• Štýle

aktualizované

Výber jedálneho stola

Centrum diania celej domácnosti alebo jedálny stôl, si musí prejsť veľkým a dôkladným výberom. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, na ktorom mieste sa najčastejšie schádzate s rodinou, priateľmi a svojimi blízkymi? Je to miesto, kde dochádza častokrát k vášnivým diskusiám, plánovaniu udalostí a zdieľania radostných a chmúrnejších pocitov. Vraciate sa k nemu každý deň a považujete ho za bežnú súčasť vašich životov a málokedy mu venujete bližšiu pozornosť. Tým tajomným miestom je jedálny stôl. Stretávame sa u neho nielen na sviatky, ale aj počas raňajok, obedov a večerí. Jednoducho sa dá prirovnať k pomyselnému centru diania každej domácnosti. Ako ale vybrať ten správny jedálny stôl, aby čo najlepšie zapadol do interiéru, vyhovoval celej rodine a bola radosť k nemu zasadnúť?

Komplet: Stôl Uran 1 + 4 stoličky Mars 141
Stôl Uran 1+4 stoličky 

Aký materiál zvoliť?

Výber ideálneho jedálneho stola vždy začína voľbou materiálu. V dnešnej dobe je ponuka stolov široká a naozaj pestrá. Nemusíte sa teda báť popustiť uzdu fantázii. Každý materiál má však svoje pre a proti, ktoré je potrebné brať do úvahy.

Nestarnúca drevená klasika

Nadčasové masívne drevo sa používa snáď od nepamäti a ľudia sa k nemu stále radi vracajú. Veľmi jednoducho ho zladíte so zvyškom interiéru, je príjemné na dotyk a dokáže priestor zútulniť. Masív je naviac dokonale pevný materiál s dlhou životnosťou. Kameňom úrazu tohto materiálu je však jeho údržba. Ihneď môžete zabudnúť na silnejšie čistiace prostriedky, tie totiž upokojujú prípadnú vrstvu laku alebo vosku na stole a vytvorí nepekné mapy. Veľmi zle z neho tiež budete zmývať fixkou maľované obrázky vašich nezbedných ratolestí. Pokiaľ aj napriek tomu trváte na drevu, doporučujeme vám stôl opatriť sklenenou tabuľou, ktorá dosku stolu ochráni.

Moderné sklo

Medzi moderné a obľúbené materiály sa radí tiež sklo. Jeho údržba je ďaleko jednoduchšie než u dreveného stola. Čiary od fixiek, rozliatu kávu a mastné fľaky umyjete lusknutím prstov. Niekomu však nemusí byť príjemné dotýkať sa chladnej sklenenej dosky. Počas stolovania môže byť nepríjemná na dlani a predlaktí a ak je prehľadná, neubránite sa pohľadu na nohy zvyšných stravníkov. Bojovať budete tiež s početnými otlačkami prstov a dlaní. Tým sa bohužiaľ neubránite. Sklenený jedálny stôl teda plní skôr účel interiérového designového prvku než funkčného kusu nábytku.

Obľúbená kombinácia drevotriesky a laminátu

Drevotrieska v kombinácií s laminátom sa ponúka ako lacnejšia alternatíva k masívnemu drevu. Verne imituje jeho kresbu, avšak postráda jeho charakteristickú vôňu a bezkonkurenčnú pevnosť. Oproti masívnemu drevu ale spočíva jeho výhoda v tom, že ho nie je nutné impregnovať ani voskovať. Údržbu zvládnete ľavou zadnou počas malej chvíľky. Najviac tieto vlastnosti oceníte, ak máte deti.

Tvar stola podľa počtu osôb

S materiálom ste sa už zoznámili, teraz je na čase si vybrať aký tvar stolu bude pre vás tým najvhodnejším. V tom vám pomôže jednoduchý vzor. Spočítajte si počet členov v domácnosti, ktorí pravidelne k jedálnemu stolu usadajú. K tejto cifre pripočítajte číslo 2, pre prípadné návštevy alebo nejakých rodinných kamarátov. Pokiaľ to totiž priestor v interiéri dovolí, vždy je lepšie mať väčší jedálny stôl a byť pripravení na nečakané návštevy. Za bežných podmienok sa u stolu nebudete tak krčiť a ak vás zaskočí návšteva, jednoducho k stolu pristavíte ďalšie stoličky. A práve na základe tohto výpočtu je dobré vyberať aj tvar stola.

Guľatý stôl pre rodinu s deťmi

Stôl s guľatou hornou doskou nájde svoje uplatnenie predovšetkým v menších domácnostiach. Doporučujeme ho k usadenie maximálne 6 stravníkov. Čím väčší guľatý stôl je, tým vzdialenejší ste od jeho stredu, v ktorom sa najčastejšie nachádzajú misy s pokrmami, nápoje a dochucovadlá. A tým častejšie sa tiež stáva, že na seba alebo na spolu-sediaceho niečo nechcene prevrhnete. Jeho bezkonkurenční výhodou je však absencia čela a rohu. Odpadá starosť o to, kto tentokrát bude sedieť v čele stola a že sa vaše deti nezrania o jeho rohy.

Do garsónky štvorec

Stôl s hornou doskou v tvare štvorca sa skvele hodí do garzoniek, v ktorých žijú dvaja v páre. Ušetria vám priestor dostatok miesta a nevytvárajú ani žiadne prekážky počas stolovania. Ak máte malé dieťa, ktoré si chôdzu najprv osvojuje, nie je na škodu zakryť rohy stola chráničmi. Zabránite tak nejednému nešťastiu.

Obdĺžniková stálica

Najobľúbenejší a najbežnejší tvar stolu. Pohodlne k nemu usadíte najčastejšie od 4 do 10 osôb. Najviac žiadaným typom je 6miestny obdĺžnikový stôl. Prednosťou obdĺžnikových stolov je, že ponúkajú dostatok miesta k usadeniu viacčlennej rodiny aj párov. Záleží iba na tom, v akých rozmeroch si stôl vyberiete. A pokiaľ tápete a viete, že veľké rodinné návštevy sú pre vás denným chlebom, vaše váhanie vyrieši rozkladací stôl. Ten si môžete upraviť podľa situácie.

Stoličky zlaďte so stolom

Jedálne stoličky sú neodmysliteľnou súčasťou všetkých jedálnych stolov. Vyberajte také, ktoré k nemu designovo ladia a nerušia v interiéri. K drevenému stolu najlepšie sedí stolička z rovnakého materiálu. Naopak k stolu z tvrdeného skla kúpte kovové stoličky. Samotný stôl totiž kovové prvky často obsahuje a také stoličky k nemu budú skrátka skvele pasovať. Padli vám do oka jedálne stoličky potiahnuté látkou alebo kožou? Uistite sa, že sú odolné proti odretiu, jednoducho čistené a príjemné na dotyk.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články