• Štýle

aktualizované

Predsieň, ako vstupná hala a dôležitý priestor

Predsieň, vstupná hala, zádvorie, to všetko sú miestnosti, ktorými vstupujeme do nášho sveta, teda domov. Je to prvé miesto, ktoré majú možnosť všetci vidieť.

Komplet nábytku do predsienie Prowansja Borovica Andersen Predsieň Prowansja
Komplet nábytku do predsiene 
Je to miesto, kde zabúdame na všetko, čo je vonku alebo v zamestnaní, odľahčujeme sa od svojich zvrškov a vstupujeme do pokoja a svojho zázemia. Predsieň by teda mala byť aj miestom, ktoré nás vľudne privíta a akoby uvedie do priestoru, ktorý nás čaká vo vnútri.
Veľa z nás má dokonca aj zvyk si po príchode domov umyť ruky a až potom najskôr vstúpiť do ďalších miestností. Kúpeľňa teda veľmi často býva tesne u predsiene. Akoby človek naozaj zmyl všetko, čo je vonku, než vstupný domov.
Aj štýl tejto miestnosti by mal byť akousi predzvesťou toho, ako bude mať majiteľ zariadený zvyšok bývania. Pokiaľ nás v predsieni víta moderná vstavaná skriňa a minimum dekorácií, môžeme očakávať minimalistický či moderne zariadený interiér aj vo vnútri. Každopádne, aj keď v panelových domoch ťažko môžeme hovoriť o hale alebo chodbe, aj malá predsieň môže mať svoj štýl a poriadok. 

Základom je dostatok úložného priestoru

Určite by bolo dobré mať tu dosť úložného priestoru pre obuv, a to aj sezónnu. Skrátka predsieň je veľmi dôležitá pre úložné priestory a aj keď je malá, určite ju využite pokiaľ možno čo najviac práve k ukladaniu vecí, ktoré nechcete mať v byte. Mali by ste však dbať na minimum otvorených políc, keďže človeka zvádza všetko po príchode domov za seba zhodiť a potom sa táto miestnosť skladá skladiskom pohodených topánok, vrstiev kabátov a k tomu ešte aj nepríjemný zápach, ktorý je možné spôsobiť povaľajúcimi topánkami. Ďalším dôležitým bodom je dostatočné osvetlenie. Platí to predovšetkým pre predsiene v bytoch, ale aj rodinné domy majú tieto miestnosti často nedostatočné osvetlenie.

Čím viac svetla, tým lepšie

Vzhľadom k tomu, že tu býva aj zrkadlo, kde sa človek naposledy vidí, než odchádza z domova, odporúčané sú plné a čo najviac prirodzené osvetlenie. Ideálne priamo nad zrkadlom. Osvetlenie blízko alebo súčasťou skrine a jedno centrálne osvetlenie. Pre dekorácie môžete použiť aj nepriame osvetlenie v podobe nástenných lampičiek. To pre jednoduchšiu orientáciu v byte, keď napríklad máte hostí alebo pre vytvorenie atmosféry. V prípade veľkorysejšieho priestoru môžete mať v predsieni ďalšie doplnky ako sú stojany na dáždniky, obrazy, prípadne malé plastiky, kvetiny alebo podobne.
V predsieni by tiež nemala chýbať polička, šuplík alebo nejaký úložný priestor na kľúče, peňaženky a všetko čo odhadzujete automaticky z rúk, keď prichádzate domov. Máte tak istotu, že ráno nebudete hekticky pobehovať po byte, kde že ste nechali kľúče od auta alebo mobil. Zároveň sa tu dajú odkladať kľúče od chalúp, chát, rodičov a príbuzných. Máte tak všetko po ruke.
Čo sa týka podlahovej krytiny, tu sa fantázie medze nekladú. Nemusíte už dnes pokládať iba dlažbu, praktická je aj drevená alebo plavajúca podlaha, ktorá odolá aj topánkam od snehu či blata. Všetko, čo sa dá pohodlne vytrieť, má v predsieni svoje miesto. Takže snáď len koberec nie je ideálny. Opäť sa dostávame do problému s tým, čo si domov prinášame na topánkach, a to všetko sa v koberci drží.
Na čo by ste teda najviac mali myslieť pri zariaďovaní predsiene? Dostatok úložných priestorov. Špeciálne, pokiaľ máte malú predsieň, venujte celý priestor vstavaným botníkom a skriniam
Pokládajte iba tú podlahovú krytinu, ktorú môžete vytrieť. V kobercoch sa potom držia nebezpečné baktérie. Nehovoríme ani o nutnom častejšom čistení a praní kobercov.   
Dôležitý je dostatok osvetlenia. Predsiene bývajú väčšinou tmavé miestnosti, osvetlite zvlášť pokojne aj zrkadlo, ak je to potrebné. Pokiaľ priestor dovolí, aj predsieň môže byť ozvláštnená dekoráciami alebo obrázkami, samozrejme všetko by malo byť v miere. 
Pokiaľ je miestnosť malá nepoužívajte k výmaľbe tmavé odtiene farieb alebo tmavú podlahu. To všetko ju ešte opticky zmenší a naviac ztmaví.

Feng šuej a vstupný priestor

A ako sa na predsieň pozerá Feng-šuej? Opäť máme pre vás pár rád a zaujímavostí: Feng-šuej považuje vstup za miestnosť, ktorá určuje to, ako sa nám darí snáď zo všetkého najviac. Dôležitá je jej orientácia podľa svetových strán vzhľadom k pozícií príjazdovej cesty, čistota, vstupné dvere aj talizmany. Tie sú vždy umiestnené podľa svetovej strany vchodu. Každý má vplyv na niečo iného.
Pokiaľ máte rodinný dom, dbajte na to, aby príchádzajúca cesta nebola pokiaľ možno rovná, ale mierne sa kľukatila. U domu by mali stáť tzv. strážcovia, nech už v podobe dvoch nádob s kvetinou alebo stromčekom, či dvoch sošiek, dvoch kameňov a podobne. Pozor na ostré hrany budov a stĺpy vysokého napätia. Nie je tiež dobré, keď má dom hlavný vchod umiestnený do ulice tvaru Y a T, u cintorína, väzenie či naproti nemocnici.
Pre šťastie a peniaze do domu používajú vo Feng-šuej typické čínske mince na kľuku alebo zrkadlo na okne. Oboje zohnáte vo špecializovaných predajniach.
Toľko zo zaujímavostí z Feng-šuej. Každopádne, nech už svoje bývanie prispôsobujete Feng-šuej alebo len vášmu vkusu, učiňte zo vstupu miesto, ktoré vás rozhodne vľudne príjme hneď po otvorení dverí alebo ešte lepšie, už pred dverami.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články