• News&Inspirations

aktualizované

Kusový koberec

Kusový koberec ako šperk vo vašom interiéri. Už dávno neplatí, že základom každej obývacej miestnosti je celoplošný koberec. Jeho nevýhody boli zrejmé. Držal sa v ňom prach, nedalo sa s ním manipulovať a vzhľad miestnosti bol vďaka nemu niekoľko rokov v základe nemenný. Veď výmena veľkého, neskladného koberca nebola jednoduchá záležitosť. A ani lacná. Dá sa teda povedať, že kusové koberce sú pre všetky veľkou úľavou. Máme pre vás tipov, ako s nimi nakladať, aby sa stali zaujímavým designovým prvkom a príjemným ozvláštnením každej miestnosti.

Komplet Rumba XL - Dub sonoma Komplet Rumba XL - Dub sonoma
Komplet Rumba XL 

Umelecké dielo nemusí byť len na stene

Ktosi povedal, že koberec môže mať pre daný priestor podobný význam ako obraz povesený na stene. Položení jediného kusu látky má totiž schopnosť plne premeniť priestor. Koberce môžu prispieť k zútulneniu miestnosti, môžu sa stať kontrastným prvkom alebo naopak doladia konečnú podobu interiéru a ovplyvnia celkový dojem. Každý maliar, ktorý sa pokúsil zachytiť na plátne nejaký interiér, určite vedia, akú dôležitú úlohu môže hrať práve koberec. Umelecké dielo pre nás môžu predstavovať aj koberce, ktoré vďaka svojej farebnosti dodávajú vášmu bývaniu štýlovú atmosféru.

Dôležitý je dotyk

Koberec si však na rozdiel od obrazu len tak nevystavíte. Na krajší koberec, ktorý si dáte na podlahu, budete totiž šliapať. Na jednu stranu z toho vyplýva, že musí byť odolný, ale na druhú stranu ho budete vnímať tiež inak, než len vizuálne. Vy sa ho totiž prostredníctvom svojich bosých chodidiel budete dnes a denne dotýkať, budete vnímať jeho mäkkosť, štruktúru, hrejivosť. To všetko sú dôležité dôvody pre to, aby ste si vybrali koberec, ktorý nebude len krásny a ktorý bude dokonale ladiť so zariadením vo vašom byte, ale tiež koberec, na ktorý vám bude príjemné šliapnuť a prejsť sa po ňom.

Farebnosť nahradí štruktúra

Chcete si vybrať koberec, ktorý je vizuálne zaujímavý, ale neprebije zvyšné zariadenie v miestnosti? Alebo vám je blízky minimalistický štýl? Nechcete mať byt preplnený farbami? Vyberanie nového koberca sa pre vás môže stať zaujímavou výzvou. Ako to teda urobiť, aby si prišli na svoje zrakové, tak aj dotykové vnemy? Riešením je viacvrstvový koberec, ktorý prinesie do priestoru nielen zaujímavý design, ale tiež vám pripraví príjemný zážitok zo samotnej chôdze. Vďaka rôznej dĺžke vlasov pôsobí koberec vyrezávaným dojmom, takže získate dokonalý kompromis medzi prílišnou nápadnosťou a prehnanou eleganciou.

Nebojte sa geometrie

Geometrické vzory poskytujú perfektnú príležitosť, ako sa pohrať so samotným priestorom. Keď zároveň pridáte trochu farebnosti, budete mať praktickú dekoráciu na podlahu nielen v obývačke, ale aj v detskej miestnosti, predsieni alebo spálni. Získate tak efektný doplnok, ktorý miestnosť zateplí, a vy sa tam budete cítiť uvoľnene a pohodlne. Geometria je v interiérovom bývaní naozaj veľmi populárna a obľúbená, a aj práve preto ju často nájdete ako modernú súčasť nábytkového zariadenia alebo ako ešte modernejšiu súčasť dizajnu kobercov, ktoré v celej miestnosti len vyniknú. Kusové koberce sú výhodnejšie práve kvôli tomu, že ich môžete využiť aj v menších miestnostiach, kde nemáte dostatok priestoru na celoplošné koberce. 

Zodpovednosť k životnému prostrediu

Patríte medzi tých, ktorí chcú presne vedieť, odkiaľ vybavenie ich domácnosti pochádza. Záleží vám na tom, aby každý, kto sa podieľal na vzniku koberca, získal spravodlivú odmenu, a zároveň vám leží na srdci kvalita životného prostredia? Zaujímavé kombinácie farieb, pôsobivé dekory a dokonca aj tvary. Pravidelné kruhové, obdĺžnikové či štvorcové koberce sa stávajú postupne minulosťou. Hitom sú koberce s nepravidelnými okrajmi, ktoré vlastne pôsobia dojmom, že nekončí, ale nenásilne sa prelínajú so zvyškom podlahy. Inšpiráciu nájdete takmer všade, môžete sa vyhrať s farbami a materiálmi, nemusíte sa sústrediť len na interiérové stereotypy a strohosť. Čo znamená, že sa môžete odraziť od nábytku, jednotlivých kolekcií alebo kompletov, a tiež aj samotného prevedenia, vďaka čomu si budete môcť zariadiť interiér podľa svojich predstáv a osobných preferencií. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články