• Štýle

aktualizované

Nebojte sa nábytku z laminátu

Nebojte sa nábytku z laminátu. Materiál je vhodný k výrobe nábytku je mnoho – masív, drevotrieska, lamino, laminát. Áno, posledné dve menované nie sú jeden a ten istý materiál. Zatiaľ čo lamino (LTD) nie je príliš kvalitný materiál, laminát si stojí o dosť lepšie. Pomôžeme vám, sa v tom vyznať…

Kuchyňa Trend Line Adele - Komplet 1,8/2,4 - Komplet nábytku kuchennych Kuchyňa Trend Line
Kuchyňa Trend Line Adele 

Kde je možné laminát využiť?

Rozoznávame rôzne druhy laminátu, ktoré sa mierne líšia výrobným postupom. Základom však je, že sa tento materiál vyrába pri vysokých teplotách a tlaku na bázi laminátovej živice. Môžete sa stretnúť so strednetlakovým laminátom, ktorý sa väčšinou používa na povrchovú úpravu interiérových dverí, ale hodí sa tiež k výrobe bežného nábytku, nech už do domácností alebo kancelárie.

O niečo kvalitnejšie a odolnejšie je vysokotlaký laminát, ktorý sa naviac vyznačuje aj dlhšou životnosťou, a preto sa hodí tiež na kuchynské alebo kúpeľňové dosky a používa sa aj k výrobe vonkajšieho nábytku. Nielen ako nábytok, ale aj ako rôzne výstavby v komerčných priestoroch môžete vidieť dekoratívny vysokotlaký laminát. Ako už názov napovedá,okrem účelného využitia môže poslúžiť k ozvláštneniu interiéru.

Druhy laminátu

Mikrolaminátom, ktorý je veľmi dobre tvarovateľný a je dodávaný väčšinou v rolích, sa dajú poťahovať napríklad ajokenné parapety, lišty a dverné zárubne.Špeciálnym druhom je ťažko zápalný laminát, ktorý sa hodí do prostredia s nebezpečím vznícení. Existuje tiež kovolaminát alebo laminát z pravého hliníku, ktorého vytvára hodnoverné metalické efekty. Zaujímavosťou je lakovateľný laminát, ktorý ocenia predovšetkým kreatívni tvorcovia rôznych bytových dekorácií. Laminátové povrchy nie sú žiadnou novinkou, avšak počas posledných rokov prešli veľkou inováciou, takže už nejde o žiadny unifikovaný jednofarebný umakart, ale o atraktívny a praktický materiál, ktorý oceníte nielen v interiéri, ale aj na terasách, balkónoch a na záhradách.

Pozrime sa na dve podlahové krytiny – drevené a laminátové. Dnes je už takmer nemožné laminátové podlahy odlíšiť od prírodných, ale majú predsa len iné vlastnosti. Tak aký môžete zvoliť druh?

Na začiatku si musíte uvedomiť, kde bude podlaha položená – v predsieni, kuchyni alebo detskej izbe je určite výhodnejší laminát, v spálni alebo v obývacej miestnosti, kde je nižšia záťaž, si môžeme bez obáv užívať drevené podlahy. Ďalej by sme mali brať do úvahy, koľko času môžeme venovať údržbe, a v neposlednom rade aké sú naše finančné možnosti. Bohužiaľ to veľmi často nejde bez kompromisu, pretože veľmi často sa pokladá rovnaká podlaha do celého bytu.

Drevo

Drevo má jedinečné fyzikálne vlastnosti, vďaka ktorým je príjemné na dotyk, vonia a jeho sýte farby sú schopné oživiť každý interiér. Tiež dokáže udržovať vlhkosť a regulovať teplo, má veľmi dlhú životnosť a je obľúbené predovšetkým presvoju jedinečnú štruktúru a prirodzený vzhľad. To sú dôvody, pre ktoré majú drevené podlahy stále dostatok zaslúženejpozornosti aj napriek množstvu nových, niekedy aj praktickejších materiálov. Jednou z mála nevýhod dreva je jeho mäkkosť. Tá sa síce líši u jednotlivých typov drevín (vždy závisí na hustote dreva, ktorú ovplyvňuje druh dreviny a podmienky, v ktorých rastie) a je možné ju dokonca výrazne ovplyvniť vhodnou povrchovou úpravou, ale zatiaľ sanevyrovná tvrdším a odolnejším laminátovým podlahám.

Drevená podlaha naviac vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Takmer pre všetky drevené podlahy platí, že je nutná povrchová úprava lakom, voskom alebo olejom, ktorú je potrebné pravidelne obnovovať, inak hrozí, že sa nečistoty ulpívajúce na povrchu vpijú do dreva. Veľkou výhodou pri údržbe drevenej podlahy je možnosť niekoľkokrát juprebrúsiť, vďaka čomu vyzerá stále ako nová. Preventívne sa doporučuje masívne drevené podlahy brúsiť každých osemrokov. Pokiaľ nezanedbáte správnu údržbu, masívna drevená podlaha vydrží desiatky rokov.

Laminát

Laminátové podlahy sú vhodnou voľbou v prípade, že chcete na podlahe farebný dekor alebo pokiaľ je pre vás drevená podlaha príliš drahá, ale tiež keď potrebujete podlahu pre veľmi zaťažované priestory, čo nemusia byť iba vstupné haly alebo kuchyne, stačí, keď máte deti alebo väčšie domáce zvieratá. Okrem vynikajúcej odolnosti sú výhodami laminátu jednoduchá pokládka, možnosť vymeniť poškodené lamely, nižšia cena a jednoduchá údržba. Výrobcovia majú na výber z mnohých dekorov, medzi ktorými je možné nájsť aj také, ktoré sú na pohľad k nerozoznaniu od pravého dreva. Niektoré z nich majú plastické dekory s vystupujúcim vrúbkovaním, takže rozdiel nepoznáte ani na dotyk. Laminátová podlaha síce nemá takú životnosť ako podlaha drevená, ale niektorí výrobcovia ponúkajú garantovanú záruku až 30 rokov. Zásadou pri kúpe je vyhýbať sa príliš levným podlahám, které bývají vyrobeny z nízkotlakového laminátu.

Stupeň odolnosti laminátových podlah je vyjádrený číselnými triedami a líši sa podľa toho, pre aké priestory a predpokládanú záťaž sú určené. Tie odolnejšie pritom neponičia napríklad ani kolieska pracovnej stoličky, ostrý podpätok alebo zapálená cigareta. Tieto extrémne tvrdosti a odolnosti sú dosiahnuté vďaka povrchovej vrstve z melaminovej živice. Z rovnakého dôvodu má však horšie zvukovoizolačné schopnosti. S tým sa výrobcovia vyrovnali zvukotesnou polyetylenovou podložkou alebo je možné zvoliť lamely, ktoré majú protihlukovú vrstvu už zabudovanú. Laminátová podlaha teda už dávno môže byť nielen krásna, ale tiež kvalitná a funkčná.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články