veľký apetit, doprajte si ju v jedálni vo väčšej miere. Zelená je farba prírody a mnohých zdravých potravín, takže zelená patrí skôr na tanier nech už vo forme salátov, zeleniny, či korenia. Zelená tiež navodzuje optimizmus, dobrú náladu a upokojuje. V malej miere si ju dopriať môžeme, ale nie na tanieroch, obrusoch či stenách, ktorých tieň bude dopadať na tanier. Zelená je totiž farba pokazených potravín, hlavne mäsa, a to si potom rozhodne nepochutíte.

Vytúžené neutrály

Biela, šedá či hnedá môžu pôsobiť nudne, ale jedlo bude vždy vyzerať najlepšie na bielom tanieri prostrenom na bielom obruse. Hnedá v dreve zase navodzuje pokoj, bezpečie a hlavne útulnosť. Neutrály sa tak výborne hodia ako základné farby, ktoré budú vybraný odtieň zjemňovať a rozptýľovať. A pomôžu tak k vyváženému prostrediu vašej kuchyne. Ako základ ich naviac môžete doplňovať výraznejšími odtieňmi na doplnkoch podľa potreby, prípadne experimentovať. Biela, čierna a drevodekory sú stálice, ktoré budú vyzerať moderne a vkusne aj rád dekád a vy budete mať istotu, že vaša kuchyňa nezostárne.

Svetlo je dôležité

Pri výberu farieb myslite tiež na množstvo svetla v miestnosti. Pokiaľ máte skutočne dostatok svetla v kuchyni, nebojte sa siahnuť po sýtejších a tmavších odtieňoch – tmavá modrá, sýto červená a pokojne tiež čierna. Tieto farby vám pomôžu prepojiť predovšetkým moderné interiéry. Podobne zásadnú úlohu hrajú tiež použité materiály – tie s komplikovanejšou štruktúrou a textúrou väčšinou lepšie vyzerajú v kombinácii so svetlejšími a menej výraznými farbami.
V prvom rade zvoľte dominantnú farbu kuchyne, ktorá bude ďalej utvárať celý priestor a ku ktorej budete ďalšie farby doplňovať. Nezabúdajte, že svetlá farba na strope miestnosť zväčšuje, preto nie je vhodné na túto časť používať iné odtiene.
Farby ovplyvňujú to, či miestnosť pôsobí teplo alebo studene, hlučne alebo pokojne. Steny natrené teplými farbami sa zdajú byť bližšie, studené naopak vzdialenejšie. V jednej miestnosti nepoužívajte spoločne viac než tri farby.
Pozor na extravagantné kombinácie. Držte sa základných pravidiel, napríklad že podlaha by mala byť skôr svetlá. Veľký pozor si dávajte na výrazné a nápadité vzory, v kuchyni sa máte cítiť predovšetkým príjemne. Dôležité je aj dostatočné osvetlenie, okná často zaberajú celú dĺžku kuchynskej steny. LED osvetlenie pod kuchynskou linkou a žiarivý luster uprostred miestnosti tiež nesmú chýbať.
Modrá farba má na myseľ upokojujúci vplyv, avšak môže pôsobiť aj nudne. V prípade modrej kuchyne je žiadúce prepojenie niekoľkých rôznych odtieňov tejto farby a rozhodne starostlivý výber doplnkov. Žltá farba je farbou slnka a preto vnáša príjemnú atmosféru do miestnosti. Pri jej použití v kuchyni sa avšak doporučuje byť viac striedmejší a kombinovať ju aj s inými farbami. Žltá farba rozžiari byt aj na menších plochách, na ktorých vyzerá najlepšie. Bielá farba je samozrejme klasikou, ktorá nikdy nesklame. Trend bielej kuchyne je stály a ideálny pre kombináciu s inými farbami. V malých kuchyniach výborne vytvára dojem väčšieho vzdušného priestoru.
Zelená farba sa dobre kombinuje práve s bielou a žltou farbou. Prípadne môžete využiť aj svoje vlastné kombinácie. Ide o veľmi žiadanú farbu, ktorá v kuchyni pôsobí upokojujúcim dojmom. Červená farba síce značí energiu, vášeň a priťahuje pozornosť, ale vo väčšom množstve nie je príliš vhodná. Vo väčšom rozsahu pôsobí skľučujúcim a unavujúcim dojmom, preto je vhodné ju kombinovať so svetlejšími odtieňmi farieb.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články