• News&Inspirations

aktualizované

Prírodný kameň v interiéroch – ako ho použiť?

V najmódnejších interiérových štylizáciach je badateľný spoločný trend, ktorý možno označiť ako „návrat k prírode“. V našich interiéroch a v projektoch prezentovaných svetovými architektmi sú najmä prírodné materiály ako drevo a kameň. Odstupujeme od umelých napodobenín, prehnaných vzorov a pop-artových úprav a prikláňame sa k svetu prírody. Z toho vyplýva rastúca obľuba použitia prírodného kameňa v interiéroch. Aké sú výhody takéhoto riešenia a ako využiť kameň v interiéroch?

 meble do salonu

Prírodný kameň – výhody

Projekty štylizácií interiérov prechádzajú v posledných rokoch akousi metamorfózou. Ustupujeme od laboratórnych interiérov, extrémne minimalistických, ale aj takých, ktorým dominovali umelé doplnky a vybavenia. Dnes sa zameriavame predovšetkým na prírodu a inšpirovaní ňou sa snažíme vytvárať interiéry. Odtiaľ pochádza móda pre škandinávsky, boho, wabi sabi, new nordic a iné štýly, v ktorých sú prírodné riešenia, efekt útulnosti a funkčnosti kľúčom k úspechu. Niet divu, že v najmodernejšom interiéri dominuje drevo a prírodný kameň. Tieto suroviny majú veľký úžitkový a dekoračný potenciál a nimi vyplnené interiéry získavajú originálny charakter a nevyžadujú žiadne ďalšie dekoračné doplnky. Preto sú v móde zostavy nábytku do obývačky, v ktorých sú detaily vyrobené z dreva alebo kameňa (napr. konferenčné stolíky s mramorovou doskou). Okrem nábytku je však prírodný kameň výborným materiálom na zdobenie stien či podláh. Kamenná podlaha dodáva interiéru dojem väčšej priestrannosti a náznaku strohosti a poskytuje dokonalé pozadie pre všetko vybavenie. Na druhej strane kamenná kuchynská doska a fragment steny nad ňou obložený rovnakým kameňom vytvoria v kuchyni originálnu atmosféru.

kuchnia beton 

Akú farbu prírodného kameňa zvoliť?

Prírodné kamene určené pre interiérový dizajn majú veľa farebných odtieňov, takže každý si podľa svojich preferencií môže vybrať odtieň zodpovedajúci konkrétnym dizajnovým potrebám. Veľa ľudí sa obáva, že prírodný kameň vnáša do interiéru pomerne strohú estetiku, a preto sa hodí len do moderných či priemyselných interiérov. Niet väčšieho omylu! Vhodný výber farby kameňa pôsobí na pozadí aranžmánu veľmi útulne a teplo. Zaujímavým riešením sú prírodné kamene s nádhernými farebnými odtieňmi, ktoré oscilujú okolo béžovej, vanilkovej a jemných, pieskových tónov. Takáto kombinácia robí z celku efektné riešenie napríklad v rustikálnych, klasických či eklektických priestoroch, kde chceme dosiahnuť efekt útulnosti. Napriek tomu ani sivé kamene nemusia pôsobiť príliš prisne, ak je interiér vybavený vhodným osvetlením a dreveným nábytkom. Dobrým príkladom by bola posteľ do spálne vo farbe dreva a nástennou dekoráciou z prírodného kameňa alebo architektonického betónu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články