• Glamour
  • Štýle

aktualizované

Moderné interiéry v glamour štýle

Glamour je slovo, ktoré interpretujeme ako dekoratívnu eleganciu, luxus a tiež pôvab. Glamour je pôvab a exkluzivita. Tento štýl sa prvýkrát objavil predovšetkým v móde, keď hollywoodske filmové hviezdy v 30. rokoch minulého storočia potešili všetkých svojimi štylizáciami. Štýl sa rýchlo presunul do interiérového dizajnu. Potom začali interiéry apartmánov a víl žiariť luxusom. Od tej doby sa štýl glamour stal súčasťou interiérového dizajnu. Poteší aj dnes ako moderná alternatíva k dekoratívnemu klasickému a palácovému štýlu. Pozrite sa, čo nemôže chýbať v interiéri v glamour štýle.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čím sa vyznačuje glamour štýl?

Čím sa vyznačuje glamour štýl?

Základom tohto štýlu je spojenie luxusu, elegancie a extravagancie. Glamour štýl sa v dnešnej dobe stal tlmenejším, nie je taký sýty, no stále je elegantný a spájaný s leskom. Interiéry v glamour štýle potešia nádychom luxusného lesku, štylizovaným nábytkom, krásnymi tkaninami a mnohými dekormi. Nábytok v glamour štýle sa vyznačuje prepracovanou dekoratívnosťou. Majú štylizované tvary a sú potiahnuté plyšovým čalúnením. Ich dizajn často odkazuje na staré palácové formy, napríklad barokový a budoárový nábytok, ktorý sa vyznačoval jemne profilovanými nohami a krásnym čalúnením. Glamour je originálny štýl, ktorý sa vyznačuje estetikou spojenou s palácovým štýlom a kontrastnými kombináciami.

Farebné kompozície v glamour štýle

V glamour štýle sa najlepšie hodia farby spojené s bohatstvom paláca. V takýchto interiéroch používame sýtu fialovú, fialovú, výraznú alebo púdrovú ružovú, čiernu, zlatú a striebornú farbu. V ultramoderných interiéroch v glamour štýle nájdeme aj výrazné kontrasty, napríklad kombinácia bielej a lesklej čiernej. Vzhľadom na intenzitu takýchto farieb sa však snažíme, aby v interiéri príliš nedominovať, pretože interiérove usporiadanie musíme stále dopĺňať početnými dekormi. Štylizáciu interiéru je dobré založiť na svetlých odtieňoch, ktoré vyzerajú dobre v kombinácii s výraznými dekormi a vzormi. Zvoľte teda bielu farbu v rôznych odtieňoch, svetlošedú, béžovú, akvamarínovú a tlmenú modrú.

Nábytok v glamour štýle

Eklekticizmus je najvýraznejší z interiérového vybavenia v glamour štýle. Kombinácia moderných modelov so starožitnosťami či zariadením štylizovaným ako z obdobia baroka sa tu bude skvele hodiť. Najcharakteristickejší je čalúnený nábytok vrátane prešívaných pohoviek a kresiel s ozdobnými podrúčkami. Medzi najobľúbenejšímí druhmi čalúnenia sú velúr s lesklým povrchom, ekologická koža a žakárové textílie udržiavané v lesku. Celú úpravu doplnia jednoduché konferenčné stolíky a barové stolíky so sklenenými alebo mramorovými doskami, ktorých konštrukcia a nohy sú pochrómované alebo pozlátené a postriebrené. Vintage komody s ozdobnými detailmi alebo konzolové stolíky a presklenými vitrínami môžu v takýchto úpravách slúžiť ako krásny kontrapunkt. Najnovším hitom je zrkadlový nábytok s dvierkami pokrytými zrkadlami. Vďaka tomu interiéry získavajú mimoriadny lesk a jasnosť.

Doplnky v glamour štýle

  • vysokokvalitné dekoratívne figúrky
  • kytice kvetov
  • kryštály
  • krištáľové lustre
  • klasické alebo abstraktné obrazy v jemne zdobených rámoch
  • ťažké lesklé závesy
  • sklenené doplnky

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články