• Štýle

aktualizované

Viete, aké existujú druhy zárubní a kovanie?

Pri vyberaní dverí sa zamerujeme na dvere samotné a často zabúdame, že ich vzhľad vo veľkej miere tiež určujú zárubne a kovanie.Vedeli ste, že medzi štandardnou obložkovou zárubňou a zárubňou pre bezfalcové dvere je v ich výzore veľký rozdiel?Preto prinášame základný prehľad zárubní a kovania, aby sme vám uľahčili výber ideálneho designu dverí pre váš interiér.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Viete, aké existujú druhy zárubní a kovanie?

Rozdiely medzi zárubňami

Na trhu je niekoľko typov zárubní, ktoré budeme vyberať podľa toho, aké dvere do nich budeme umiestňovať, prípadne v závislosti na tom, či budeme zárubňu umiestňovať do nového stavebného otvoru alebo potrebujeme skryť pôvodnú zárubňu.

Štandardné obložkové zárubne

Ide o klasickú zárubňu, s ktorou sa zákazník na trhu stretáva, najčastejšie v drevenom prevedení. Výhodou tohto typu zárubne je všestranné použitie. Je možné ju namontovať do stavebného otvoru v zazdenej, sádrokartónovej a drevenej stene.

Obložkové zárubne pre bezfalcové dvere

Pre bezfalcové (bezpolodrážkové) dvere je potrebné zvoliť tie správne zárubne, vďaka ktorým budú dvere a zárubne pri zavrení dverí v jednej rovine a vytvorí sa tak jednotný vzhľad celého dverného kompletu a elegantnú čistú líniu. Vzhľadom k tomu, že tieto zárubne majú skryté závesy pre dvere, čistý a moderný vzhľad dverného kompletu nie je ničím narušený a ide o skvelú voľbu pre milovníkov minimalistického designu.

Kovové zárubne pre požiarne bezpečnostné dvere triedy 2 a 3

Bez správnych zárubní nemôžu bezpečnostné dvere plniť svoju funkciu. Zárubne pre bezpečnostné dvere je potrebné vyberať podľa bezpečnostnej triedy zvolených dverí,aby sa predišlo problémom s inštaláciou alebo funkčnosťou. Ideálne je kúpiť dvere spolu s vhodnými zárubňami ako set a ten doplniť kvalitným bezpečnostným kovaním.

Obklad oceľových zárubní

Využijeme ho najmä v prípade renovácie staršieho interiéru. Vďaka obkladu oceľovej zárubne môžete mať nové dvere aj v staršom dome v rekordne krátkom čase, bez búrania a bez väčších stavebných úprav. Obklad sa totiž montuje na pôvodnú kovovú zárubňu pomocou montážnej peny – z pôvodnej zárubne stačí odstrániť panty. Pre renováciu panelákových dverí, ktoré mávajú pôvodné oceľové zárubne veľmi úzke, je vhodný špeciálny obklad obložkovej zárubne. Pre prípady, kedy je možné urobiť kompletné obloženie zárubní, existuje možnosť čiastočného obkladu oceľovej zárubne.

Zárubne pre posuvné dvere

Samostatnou kapitolou sú zárubne pre posuvné dvere. U nich záleží predovšetkým na tom, či posuvné dvere zachádzajú do stavebného púzdra alebo či sa posúvajú po stene.

Na čo ešte myslieť pri výbere zárubní?

Medzi ďalšie faktory, ktoré nie je možné pri výbere správnych zárubní opomenúť, patrí materiál, rozmer, povrchová úprava (pre skvelý výsledný efekt by mala povrchová úprava zárubní ladiť s povrchovou úpravou dverí) a orientácia(zárubne sa vyrába pre dvere pravokrídle, ľavokrídle a dvojkrídle). Vďakaširokej ponuke dverných zárubní na trhu ale nie je nutné rezignovať na design.

Dobre vedieť!

Zárubne dverí sa zvyknú vyrábať v mnohých variantách povrchovej úpravy, zákazníci si tak môžu vybrať z farebných prevedení laku, fólie či vysoko odolných laminátovýchpovrchov, ktoré v rade dekórov dokonale imitujú drevo.

Kovanie doladí dvere k dokonalosti

Celkový výsledný dojem z interiéru môže jednoducho pokaziť nevhodne zvolené príslušenstvo. Po výberu dverí a zárubní teda prichádza čas zamerať sa na výber vhodných, kvalitnýcha k dverám vzhľadovo ladiacich kľukov a kovaní.V sortimentu potom výber zužuje nielen materiál (nerezová oceľ, hliník, bronz, nikel, chróm), ale tiež tvar a typ kľuky tak, aby čo najlepšie pasovala k vybraným dverám.

Existujú základné dva typy kovania – rozetové, u ktorého je kľuka a otvor pre zámok od seba oddelené, a štítkové, kde sú kľuka a otvor spojené v jednom celku. Vzhľad by však nemal byť jediným kritériom pri výberu doplnkov –napríklad k bezpečnostným dverám je nutné zvoliť správne bezpečnostné kovanie. K dostatiu sú tiež špeciálne kľuky kompatibilné so zásuvnými dverami. Aj v tomto prípade je na výber z mnohých rôznych variant (neuzamykateľné, s obyčajným zámkom, s vložkovým zámkom, s WC zámkom a ďalšie).

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články