• Štýle

aktualizované

Provensálsky štýl

Domov je naše miesto, ktoré odzrkadľuje našu povahu a náladu. Doma by ste sa mali cítiť naozaj dobre, a k tomu vám dopomôže istý interiérový štýl.

Posteľ Modena

Patríte medzi milovníkov elegantných, romantických a kultivovaných interiérov?  Vyskúšajte si zariadiť svoj interiér v dokonalom provensálskom štýle.

Francúzsky interiérový štýl je predchodcom obľúbeného provensálskeho štýlu, ktorý je len jeho vidieckou napodobeninou. Tento štýl je podobný štýlu Glamour, no je však je oveľa rafinovanejší. Do provensálskeho štýlu určite nepatrí zlatá farba, žiadne zlaté doplnky, vítaný je striebrosivý nádych a tiež chladná letná farebnosť.

Kedy provensálsky štýl vlastne vznikol?

Tradícia francúzskeho vidieckeho štýlu spolu s provensálskym štýlom siaha až do obdobia, približne 18. storočia, okolo roku 1800, kedy sa na vidieku začal čoraz viac presadzovať a zaužívať štýl odlišný od tónu, ktorý udával Paríž ako kultúrne, politické a estetické centrum krajiny. V 19. storočí sa začal naplno presadzovať nový samostatný štýl, ktorý viacej vyhovoval vidiečanom. Treba podotknúť, že provensálsky štýl má svoje špecifické vlastnosti a je odlišný od ostatných francúzskych interiérových vidieckych štýlov. Je spojený najmä s Provensálskom – čarovnou oblasťou juhovýchodného Francúzska pri Stredozemnom mori a je ovplyvnený stredomorským štýlom, ktorý je pokojný, harmonický a vzbudzuje romantickú atmosféru.

Provensálsky štýl je jemný a čistý, pri ňom si spomeniete na slnko. Pri tomto štýle sa bavíme o oblasti juhovýchodného Francúzska, ktorá je priamo závislá romantikou.  V súčasnosti je provensálsky štýl veľmi populárny najmä u mladých a moderných ľudí.

Ak premýšľate nad tým, že svoj interiér zmeníte na pokojný romantický francúzsky vidiek, tak sa do toho pustite spolu s niekoľkými zaujímavými tipmi.

Typické znaky provensálskeho štýlu sú:

– rustikálny ráz interiéru

– podlahy sú vyrobené z tvrdého dreva alebo poprípade môžu byť aj z terakotových dlaždíc

– často sú drevené podlahy a drevené stropy natreté práve bielou farbou

– neomietnuté kamenné murivo alebo omietky v jemných pastelových farbách

– doplnky a dekorácie vyrobené z tepaného železa

– jemné tkaniny a starožitný nábytok v bielych odtieňoch

– typické dekorácie z oblasti južného Francúzska – sušené levanduľové kytice, množstvo kvetov, košíky z bieleho prútia, motívy levandule či slnečníc na dekoračných látkach, na keramike a podobne, tiež využitie kvetinových vzorov na dekoráciách a doplnkoch

 Provensálsky štýl je charakteristický najmä bielou farbou. Uprednostnite najmä svetlé jemné alebo dokonca pastelové farby, ktoré do vášho interiéru vnesú dostatok svetla a tiež vzdušnosť. Krémovú farbu spolu s bielou kombinujte s jemnými hnedými zemitými farbami. Pre oživenie vášho interiéru môžete pokojne siahnuť po pastelových farbách, ako je levanduľová, olivová, bledomodrá alebo napríklad žltá. Nebojte sa jemných kvetinových vzorov, v pohode ich môžete skombinovať vo svojom interiéri. Dozaista budete prekvapení, čo s priestorom dokážu vykúzliť tapety so štylizovaným kvetinovým vzorom.

Medzi typické farby tohto štýlu patrí:

odtiene orgovánovej a svetlofialovej, všetky odtiene ružovej, biela, jemné odtiene sivej, svetlomodrá, svetlá jablkovozelená a tmavomodrá. Farebnosť vychádza z jemnej tlmenej farebnosti obdobia secesie. Ak vám nevyhovujú jemné a pastelové farby, nesmúťte. Súčasťou provensálskeho štýlu sú aj pestré farby kvetín, môžeme sa stretnúť s rôznymi odtieňmi zelenej a červenej, žltej a horčicovej, levanduľovej a blankytne modrej.

Textílie 

Francúzsky vidiecky štýl veľmi často využíva vlnenú priadzu na krásne dekorácie, napríklad na dečky alebo koberčeky. Veľmi rozšíreným prvkom sú farebné bavlnené tkaniny vybielené slnkom alebo látky s kvetinovými vzormi, ktoré sa používajú ako záclony do okien.

Provensálsky štýl je príjemný a nostalgický. Prenesie vás do dávnych idylických čias života minulých generácií.

Nábytok 

Francúzsky vidiek dokáže najlepšie vystihnúť nábytok vidieckeho štýlu s náznakom opotrebovania. Do tohto štýlu sa zväčša používa  nábytok vyrobený z dreva, ktoré je masívne, vyrezávané, prevažne s bielou lazúrou. Provensálsky pôsobí aj patina. Nábytok ako kreslá aj pohovky sú tvarované, s oblými hranami. Dôraz sa kladie na nožičky, ktoré bývajú masívne, a typické rôznych tvarov.

Dekorácie

Máte cítenie pre kreativitu a milujete umenie? Potom viete, že je provensálsky štýl správna voľba. Provensálsky štýl nám ponúka celý svoj priestor pre umelecký rozvoj a kreativitu. Čo sa týka bytových dekorácií, nie je nijako zvlášť vyhradený. Prevládajú najmä kvetinové vzory, veľmi dobre v takomto interiéri pôsobia aj pruhy a rôzne motívy z vidieckeho prostredia. Nezabudnite na dekorácie ako sú závesy, obrusy a prikrývky. Tieto doplnky tiež vyberajte v jemných farebných odtieňoch.

Chladný priestor dokáže zútulniť aj správne zvolená textília. Drevo sa využíva ako materiál na podlahy či povaly, dokonca aj ako obklad stien. Drevo je vhodné kombinovať s kovom. Kovové svietidlá s patinou vnesú do priestoru iný, príjemný rozmer. Nezabúdajte na sviečky a zrkadlá, tie navodia v interiéry romantickú atmosféru. Provensálsky štýl je citlivý na veľké množstvo zbytočných doplnkov a dekorácií, preto s dekoráciami opatrne.

Kuchyňa je kráľovstvo každej rodiny, predovšetkým šikovnej gazdinky. Ak zariaďujete svoj interiér v provensálskom štýle, musíte značnú pozornosť venovať kuchyni. Masívne drevo, krémova v kombinácii s hnedou, ornamenty, výrazné úchytky, doplnky, toto všetko a ešte viac treba mať na pamäti pri zariaďovaní vašej kuchyne. A pokiaľ nechcete v kuchyni zbytočne chaosiť, urobte si v tom systém. Nech má všetko vyhradené svoje miesto a nemusíte to zbytočne hľadať. Varenie bude pre vás viac relaxom, bez zbytočného hľadania potrebných vecí. Romantickú atmosféru si môžete priniesť aj do kuchyne, v podobe dekorácií ako sú bylinky, rastliny, kvety vo vázach. Nikdy ich nie je dosť, a sú veľmi príjemné na pohľad. V obývacej miestnosti, spálni alebo poprípade vo vašej pracovni by ste mali mať vyhradený kútik na obľúbenú knihu alebo útočisko pre dokonalý spánok. Pohodlia nie je nikdy dosť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články