• Sprievodca

aktualizované

Prečo mať biele dvere?

Prečo niektorí ľudia, túžia po bielych interiérových dverách? Interiérové dvere sa zaraďujú medzi nábytok. Preto je často zložité vybrať im takú farbu, aby sa hodila ku všetkému, čo do bytu do budúcna plánujete. Pokiaľ dávate prednosť jednoduchosti a elegancii, biela farba by pre vás mala byť jasná voľba. Prečo vybrať snehobiele dvere, a prečo niektorí ľutujú, že také nevybrali.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Prečo mať biele dvere?

Prečo vybrať biele interiérové dvere?

Jedna zo zásad, ktorú by ste mali pri zariaďovaní bytu dodržovať, je farebná striezlivosť. To neznamená, že sa opijete len jednou farbou likéru, ale že váš byt budú zdobiť maximálne tri farby a ich odtiene, poprípade dva druhy dekorov dreva. Niekedy nie je jednoduché zladiť farbu dverí v celom interiéri. V niektorej miestnosti je podlaha svetlá, inde sú jasne farebné kachličky, v detskej miestnosti je to jedna veľká dúha. Ako z toho vonku? Pomôžu vám biele interiérové dvere. Nielen, že skvele ladí so všetkým a všade, ale zároveň opticky zväčšujú malé miestnosti.

Prečo niektorí ľutujú, že nemajú biele dvere?

Biele interiérové dvere vám svoju výhodu jednoduchej kombinovateľnosti predvedú najmä v budúcnosti. Ako je to možné? Predstavte si, že teraz kúpite do celého bytu nádherné dvere s dreveným dekorom ladeným do červena. Máte biele koberce, tmavý nábytok a dvere sú nádhernou dominantou celého priestoru. Lenže za niekoľko rokov si domov priveziete psa a biely koberec musí preč. Akou podlahu teraz vybrať, aby sa vám netĺkli s dverami? Biele interiérové dvere vám všetky tieto starosti ušetria. Plánujete vymaľovať alebo vytapetovať? Vymeniť kamenný dekor na podlahe za drevený? Nie je problém. Biele dvere ladí k všetkému.

Sklenené interiérové dvere alebo plné?

Biele dvere sa samozrejme vyrábajú v niekoľkých variantách. Chodbu môžete zosvetliť sklenenými dverami, súkromie môžete zachovať za plnými dverami. Do šatní, komôr, ale aj obývačky využijete posuvné dvere. Usporia vám miesto, a pokiaľ máte biele steny, nemusíte zložito vymýšľať zasúvanie dverí do stien. Biele posuvné dvere na bielej stene nepôsobia rušivo.

Biele interiérové dvere a obložkové zárubne sú v súčasnosti najviac populárnym kúskom nábytku. Nie je náhoda, že si svoje prvenstvo vybojovali aj v dobe, kedy máme na trhu taký výber dyhy, laminátových drevodekorov, či náhražiek betónových stierok a podobne.

Dobre vedieť!

Výhody bielych interiérových dverí: stálosť farby, univerzálnosť, elegancia, nadčasovosť, minimalizmus. Nevýhody bielych interiérových dverí: náchylnosť na nečistoty, na bielom podklade zaniknú.

Nepredstavujte si, že biele interiérové dvere musí nutne znamenať obyčajné hladké sterilné dvere, ktoré vám pripomínajú nemocnici. Aj biele dvere môžu mať nápad, môžu vynikať nad ostatnými a môžu sa hravo stať dominantným kusom nábytku vo vašom interiéri napríklad tým, že sú dodané ako posuvné. Ak máte v úmysle dvere naopak skryť v bielej stene (napríklad dvere do špajze alebo komory), doporučujú kombinovať biele matné dvere v plnom prevedení s bezobložkovou zárubňou. Potom docielite efektu neviditeľných dverí. Pokiaľ ste zvolili výraznejšiu podlahu, a až potom ste začali riešiť dekor dverí, je naozaj rozumnejší voliť bielu farbu. Väčšinou sa u vás doma nachádza ešte nábytok so štruktúrou dreva a mať pohromade 3 a viac drevodekorov by nerobilo dobrotu. Biele dvere sa ďalej skvele hodia k podlahe imitujúcej betón, a tiež ku všetkým šedým odtieňom.

Biele interiérové dvere v rôznych štýloch domova

V ponuke nájdete rôzne modely interiérových dverách, ktoré jednoducho zapadnú do bežných interiérových štýlov, ako sú: provance, cottage, moderný, škandinávsky, moderný art-deco, art-deco.

Aké varianty bielych povrchov sú pre vás k dispozícií?

Biela fólia, ich výhodou je celkom nízka cena, ale výraznou nevýhodou je nízka odolnosť a lacný vzhľad, ktorý vás ničím neprekvapí. Strednetlaký laminát (CPL), má tak isto nízku cenu, no vysokú odolnosť. Je na ňom detailne vidieť napojenie laminátu na hranách dverí a zárubní. Vysokotlakový laminát (HPL), jeho výhodou je vysoká odolnosť, hodí sa aj do priestorov nemocníc, škôl alebo iných inštitúcií. Ako nevýhodu môžete vidieť jeho napojenie na zárubniach, ktoré je veľmi nápadné.

Lakované dvere sú elegantné, a nie je na nich vidieť žiadne napojenie laminátu na hranách, majú krásny a výrazný lesk a celkovo pôsobia luxusne. Zvyčajne sú však často aj drahšie.

Detaily, ktoré biele dvere ozvláštnia

Biele interiérové dvere a zárubne je možné ozvláštniť napríklad nejakou ozdobnou lištou či rámčekom (v prípade starších zástavieb alebo vhodného štýlu interiéru) alebo nejakou jemnou vyfrézovanou linkou a v neposlednom rade tiež kovovým prúžkom (v prípade moderného bývania).

Kombinácia bielej a čiernej 

Základ dverí je biela, ale zárubňa či posuvný systém je v čiernej a rovnako tak zasklievacia lišta a motív na skle môžete ladiť do čiernej. U otočných dverí môžete ladiť do čiernej napríklad len hranu dverí a k tomu kliku a pánty.

Kombinácia biele drevo 

Základ je opäť v bielej a môžete zvýrazniť iba zasklievaciu lištu alebo tiež zárubňu. Pokiaľ máte napríklad kuchynskú linku vo vysokom lesku a pracovná doska má drevený dekor, potom vyzerajú krásne dvere v bielom lesku a obložka práve v danom drevo dekóre.

Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články