• Štýle

aktualizované

Užite si zimný spánok podľa feng-šuej

Užite si zimný spánok podľa feng-šuej! Chladné počasie a skorý súmrak nás nútia tráviť viac času doma, najlepšie zabalený v perinách s dobrou knížkou alebo hrnčekom horúceho čaju. Máme pre vás tipy, ako si tento pôžitok vychutnať čo najlepšie.

 Komplet do spálne GlassLoft III Komplet sypialniany
Komplet do spálne GlassLoft III 
Podľa feng-šuej sú do spálne vhodné prírodné materiály, a to ako u nábytku, na podlahe, doplnkoch, tak predovšetkým v samotnej posteli. Matrace, pokrývky, vankúše a hlavne povlečenie nás bezprostredne obklopujú tretinu života, ktorú v posteli trávime, a je prakticky povinnosťou voči nášmu zdraviu vyberať tie, ktoré sú ľudskému telu najprirodzenejšie, nevyvolávajú alergie, regulujú teplotu a dobre odvádza pot. To zatiaľ žiadny umelo vyrábaný materiál nedokáže tak dobre ako tie, ktoré ľudstvo používa stovky rokov.
Čo sa týka povlečenia, ktorému sa budeme v dnešnom článku venovať, je istotou stávka na bavlnu vo všetkých jej podobách. Spôsobom tkania a úpravy je možné vytvoriť úplne rozdielne bavlnené tkaniny – plátno, damašok, satén či flaniel. Najkvalitnejšia bavlna pochádza z Egyptu a Egejského poloostrova, teda z oblasti, kde je málo zrážok. Má termoregulačné vlastnosti, v lete telo ochladí a v zime zahreje, povlečenie z nej utkané je možné teda používať po celý rok. 

Luxus na pohľad

Z jemne česaných priadzí egyptskej bavlny sa najčastejšie vyrába kvalitná damašková a saténová povlečení. Rozdiel medzi nimi je len v spôsobe tkania. Satén sa vyznačuje hladkým vzorom, damašiek je proti tomu vytkávaný – nádherne lomí svetlo a pôsobí v interiéri luxusne. Saténové povlečenie zase ponúka krásne designové tisky.
Oproti iným materiálom využívaným pre zimné obdobie má saténové a damaškové povlečenie tú výhodu, že vstrebáva pot, nelepí sa na telo, neelektrizuje a jemne kĺže po pokožke, čo ocenia aj deti.

Flanel naozaj zahreje

Flanel patrí k najobľúbenejším zimným materiálom. Je charakteristický vysokým vlasom, ktorý vznikne počesaním na povrchu tkaniny. Podľa toho flanel poznáte na prvý dotyk. Vyniká vysokou hrejivosťou, je príjemný na dotyk, priedušný a predovšetkým dobre odvádza vlhkosť. Pri výbere flanelového povlečenia si všímajte plošné hmotnosti (gramáže) tkaniny, ktoré musia byť u flanelu minimálne 160g/m2. Doporučujeme nekupovať flanelové povlečenie, u ktorého predajce alebo výrobcovia neuvedie plošnú hmotnosť a zloženie tkaniny.

Univerzálna farba

Vo výčtu bavlnených materiálov nie je možné  na klasické bavlnené alebo ak chcete plátené povlečenie. Bavlna ako univerzálny materiál je veľmi obľúbená, jednoducho sa udržuje, je možné ju bieliť, škrobiť a vyvarovať, pranie až na 90 °C ju neponičia. 

Len pre milovníkov prírody

Ak túžite po celom prírodnom materiále a nevadí vám trochu pokrčený efekt, potom siahnete po ľanu, najlepšie z ekologického pestovania, kedy sa používa výrazne nižší podiel chemikálií a vody.
Ľan je hypoalergénna tkanina so schopnosťou odolávať plesniam, pachom a pylinám – nepriťahuje a nepohlcuje prach, preto prospieva astmatikom, alergikom a ľuďom s rôznymi kožnými problémami. Povlečenie z ľanu sa svojou štruktúrou krásne hodí do interiéru zladených podľa feng-šuej .

Povlečenie z eukalyptu nielen pre alergikov

Pokiaľ ste alergik alebo chcete jemné a zároveň luxusné povlečenie, ktoré viac nasáva pot, poohliadnite sa po prírodnom materiále. Ide o vlákno novej generácie z eukalyptusu, teda botanické vlákno vyrábané ekologicky šetrným spôsobom.
Je hebké na pokožku, chladivé ako ľan, hrejivé ako vlna a hlavne absorbuje o 50 percent viac vlhkosti než bavlna. Vďaka tomu, že odvádza pot dovnútra vlákna, sa na povrchu kože netvorí vlhký mikrofilm, v ktorom sa množia baktérie. Ľan pre porovnanie: U syntetických vlákien je množenie baktérií až 2000 krát vyššie, než u materiálu Tencel. Je možné ho prať na teplote 60 °C, pri ktorej sa ničia baktérie. Povlečenie z Tencelu pôsobí veľmi jemne a vzdušne, pritom má rovnaké vlastnosti ako klasická kvalitná bavlna.
So skorým príchodom zimy prichádza čas na zútulnenie spálne a zmenu typu posteľného prádla. Ľahké a chladivé letné povlečenie pôjde do skrine a nahradia ho tkaniny hrubšie a teplejšie. Z materiálov jednoznačne vyhrávajú tie prírodné, pretože lepšie odvádzajú vlhkosť a sú priedušnejšie.
Z prírodných tkanín sa najbežnejšie stretávame so 100% bavlnou. Tá môže mať avšak rôzne úpravy s rozličnými vlastnosťami. Najväčšej obľube sa v zime teší flanel. Ten je charakteristický vysokým vlasom, ktorý vznikne počesaním na povrchu tkaniny. Podľa toho flanel poznáte na prvý dotyk.

Ako prať bavlnené povlečenie

Väčšinu typov bavlny je možné prať na 60 °C, pokiaľ výrobcovia neurčia inak. U niektorých materiálov môže byť doporučené pranie len pri 40 °C, čo avšak nezničí všetky baktérie a roztoče. Pre zachovanie farby povlakov je lepšie prádlo prať aj sušiť obrátené naopak.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články