• Štýle

aktualizované

Nebojte sa otvoriť svoju obývačku, keď chcete získať priestor

Otvorte svoju obývačku, jedálňu aj kuchyňu. Multifunkčná zóna spojujúca kuchyňu, jedálňu a obývaciu miestnosť je dnes vo väčšine domácností samozrejmosťou.

 Kuchyňa Estella 2,6m - Komplet nábytku kuchennych w stylu skandynawskim
Kuchyňa Estella 
Pomáha pospolitosti rodín, pretože všetci jej členovia trávia viac času spolu. Kameňom úrazu ale môže byť snaha ju funkčne a vkusne zariadiť. S tým vám teraz už dokážeme pomôcť a poradiť.
Spoločenská zóna, je priestor, ktorý slúži k stretávaniu rodinných príslušníkov a tým upevňuje vzájomné vzťahy. Naviac táto dispozícia bytu umožňuje voľný pohyb hostí iba vo vymedzenom priestore. Vďaka tomu, že je intímna zóna, ako sú spálne a kúpeľňa vrátane WC, oddelené, nemala by návšteva zablúdiť do vášho súkromia.

Prečo sú tak obľúbené prepojené zóny

Nespornou prednosťou je už spomínané upevňovanie rodinných a všeobecne spoločenských väzieb, ktoré sú značne ohrozené hlavne kvôli hektickému životnému štýlu. Keď sa tu členovia rodiny stretnú, sú spolu pri varení, jedle, vypracovávaní úloh do školy či riešení pracovných povinností. Pritom je možné jednoducho naplánovať spoločný víkend, dovolenku alebo prebrať, kedy sa zavolá údržbár či sa bude v jedálne maľovať. Spoločný priestor by mal byť prehľadný, svetlý a vzdušný, aby pôsobil na obyvateľov upokojujúcim dojmom. Zároveň je príjemné, že by ho nemali deliť ani žiadne bariéry typu vyvýšený schod alebo kĺzajúce koberce.

Čo robiť, keď máte radšej pokoj

Ako všetko, tak aj toto moderné usporiadanie nemusí sedieť úplne každému. Zvlášť kuchynské zápachy, vznikajúce počas varenia, môžu ostatným pri ich činnostiach vadiť. Príjemná nie je ani priveľká hlučnosť, ktorá je typická pre mixéry, šľahače a podobne. S nežiadúcim odérom si vraj však jednoducho poradí skutočne funkčné digestore. A ruch je pre veľa osôb naopak príjemnou ochranou proti depresívnej samote.

Vyriešia to ostrovčeky a posuvné steny

Kompromisy patria k životu. Ani bytoví architekti sa bez nich neobídu. Pokiaľ chcú niektorých svojich váhavých klientov o skvelej voľbe v podobe multifunkčné zóny, môžu zvoliť menej revolučné riešenie. Sú nimi polopriečky či kuchynské niky. Elegantným riešením sú sklenené steny s posuvnými dverami. Tie síce jednotlivé miestnosti opticky prepojujú, ale stačí len zatiahnúť dvere a dojde k pomerne veľkému odhlučneniu. Naviac tieto steny disponujú zaujímavými dekórmi, takže často prispievajú designovému vybaveniu interiéru.
Vyberáte si pre stavbu svojho domu alebo napríklad rekonštrukciu bytu posuvné dvere? Ich riešenie je naozaj praktické – zasunú sa do steny a šetria tak miesto. Nemusíte pri projektovaní riešiť, na ktorú stranu sa majú alebo nemôžu otvárať a kde je potrebné šetriť s miestom. Toho vás posuvné dvere jednoducho a efektne ušetria. Posuvný systém sa aplikuje do steny a vy máte na výber zo širokej možnosti variant dverí. Môžete vyberať dvere dyhované, sklenené alebo napríklad kombinované. Rôznych veľkostí aj farieb. Rozhodne sa ale nemusíte báť nedostatečnej zvukovej izolácie – posuvné dvere môžete bez akýchkoľvek problémov použiť aj pre kúpeľňu, spálňu alebo detskú izbu. 
Výber stredu obývacieho priestoru závisí na tom, akú veľkú miestnosť máte k dispozícií. Pokiaľ máte veľa miesta, môžete koncepciu poňať veľkoryso a mať v otvorenej obývačke viac centier. Keď máte miesta menej, budete si musieť stanoviť priority. Napríklad v domácnosti s viac než 4 členmi by ste sa mali zamerať predovšetkým na jedálny priestor, pretože budete potrebovať veľký jedálny stôl. V domácnosti s menším počtov členov zvoľte za hlavné centrum otvoreného obývacieho priestoru sedačku. V tom prípade postavte jedálny stôl jednou stranou k stene, keď príde návšteva, posuniete ho viac doprostred, prípadne rozložíte. V malej miestnosti vsaďte na guľatý jedálny stôl, pretože nemá rohy, o ktoré by ste sa mohli uhodiť.

Štruktúrovať priestor

Otvorený obývací priestor by ste mali rozdeliť na niekoľko menších oblastí. Tým ani trochu nezmizne pocit útulnosti, ktorý poznáme z uzavrených miestností. Aj v otvorenej obývačke sa totiž dá výborne odpočívať. Štruktúrovať ho doporučujeme pomocou otvorených regálov a nízkych deliacich stien so zásuvkami a dvierkami. Markantné oddelenie obývačky od jedálne alebo kuchyne poskytne paraván.

Postaviť sedačku voľne do priestoru

Klasické miesto pre sedaciu súpravu je u steny. Pocit útulnosti v otvorenej obývačke však vytvorí tiež sedačka umiestnená voľne do priestoru. Funguje zároveň ako deliaca stena. Pokiaľ máte k dispozícii naozaj veľký priestor, umiestnite do neho 2 pohovky tak, že budú spoločne vytvárať kútik. Jedna pri tom môže stať u steny a druhá bude voľne v miestnosti. Rovnakého efektu samozrejme dosiahnete tiež rohovou sedačkou.

Správne umiestniť televíziu

Vychutnávate si večeru v rodinnom kruhu a oči vašich detí pri tom doslova visia na televíznej obrazovke – to sa jednoducho stane, pokiaľ v otvorenej obývačke zle umiestnite televíziu. Samozrejme to má ale aj svoje výhody – môžete sa počas varenia pozerať na nejaký zaujímavý program alebo sledovať správy. Dopredu sa musíte rozhodnúť, ktorá z variant je pre vašu domácnosť lepšia. Zvážte televíziu na otočnom ramene alebo rafinovanú možnosť TV vysunúť a potom zase zasunúť. Otvorená obývačka si na začiatku zaslúži trochu plánovania. Ale uvidíte, ako veľmi sa to vyplatí: tento spôsob bývania vás nadchne útulnosťou a príjemnou atmosférou. Užijte si to!

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články