• Štýle

aktualizované

Minimalizmus v celom bývaní

Minimalizmus je nielen interiérový štýl bývania, ale aj spôsob života. Jednými vyzdvihovaný, druhými zatracovaný bez nejakého zmyslu, ktorý má však svoje nesporné výhody. Ponúka očistenie od zbytočností, nadbytku a návratu k podstate, ale rozhodne však nie je úplne pre každého. V byte, ktorý je zariadený v minimalistickom duchu, stále môžu vyniknúť pôvodné prvky, môže byť aj vašou inšpiráciou. Často práve také interiéry pracujú s historickými a modernými prvkami v dokonalom sú-znení.

 Moderná rohová sedacia súprava Annabelle
Moderná rohová sedacia súprava Annabelle
Proces toho ako si navrhujete váš vlastný byt je často nezvyčajný svojim vývojom, pretože nie vždy viete, aký interiérový štýl sami preferujete. Najprv by sa mali riešiť jednotlivé nábytkové prvky – úložné priestory do spálne a detskej miestnosti a taktiež samotná kuchyňa, a najmä kuchynská linka. Postupne prejdite k celkovému riešeniu a zariadeniu vášho interiéru, ktorý sa týka tiež vstupnej haly alebo predsiene, kúpeľne, detskej izby a obývacej miestnosti a na záver môžete tiež vybrať drobné dekorácie, výstavné predmety alebo originálne závesné lampy do spálne. Pre moderné bývanie je dôležité tiež vedieť udržať navrhnutú štýlovú líniu celého interiéru. Štýlová línia sa prejavuje najmä v kuchyni, obývacej miestnosti alebo spálni. Môžete tiež zachovať materiálovú striedmosť.

Vstupná hala – veľkolepá brána do minimalistického bývania

Hala moderného minimalistického bývania môže byť riešená veľmi puristicky a nechať vyniknúť jedinečnosť pôvodného bytu bez nejakých veľkých úprav alebo interiérových zmien. Vstupná chodba s výrazným oblúkovým oknom, ktoré prepúšťa svetlo vyústi na centrálny priestor bytu, ktorý je tiež predelom do jednotlivých miestnosti a na malý balkón s výhľadom do dvoru blokovej zástavby. Výrazný dekor vytvára len hexagónová dlažba a jediným nábytkom tu býva botník tvarovo kopírujúc zalomenie centrálneho priestoru, drevené háčiky na kabáty a zrkadlo.
Mini kúpeľňa potrebuje byť maximálne využiteľná
Priestor pre kúpeľňu, ktorý nie je dostatočne veľký rozhodne nemôžeme označiť ako ideálny. Veľmi málo miesta bez okien a komplikovaný pôdorys celej kúpeľni môže pôsobiť pre väčšinu ľudí až veľmi tragicky a chaoticky. Okrem umývadla a sprchového kúta, predsa potrebujete aj priestor pre pračku so sušičkou a úložný priestor na čistiace potreby. Obklad a dlažba môžu byť zvolené vo svetlých odtieňoch a horné dvere nábytkovej skriňovej zostavy sú ideálne zrkadlové, aby opticky zväčšovali priestor. Podarí sa tak ušetriť dostatočný priestor pre pohodlné užívaní malej kúpeľne.

Spálni vládne veľká skriňa

Spálňa, ktorá je orientovaná napríklad na východ musí byť vybavená vstavanou skriňou, ktorá sa tiahne po celej dĺžke a výške steny a ukrýva dostatočný úložný priestor pre rodičov. Pravidelný uzavrených skríň je prerušený stredovou, čiastočne uzavrenou, policovou knižnicou. Nejde tak len o estetický prvok, ale vychádza z limitu miestnosti. Ak nie je priestor medzi skriňou a posteľou dostačujúci pre otváranie dverí a priechod. Policová knižnica s posuvnými dverami bola tedy výsledkom ergonomického uvažovania. Vrchné police sú prístupné vďaka kovovému rebríku, ktorý zároveň môže slúžiť ako odkladací priestor na oblečenie. Jednoduchá moderná posteľ má dva veľké úložné boxy a v rovnakom štýle aj nočné stolíky, ktoré je možné jednoducho vysunúť a zasunúť a opäť držať elementárnosť tohto nábytkového prvku.

Jedáleň, kuchyňa a obývačka v jednom?

Najdôležitejšie miestnosti celého interiéru potrebujú dostatok miesta a tiež moderné vybavenie zostavy, ktorej nebude nič chýbať. Moderné zostavy kuchynskej linky nájdete práve u nás, ktoré vám ponúkajú moderné prevedenie nábytku v mnohých interiérových štýlov a farebných prevedení.  Kuchynský kút, jedáleň a obývacia miestnosť v jednom sú prepojené vzdušným svetlým priestorom, ktorý dodáva celému priestoru harmonickú atmosféru, kde by mohla rodina tráviť príjemné popoludnie. Veľmi moderné sú rohové biele kuchyne, ktoré pôsobia veľmi puristicky, ale dôležitá je ich funkčnosť, ktorá musí ponúkať nielen dostatok úložného priestoru, ale aj dostatok priestoru pre pracovnú plochu. Skromne nechajte v priestore vyniknúť dôležité atribúty ako je napríklad jedálny stôl alebo oddychový kút so sedačkou, retro kreslom a konferenčným stolíkom. Zároveň je tu opäť výrazným prvkom samotná podlaha, moderné sú stále plavajúce podlahy, ale zaujímavo môžu pôsobiť síce aj pôvodné jaseňové parkety.

Detská izba dáva priestor kreatívnemu duchu

Aj detská izba pre pred-školáka potrebuje mať dostatok priestoru na nábytok, ktorý je minimalisticky dekorovaný a odlišný oproti ostatnému nábytku v interiéri. Napríklad čela postele, nad ktorou môže byť polička na hračky alebo knihy, ktoré sú súčasťou vzdelávania detí. V detskej izbe však môžete zachovať striedmosť a nechať tak voľný priestor pre kreativitu dieťaťa a jeho vlastné potreby. Čisté steny sú tak väčšinou postupne zaplnené detskými kresbami a rovnako tak hračky dodávajú izbe potrebnú farebnosť a detskú energiu. Jaseňové parkety položené do detskej miestnosti spoločne s vstavanou skriňovou stenou vizuálne držia pôvodný interiér a jeho zariadenie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články