• Štýle

aktualizované

Jedáleň nie je len prežitkom

V mnohých domácnostiach jedálny stôl chýba a v ďalších nie je takmer vôbec využívaný. Každý jedáva v iný čas, často počas chôdze alebo u počítača. Lenže starý rituál spoločného jedla je pre rodinný život veľmi dôležitý. Ako vytvoriť vhodné podmienky pre spoločné stolovanie?

Komplet Montana IV
Komplet Montana IV

Bar len pre menšiu desiatu

Mnohé rodiny dnes celkom upozaďujú dôležitosť jedáleň. Predtým bola nezvyčajnou súčasťou každého domova časť vyhradená pre stolovanie a veľké jedálne stoly boli miestom spoločného stretávania. Dnes sú často nahradené barovými pultmi so stoličkami. Aj keď barové riešenia môžu byť veľmi efektívne najmä v moderných bytoch a rovnako tak sú vhodné do menších bytov, kde ku stolovaniu nemáte žiadny iný priestor, napriek tomu nedokážu tradičné jedálne stoly nahradiť. Tie, na rozdiel od baru, ponúkajú väčší komfort – priestor, a zásadný rozdiel potom spočíva v tom, že sedenie okolo stolu umožňuje neverbálnu komunikáciu. Priamy očný kontakt, ktorý funguje u stolu, u baru, kde všetci sedia vedľa seba, pochopiteľne vytráca.


Spočítajte členov rodiny

Prvým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť, ak sa rozhodnete pre nákup nového jedálneho setu, je jeho veľkosť. Tá by sa samozrejme mala odvíjať od dispozičných možností domu či bytu. Ideálnou variantou je vytvorenie samostatného, pokojného priestoru. Na druhú stranu by mala byť jedáleň dobre dostupná, v blízkosti kuchyne, aby umožňovala pohodlné servírovanie. Dostatočná veľkosť jedálne je dôležitá aj z hľadiska počtu stoličiek. Ich počet by mal vždy odpovedať minimálne počtu členov žijúcich v domácnosti a mal by byť párny. Iba v prípade, že si kúpite guľatý stôl, je vhodnejšie dodržiavať nepárny počet.

Vyberáme stôl do jedálne

Stôl tvorí stredobod jedálnej zostavy. Je teda dôležité vybrať ho správne, a to hlavne jeho veľkosť a tvar. Musíte počítať s tým, že guľatý alebo oválny jedálny stôl zaberie viac miesta než štvorcový alebo obdĺžnikový. A bohužiaľ nedá sa umiestniť k stene. Ak máte menej priestoru, siahnete po hranatom stole buď štvorcového alebo obdĺžnikového pôdorysu. Z jednej strany ho môžete postaviť k stene alebo dokonca do rohu. Síce sa vám okolo nezmestí toľko stoličiek, ale v prípade potreby môžete mať v zásobe skládacej stoličky a stôl odsunúť do priestoru.

Keď nemáte dosť miesta

Chcete stolovať v príjemnom prostredí, mať krásne a štýlovo zariadenú jedálňu, a to aj keď nemáte toľko priestoru pre celý jedálenský set? Neostáva vám teda nič iného než vysnenú jedálňu zredukovať iba na malý jedálenský kút, ktorý sa musí zmestiť často do kuchyne alebo sa stať súčasťou obývacej miestnosti.
Štýlový jedálenský kút, ktorý bude odpovedať vašim estetickým nárokom a súčasne tiež bude v súlade s aktuálnymi trendmi, bude praktický a nezaberie príliš miesta, môžete vyriešiť kupením jednotného setu, ktorý je štýlovo zladený a stoličky so stolom sú spôsobené tak, aby zaberali čo najmenej miesta, predovšetkým pri zasunutých jedálenskych stoličkách. Na druhú stranu pokiaľ si kúpite stoličky a stôl zvlášť, máte patrne väčšiu možnosť voľby. Je avšak potrebné dávať väčší pozor, aby sa jedálenské zariadenie hodilo k sebe navzájom a samozrejme tiež k zvyšku okolitého vybavenia, ako sú kuchynská linka alebo obývacia stena, pokiaľ máte jedálňu ako súčasť obývačky.
 Obytné kuchyne alebo ak chcete obývačky s kuchynským kútom vytvára priestor, kde rodina môže tráviť spoločne čo najviac času. Napríklad matka pripravuje jedlo, deti si medzitým s otcom hrajú. Tradičný model, ktorá nám určite pripomenie veľké domy známe zo starých vidieckych stavení.
Práve tu sa odohrávali stretnutia rodiny. Dominantou bol väčšinou veľký stôl, za ktorý sa všetci pohodlne usadili. Dnes obytným kuchyniam väčšinou dominuje priestorná sedacia súprava. A miesto pred pecou sa rodina zhromažďuje pred veľkou televíziou. Záleží ale vždy na nás, ako spoločný priestor dokážeme využiť k rodinnej pohode. Obývačky spojené s kuchynským kútom nám k tomu určite poskytujú veľa možností.

Akú veľkú kuchyňu potrebujeme?

Možno ste si tiež všimli trendu, kedy sa kuchyne stále zväčšujú. Monumentálne kuchynské linky ale nie sú žiadnou zárukou pohodlia a ergonómie. Záleží vždy na konkrétnom návrhu a riešení. Malý kuchynský kút napríklad s veľkosťou okolo 10 metrov štvorcových, ktorý je spojený s priestornou obývačkou, bude pôsobiť príjemnejším dojmom, než pokiaľ by sme ho oddelili dverami.

Kedy je kuchyňa samostatná?

Niekedy je ťažké poznať, či to, čo realitné spoločnosti prezentujú ako samostatnú kuchyňu, je naozaj samostatná kuchyňa. Spoľahnúť by sme sa preto vždy mali na svoj rozum. Ak zabudneme na spomínanú vyhlášku, je jasné, že samostatná kuchyňa by mala byť oddelená od obývacej miestnosti alebo iného priestoru. Optimálne, pokiaľ má samostatný vstup (dvere). Súčasne je vybavená vlastným zdrojom tepla (napríklad radiátor). Dôležité je aj vlastné okno, pretože prirodzené svetlo je pri varení jednoducho nedoceniteľné. Samostatná kuchyňa tak pre vás bude nielen vysnívaným kráľovstvom, ale aj obytným priestorom, ktoré bude spĺňať všetky očakávania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články