• Štýle

aktualizované

Mramor ako súčasť interiéru

Mramor je ústretový materiál, pozvite si ho domov. Dokáže byť snehobiely a zašednutý, načervenalý a zelený, tmavo šedý a čierny. A tak jednofarebný či vzorovaný – so šmuhami, žilkami, pruhmi. Vydrží naozaj veľa a nie je cudzokrajná, len u nás sa nachádza cez sedemdesiat druhov! V byte ho zatiaľ máme veľmi málo, ale pomaly sa učíme, že to ide aj viac. Vďaka mramoru si tak môžete prísť na nový štýl a pohodlnejšie bývanie, ktoré si jednoducho spestrite zaujímavým opracovaním pre váš interiér. 

 Komplet Rumba XL - Dub sonoma Komplet Rumba XL - Dub sonoma
Komplet Rumba XL 
V našom poňatí bol mramor prijímaný trochu rozpačito, v paneláku sa nevyskytoval, pri iných stavbách tiež nie, poznali sme ho z múzeí a cintorínov. Aj dnes uznáme, že je krásny, ale hneď namietneme, že tiež trochu veľmi okázalý. Napriek tomu sa už aj v našich súkromných interiéroch mramor objavuje, najčastejšie v kúpeľni, v podobe dosky v kuchyni, eventuálne na podlahe.

Čo o ňom vieme?

Uspokojme sa tým, že mramor vzniká metamorfózou vápenca, že mramory môžu byť pevné aj zvrásnené, masívne a vrstevnaté a tiež rôzne farebné. Ďalej už je to dosť odborné a začne sa to pekne zamotávať. Doba jeho najväčšej slávy tkvie samozrejme v antike, vysoké využitie sa vrátilo s renesancií. Keď dnes budete prechádzať jedným zo symbolov renesančnej krásy, ktorým je nesporne Florencia, môžete na fasáde domu obdivovať biely mramor. Je to ušľachtilý materiál, ktorý má svoje špeciálne veľtrhy a vo svete je stále žiadaný. Je to luxus medzi kameňmi, kupovacia cena je isto vyššia, ale z jeho krásy sa budú tešiť aj ďalšie generácie. Hodí sa na obklady, dlažby dovnútra a vonku a robí sa z neho aj nábytok a rôzne drobné predmety do bytu aj domu.

Pohovka a svietidlo

Prírodný kameň sa medzi nábytkom prvý krát predstavil už dávno pre mnohé domáce interiéry. Vstúpil tak do sveta designu a stále nás dokáže prekvapiť rozsiahlym katalógom pre interiér a exteriér, jeho využitie si tak nebudete môcť vynachváliť. Vídame ho všade často v podobe dosiek stolov a stolíkov či použitie v luxusných kuchyniach a pri obkladu kúpeľni.  V kurzu je hlavne svetlý mramor, ktorý pôsobí vzdušne a čisto. Voľte preto odrody klasického sfarbenia a opracovania. Obklad alebo tapeta z mramoru priestor opticky nezmenší. Vďaka vzoru naviac na stenách nebude tak viditeľné znečistenie alebo opotrebovanie.
Tento obľúbený materiál sa v poslednej dobe užíva hlavne ako dekoračný. Vznikajú z neho svietniky, hrnčeky, veľmi populárne sú krájacie dosky, ktoré perfektne doplní mramorové kuchynské dosky. Môžu naviac slúžiť ako efektné servírovacie doplnky. Pokiaľ budete v interiéru voliť veľa mramorových prvkov, dajte si pozor na časté kombinovanie s čiernou farbou. Mramor je totiž tiež materiál, ktorý je neodmysliteľne spojený s cintorínom. V tmavom priestore plnom čiernych a šedých doplnkov by táto symbolika len vynikla. Mramor sa preto hodí hlavne do inak svetlých a slnečných interiérov.
Pracovné dosky vyzerajú luxusne, ale sú horšie na údržbu. Dajú sa pri zašpinení (ktoré je v kuchyni bežné) ľahko otrieť, ale opatrne napríklad na kyseliny, ktoré sú z ovocia. Pri správnej údržbe sa nemusíte báť poškodenia. Môžete tiež dať šancu ako pracovnej doske z mramoru, tak aj obloženiu kuchynskej linky. Toto spojení vyzerá v skutku moderne. Vázy, svietniky alebo kvetináče sú len niektoré z možností na mramorové dekorácie. Nebývajú tak drahé, ako samotný mramor, ale napriek tomu vyzerajú skvele a dodajú vášmu bývaniu štýl! Prírodné kamene, rovnako ako aj mramor sú pre naše domácnosti ekologicky šetrnou a výhodnou variantov materiálu, okrem toho sú naozaj moderné. Pre mramor je skvelé využitie vo vlhkých priestoroch, takže kúpeľňa je pre jeho využitie skvelou alternatívou. 
Kamenné umývadlá vyrobené z prírodného mramoru, prípadne iného tvrdého kameňa už nie sú luxusným zbožím a do svojho interiéru si ich môže dovoliť prakticky takmer každý. Nevýhodou je asi iba v niektorých prípadoch zložitejšia zástavba, ktorá môže (ale nemusí) celú inštaláciu predražiť. Je ale nutné počítať s tým, že kamenné umývadlo má svoje špecifika, ktoré ho predurčujú pre určité možnosti využitia. Ideálne sú ako zaujímavý doplnok kúpeľne, ktorý ju dokáže posunúť na vyššiu úroveň a urobiť z nej tak trochu odpočinkovú wellness zónu podobne, ako bývajú zariadené niektoré hotely a bungalovy v exotických krajinách. Pri návšteve vašej kúpeľne sa tak môžete cítiť ako na dovolenke. Do kuchyne nie sú kamenné umývadlá príliš doporučované a to preto, že ľahko dôjde pri manipulácií s riadom k ich odretiu a jednak preto, že by často prichádzala do styku s kyselinami obsiahnutými v niektorých jedlách a nápojoch, ktoré pomaly, ale isto narušujú povrch umývadla. Samozrejme nie je nutné sa pri takom narušení povrchu obávať rozpadu kamenného umývadla, avšak takto poškodený povrch je potom výrazne pórovitý a naťahuje do seba nečistoty, ktoré je možné potom len veľmi obtiažne odstrániť. Umývadlo z prírodného kameňa potrebuje o niečo väčšiu údržbu, než keramické, avšak ich krása vám to určite vynahradí. Nejde o nič zásadné- stačí raz za pol roka až jeden rok umývadlo ošetriť impregnáciou na prírodný kameň. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články