• Sprievodca

aktualizované

Na aké certifikáty je potrebné brať ohľad pri výbere matraca?

Pri výbere matraca väčšina ľudí dbá predovšetkým na stupeň tvrdosti, kvalitu spracovania a to, či zaistí pohodlie pri používaní. Je však potrebné si uvedomiť, že konkrétny matrac by mal byť bezpečný pre naše zdravie. Preto majú certifikáty veľký význam pri výbere matraca. Z tohto článku sa dozviete, aké sú najdôležitejšie certifikáty a atesty matracov na trhu. Čo znamenajú a ako ich spoznať podľa skratiek.

V tomto článku sa dozviete:

·        Prečo je dobre venovať pozornosť certifikátom pri konkrétnych matracoch?

·        Aké sú najdôležitejšie certifikáty pre matrace?

·        Ako vybrať matrac s daným certifikátom?


Certifikáty a atesty pre matrace – prečo sú dôležité?

Atesty a certifikáty pre matrace udeľujú externé inštitúcie, aby zachovali objektivitu a istotu poctivosti pri ich udeľovaní konkrétnym výrobkom a výrobcom. Ich cieľom je potvrdiť vysokú kvalitu samotného výrobku a komponentov použitých pri jeho výrobe. Toto je obzvlášť dôležité z hľadiska bezpečnosti používania matracov, ako aj z hľadiska ich kvality a trvanlivosti. Ľudia, ktorí sú chorí a podstupujú rehabilitáciu, by mali venovať osobitnú pozornosť individuálnym certifikátom, pretože sú pre nich odporúčané rehabilitačné matrace. Niektoré certifikáty sú určené len pre konkrétny typ matraca, ako sú zdravotné alebo detské matrace. Iné naopak označujú bezpečnosť pre alergikov atď.

Matrace – certifikáty, ktoré stoja za pozornosť

Atest PZH

Atest PZH je jedným zo základných certifikátov, ktoré musí mať každý matrac, ak má byť schválený na predaj. Toto schválenie nám dáva záruku, že výrobok nie je škodlivý pre naše zdravie a nie je vyrobený z škodlivých látok. Pri výbere konkrétneho  matraca si preto dajte pozor na to, či má certifikát PZH.

CE

CE je prehlásením výrobcu, že daný výrobok spĺňa podmienky Európskej únie. Jedná sa o konkrétny certifikát od výrobcu matraca, že určitý model je bezpečný pre každodenné použitie. Tento certifikát navyše zaisťuje aj voľný pohyb tovaru na európskom trhu.

materace do sypialni 

Certifikát Oeko-Tex

Je to certifikát, ktorý musia výrobcovia každoročne aktualizovať, vďaka čomu majú spotrebitelia istotu, že konkrétne matrace z ponuky majú stále rovnakú kvalitu ako tie, ktoré sa vyrábali v predchádzajúcich sériách. Certifikát Oeko-Tex sa udeľuje iba tým matracom, ktoré sú vyrobené z úplne bezpečných a ekologických materiálov. Osobitnú pozornosť by mali tomuto certifikátu venovať ľudia bojujúci s alergiami a kožnými chorobami a rodičia malých detí. Aby mohol výrobok získať certifikát, musí spĺňať mnoho prísnych noriem, pokiaľ ide o obsah látok považovaných za škodlivé alebo potenciálne nebezpečné pre ľudské zdravie.

Inštitút Matky a Dieťaťa

Tento certifikát je najdôležitejší pre ľudí, ktorí hľadajú bezpečný matrac pre svoje dieťa. Je to veľmi prestížny certifikát, ktorý sa udeľuje po mnohých konzultáciách a testoch. Vďaka tomu máme zaručené, že daný matrac pre dieťa spĺňa najprísnejšie bezpečnostné normy.

materace i meble do sypialni 

Ďalšie dôležité certifikáty

·        Certipur – certifikát potvrdzujúci, že matrac z polyuretánovej peny nie je kontaminovaný chemikáliami. 

·        CFC Free – certifikát potvrdzujúci, že matrac neobsahuje freóny.

·        Certifikát LGA – certifikát potvrdzujúci, bezpečnosť používania a šetrné k životnému prostrediu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články