• Izby
  • Jedáleň
  • Kancelária
  • Kuchyňa
  • Kúpeľňa
  • Obývacia izba
  • Pre deti a mládež
  • Predsieň a šatňa
  • Spálňa
  • Sprievodca
  • Záhrada a balkón

aktualizované

Zdravá mikroklíma v domácnosti

Domov je špeciálnym miestom pre každého z nás. Porekadlo „všade dobre, doma najlepšie“ dokonale odráža atmosféru v ňom. Preto sa pri zariaďovaní bývania snažíme poskytnúť pokojné pohodlie a vhodné podmienky na fungovanie. Napriek tomu pri voľbe individuálnych riešení interiérového dizajnu a výbere niektorých zostáv nábytku do obývačky a iných miestností len málokedy premýšľame o tom, či môžu ovplyvniť naše zdravie. Staraním sa o určité záležitosti môžete výrazne zlepšiť kvalitu ovzdušia vo vašej domácnosti, a tým aj reálne ovplyvniť vaše zdravie. Ako sa to dá dosiahnuť?

Doma trávime až 70% svojho života. Ak však vezmeme do úvahy, že prostredie, v ktorom dennodenne žijeme, vplýva nielen na našu pohodu, ale aj na naše zdravie, preto je dobré zariadiť si svoje bývanie s rozumom. Pretože odborníci upozorňujú, že aj výber farieb, ktoré nás obklopujú, má vplyv na to, ako sa cítime. Doma odpočívame po náročnom dni v práci, užívame si pohodlie pri používaní sedacieho nábytku a oslavujeme čas s blízkymi. Domov je bezpečný prístav. Aj tak si niekedy neuvedomujeme, že vzduch vo vnútri bývania môže byť znečistenejší ako vzduch vonku. Nachádzajú sa v ňom čiastočky jedla, vlhkosť, baktérie, prach, alergény, ale aj toxické chemikálie. Ako s nimi bojovať a vytvoriť si zdravú mikroklímu vo svojom bývaní?

Komplet nábytku do obývačky Alabama Biely mat / Šedý mat Komplet nábytku do obývačky Alabama Biely mat / Šedý mat

Živé rastliny v kvetináčoch – prírodný spôsob, ako čistiť vzduch v domácnosti

V domácnostiach našich starých mám zvyčajne kraľovali paprade. Zaujímavé je, že to pre nich nevyplynulo len z módy, ale aj z presvedčenia, že majú prozdravotný účinok. Znečistený vzduch v domácnosti má skutočný vplyv na zdravie členov domácnosti. Veľmi často obsahuje dráždivé látky, ktoré môžu spôsobiť kašeľ, bolesti hlavy a až alergické stavy a nevoľnosť. Spôsob, ako tomu zabrániť, je obohatiť interiér o množstvo zelených črepníkových rastlín. Priaznivo vplývajú na mikroklímu, odstraňujú prach, zlepšujú pohodu a čistia vzduch. Niektoré druhy izbových rastlín môžu dokonca absorbovať toxíny, ako je formaldehyd, benzén a amoniak, ktoré sa uvoľňujú z mnohých našich domácich zariadení a povrchových úprav. Odborníci uvádzajú, že používaním zelených črepníkových rastlín v spálňach môžeme výrazne zlepšiť kvalitu spánku. To všetko vďaka schopnosti rastlín prefiltrovať a odstrániť aj tucet miligramov škodlivín za deň.

Rastliny, ktoré čistia vzduch:

·        gerbera,

·        dracena,

·        papraď,

·        aloe,

·        guinejská sansevieria,

·        orchidea,

·        brečtan.

Komplet nábytkudo obývačky Madison - Systém A industrilany Komplet nábytkudo obývačky

Vsaďte na prírodu

Nekvalitné ovzdušie je veľmi často dôsledkom použitia nevhodných stavebných materiálov a interiérových dokončovacích prvkov. V súčasnosti sa povedomie o tejto téme výrazne zvyšuje. Preto rastie aj obľuba ekologických zrubových a pasívnych domov. Mnohé domy a byty postavené a zariadené tradičným spôsobom obsahujú prchavú zlúčeninu známu ako formaldehyd, ktorá je zdraviu nebezpečná. Je to karcinogénna a mutagénna látka. Používa sa ako surovina pre mnohé farbivá, prísada do niektorých nábytkových a kozmetických živíc. Podľa výskumov sa už vyskytuje v každej domácnosti a jej zdrojom môžu byť podlahové panely, steny, nábytok a lacné textílie. Dôsledkom môžu byť alergie, podráždenia, časté infekcie a oslabenie organizmu. Efektívnym riešením je výber prírodných povrchových materiálov – drevo, kameň, minerálne povrchové úpravy a pod. Väčšinou sú drahšou alternatívou, no určite z dlhodobého hľadiska oveľa výnosnejšou s ohľadom na naše zdravie.

Ďalšie možnosti ako udržiať čistý vzduch v domácnosti:

·        farby s inovatívnym zložením, ktoré absorbuje toxíny,

·        kontrola úrovne vlhkosti vzduchu – mala by byť medzi 40 a 60 %,

·        systematické vetranie priestoru,

·        upratovanie bývania s použitím prírodných čistiacich prostriedkov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články