• Štýle

aktualizované

Romantické bývanie spolu s retro štýlom


Hravá romantická spomienka v interiéri: retro štýl. Čo sa vlastne skrýva pod pojmom retro? Je to nostalgický návrat do minulosti. V oblasti bývania so slovným spojením retro štýl označuje zariadenie interiéru v 50. až 80. rokov minulého storočia. A pretože momentálne je opäť v móde, poďme sa pozrieť, ako si ho priniesť domov.

 Obývacia stena Baros 10 betón modrná obývačka v prevedení betón
Obývacia stena Baros 10 betón
Najmä v minulosti sa kryštalizoval vo vybavovaní bytov a domov hravý štýl, ktorý bol plný farieb, plastov, ohýbaných trubiek a nábytku na šikmých nožkách. Možno, že sa práve pre svoju farebnú hravosť stáva stále obľúbenejším štýlom aj v súčasných interiéroch. Jeho ďalšou výhodou je, že pri menšej snahe a fantázií môžete získať originálne kúsky za pomerne priaznivú cenu.

Čo máte vlastne hľadať?

Pokiaľ vás nadchli niektoré kúsky nábytku alebo dekorácie, ktoré sú typické pre retro štýl, určite sa zabývate myšlienkou, či si tak zariadiť napríklad jednu miestnosť alebo si domov ozvláštniť aspoň nejakým solitérom. Ako by mal ale vyzerať, aby bol skutočne štýlový? Charakteristické sú pre neho sýte farby, zdanlivo nezlučiteľné geometrické, kvetinové či abstraktné dekory a výrazné až gýčové doplnky. Obľúbeným materiálom bol plast. Používal sa v kombinácií s trubkovitým podnožím k výrobe stoličiek a kresiel, ale boli z neho zhotovené napríklad aj jedálna sada alebo povrch rádia. Stolíky a komody mali šikmé nožičky (bruselský štýl). Nesmú chýbať ani syntetické závesy a povlaky na vankúše, koženka či umelé kožušiny.
Retro štýl k sebe domov neprinesiete len vďaka elektrickým spotrebičom, ale dokážu vám pomôcť aj nábytkové zostavy alebo prípadne nejaké zaujímavé kúsky nábytku, ktoré ocení vaša rodina a aj priatelia. Síce patrí retro k zastaraným štýlom čo sa týka dizajnu oblečenia alebo nábytkovej a interiérovej architektúre, ale to neznamená, že nedokážete vytvoriť interiér, ktorý bude zariadený naozaj vkusne a moderne. Drevený konferenčný stolík v tmavších odtieňoch dreva spolu so stoličkami dokážu v priestore zaujať. 

Funkčnosť nábytku

Dôležitá je funkčnosť nábytku, pretože pokiaľ neslúži na určené účely, tak vám bude v priestore zbytočne zavadzať alebo okrádať o miesto, ktoré by mohlo mať efektívnejšie využitie. Nebojte sa výrazných farieb, ktoré si môžete pokojne priniesť aj do minimalistického bývania, prípadne ich zakomponovať na nejakých doplnkoch nábytkových stien alebo inom zariadení. Vhodné sú tmavé odtiene hnedej, ružová, červená, čierna, sivá alebo prípadne modrá. Ak ste sa však rozhodli pre udržanie si svojho interiéru v neutrálnom a minimalistickom štýle, tak môžete pridať len nejaké detaily, ako sú farebné závesy alebo farebná pohovka. Pestrejšia pohovka dokáže tiež zaujať a celý interiér oživiť farbami. Navyše pestré farby vám prinášajú do bývania aj energiu alebo dokážu vás pozitívne naladiť, samozrejme treba dbať na vhodný výber farieb, ktoré k sebe ladia a môžete ich tiež jednoducho skombinovať s interiérovým zariadením. Do obývačky si môžete zadovážiť napríklad konferenčný stolík, ktorý vám nezaberie veľa miesta, čím budete mať dostatok priestoru pre sedaciu súpravu ku ktorej budete tiež môcť pridať jednu alebo dve taburetky. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články