• Štýle

aktualizované

Práca so sádrokartónom

Prácu so sádrokartónom zvládne naozaj každý. Pri rekonštrukcii bytu, ale tiež pri budovaní novostavieb, siahame stále častejšie po sádrokartónu. Dôvodom prečo stúpa jeho obľuba je nielen jeho nízka cena, ale tiež jednoduchá montáž, ktorú zvládnu aj menej šikovnejší ľudia.

Obývacia stena moderná Combo 22 Biela/Čierny lesk Obývacia stena Combo
Obývacia stena moderná Combo 

Sádrokartón tvorí, ako už názov napovedá, sádra a papier (vysoko pevný kartón). Vďaka tomu sú sádrokartonové dosky ľahké a jednoducho sa s nimi manipuluje. Používajú sa predovšetkým pre vnútorné úpravy v byte (prapaženiu miestnosti priečkou), ozvláštnenie interiéru (napríklad oblúkové vchody, čiastočné oddelenie miestností a podobne) alebo podhľady na strope a ďalšie jednoduché úpravy. Často sú sádrokartonové dosky využívané tiež ako podklad pod plavajúcu podlahu. Dosahuje sa tak lepšieho odhlučnenia.

Ako na sádrokartón?

Samotná manipulácia so sádrokartónom je veľmi jednoduchá a zvládne ju väčšina užívateľov.K rezaní materiálov postačí nož na koberce, častejšie sa ale využíva špeciálny nôž. Dosku stačí na jednej strane nadrezať, o tvrdú hranu nalomiť a prerezať kartón na druhej strane zlomu. Rovnako jednoduchá je aj práca s kovovou konštrukciou.

Ako vyzerá konštrukcia

Pre montáž sádrokartónu sa používajú kovové systémy nosných konštrukcií z oceľového tenkostenného pozinkovaného plechu. Občas sa používajú tiež drevené laťky a hranoly, na ktoré sa neskôr pribíjajú sádrokartónové dosky. Drevo avšakv tomto prípade jednoduchšie podľahne vplyvom vlhkosti a môže sa skrútiť, či deformovať a od tejto metódy sa pomalyopúšťa. Práca s kovovým systémom je omnoho jednoduchšia. Kovové profily šrúbujeme do stien, podláh a stropov ako prvé. Pripravíme si tak vlastne konštrukciu miesta, kde budeme staviať stenu (či ozdobné oblúky, sokle pre osvetlenie a podobne). Do profilov následne nasadzujeme dosky, vedieme domáce siete a pridávame izolačný materiál (minerálnavata). V tomto prípade nejde iba o tepelnú izoláciu, ale najmä zvukovú.

Aké dosky vybrať

S tým súvisí tiež výber tých správnych sádrokartónových dosiek. V každom obchode aj eshopu, kde budete dosky nakupovať vám iste radi poradia.Všeobecne ale platí, že sádrokartón do vlhkého prostredia, ako sú kúpeľne a podobne, býva v zelenej farbe (v poslednej dobe sú ale vyrábané aj v inom farebnom prevedení).Tieto dosky sú impregnované do vlhkého prostredia a majú tu vyššiu odolnosť voči týmto vplyvom. Dosky pre odhlučnenoe bývajú v modrej farbe a používajú sa nielen na vonkajšie steny, ale právenapríklad tiež na podlahy. Populárne sú v poslednej dobe tiež dosky, ktoré pohlcujú škodlivé látky, ako je napríklad formaldehyd. Tieto sádrokartónové dosky vstrebávajú nebezpečné látky, premeňujú ich na neškodné inertné látky a spätne už ich do prostredia nevypúšťajú.

Úprava povrchov

Suchá výstavba, ako sa tiež hovorí konštrukciám so sádrokartónom, dostala svoje meno kvôli tomu, že sa povrch neomieta. Namiesto toho sa používajú tmely, ktoré sú opäť jednoduchšie na obsluhu a dokonale prekryjú nielen vzniknuté medzery a spáry, otvory po šrúboch a hlavičky šrúbov, ale neskôr tiež napríklad praskliny. Prekrytie sádrokartónu farbou sa občas môže javiť ako oriešok kvôli zlej kryvosti, avšak aj tu existuje pomoc. Celé sádrokartónové steny je možné pokryť aplikáciou, na ktorú sa následne nanášajú farby.

Zavesiť je možné aj nábytok

Nie je pravda, že by na sádrokartónové steny nešlo nič zavesiť. Práve na zavesenie poličiek, skriniek a ďalších predmetov, je možné použiť najrôznejšie háčiky a systémy, avšak v tomto prípade je lepšie sa informovať u odborníka. Voľba systému, ktorý nakoniec použijete, závisí nielen na hmotnosti zaveseného predmetu, ale tiež na tom, ako ďaleko od steny bude jeho ťažisko. Spoľahlivosť preukázal sádrokartón aj pri výstavbe drevostavieb alebo bezpečnostných konštrukcií. Na trhu sú k dispozícii aj sádrokartónové akustické a protipožiarne systémy.

Zloženie sádrokartónu

Sádrokartónové dosky sú panely z lisovanej sádrovej hmoty, ktorá je sendvičovým spôsobom vložená medzi dva tvrdé papiere.

Vhodné použitie

Sádrokartón je vedľa drevovláknitej dosky základným materiálom suché výstavby. Je flexibilný, využijete ho pri stavbe priečok, predsadených stien, výklenkov, podhľadov, delení izieb alebo pri pôdnych výstavbách. Väčšina typu sádrokartónu neslúži ako nosné steny, a preto sa sádrokartón montuje hlavne na oceľové tenkostenné konštrukčné profily. Niektorí výrobcovia avšak ponúkajú aj špeciálne nosné verzie. Podľa farby sa sádrokartónové dosky rozlišujú pre použitie v konkrétnom priestore.

Biely sádrokartón – ide o univerzálnu dosku na nenosné konštrukcie, ktorá sa používa pri oplášťovaní priečok a stropov v interiéri. Nehodí sa avšak do miest, kde by mohla prísť do styku s vodou a vysokou vlhkosťou.

Využitie aj zneužitie

Vlastnosti sádrokartónových dosiek sú mimoriadne a v niektorých prípadoch si už stavbu či rekonštrukciu bez nich nedokážeme ani predstaviť. Takmer nenahraditeľné sú dnes napríklad pri prestavbách panelákových bytov, kde na miesteumakartového jádra musíte postaviť nové, veľmi ľahké steny.Klasické priečky z tehál je možné vyzdvihnúť v jednom či dvoch bytoch, ale v celom rade bytu nad sebou by zdivo neúmerne zaťažilo nosnou konštrukciou.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články