• Štýle

aktualizované

Ako na nás pôsobia farby v bývaní

Biela farba priestor zväčšuje, čierna naopak. Červená podporuje chuť k jedlu a zelená upokojuje. Prievodca farbami v interiéri vám poradí, ako si vymaľovať spálňu alebo kuchyňu a akými doplnkami vyzdobiť interiér.

Komplet nábytku do salonu Kate Nábytok do salonu
Komplet nábytku do salónu Kate 

Každý predmet má svoju farbu a každá táto farba má rôzne účinky na naše telo a psychickú pohodu. Čím viac nás daný odtieň obklopuje, tým viac môže meniť našu náladu, postoj alebo dokonca úroveň stresu a únavy. Poďme sa spoločnepozrieť na to, ako nás farby v interiéroch ovplyvňujú.

Biela zväčšuje a navodzuje dojem čistoty

Bielej farbe je pričítaná oživujúcim vlastnostiam a pozitívny účinok na regeneráciu tela. Biela psychicky lieči a pôsobí dojmom čistoty. Z tohto dôvodu kráľuje v nemocniciach a rôznych iných zdravotníckych zariadeniach. Z optického hľadiska tiež zväčšuje miestnosť, je preto ideálna do menších miestností. Pokiaľ je jej veľa, môže zosilňovať pocit osamelosti, je vhodné ju preto kombinovať napríklad s pastelovými farbami. Biela sa najčastejšie používa v kúpeľniach a kuchyniach, ale trendy z posledných rokov ukazujú, že môže byť použitá prakticky v akejkoľvek izbe. Ak patríte k vyznávačom minimalizmu, tak si môžete vybrať bielu farbu aj pre miestnosť, ktorá je dominantná, akou je napríklad obývacia miestnosť, predsieň alebo kuchyňa. Dnes sú opäť biele obývačky veľmi moderné a populárne. Okrem toho môžete tiež uvažovať aj o bielom nábytku, ktorým si budete môcť jednoducho zabezpečiť svoju obývačku alebo kuchyňu. 

So žltou zachádzajte opatrne

Nielenže podporuje dobrú náladu, dodáva sebavedomie, odstráňuje únavu. Pri použití v interiéroch zosvetľuje miestnosť. Ale pozor – v intenzívnom odtieni môže pôsobiť príliš dominante. Je vhodné ju použiť v tmavých miestnostiach skôr s východnou expozíciou. Pokiaľ s ňou vymaľujeme miestnosť smerujúcu na západ, môže byť v popoľudňajších hodinách obtiažne znášeť jej intenzitu. Žltá farba nepatrí k populárnym farbám, či už čo sa týka oblečenia alebo bývania. No môžete ju hľadať aj v bývaní a interiérovom zariadení. Stačí ju pridať prostredníctvom dekorácií alebo nejakých menších predmetov. Pokiaľ máte minimalistické bývanie a jednoduchý nábytok ladení predovšetkým v bielej farbe, tak si môžete zaobstarať žlté závesy alebo napríklad pridať do obývačky žltú tapetu. 

Oranžová pre lepšiu náladu

Oranžová farba zvyšuje optimizmus a libido, je preto obľúbená v spálniach. Oranžové miestnosti sú veselé a pôsobia tiež útulne. Pokiaľ je tejto farby použito príliš veľa, môže rovnako ako žltá, pôsobiť únavne. Ak si potrebujete upraviť nejakú miestnosť a chcete, aby z nej vyžarovala šťastná a lepšia nálada, ktorá vás bude ovplyvňovať, tak je správnou voľbou oranžová farba. Oranžovú však nemusíte použiť na všetky steny, ale pokojne vystačí, keď dáte na oranžovo aspoň dve steny. Oranžová farba sa hodí do detských izieb, do spálne alebo obývačky. V obývacej miestnosti ju budete môcť oceniť najmä v prítomnosti návštev alebo blízkej rodiny. Ideálne je zladiť ju s jednoduchým alebo minimalistickým zariadením, ktoré bude vďaka oranžovej pôsobiť vkusným a jemným dojmom. 

Červenú do každej kuchyne!

Najdôležitejšou vlastnosťou tejto farby je stimulácia chuti k jedlu! Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo mnoho značiek potravín a reštaurácií používa vo svojej vizuálnej identifikácií práve červenú. Ale pozor – červená je optimistická a stimulujúca, avšak pri väčšom nasýtení môže spôsobovať miernu agresiu. Pokiaľ maľujeme niečo na červeno – zamerajme sa skôr na menšie plochy a doplnky. Táto farba najlepšie pôsobí v kuchyni a jedálni a vo forme akéhokoľvek príslušenstva: taniere, prestieranie, obrusy, keramika atď. Červená farba je vášnivá, no do spálne sa rozhodne nehodí. 

Zelená do pracovne

Pomáha sa sústrediť a zlepšuje pamäť. Prináša dojem, že ste v lese, obklopení stromami a rastlinami, uvoľňuje a upokojuje. Je to najlepšia voľba pre študentský kút alebo pracovňu. Zelená pracovňa bude vašou oázou, kde sa budete plne sústrediť a môcť pracovať v pokojnom prostredí. Ak budete mať problém s výberom konkretného odtieňa, tak sa zamerajte skôr na svetlejšiu paletu, ktorá vám ponúka jasné farby do moderných pracovní. 

Hnedá – pevný základ

Hnedá farba dáva pocit spoľahlivosti, bezpečnosti a útulnosti. Príliš tmavé odtiene, ktoré sa naviac používajú v príliš veľkom množstve, môžu pôsobiť depresívne. Táto farba sa s obľubou používa napríklad v domovoch dôchodcov, aby sa ich nájomníci cítili bezpečne a útulne. Hnedú sme používali a vždy budeme na podlahy aj používať – dáva celému interiéru pevný základ, čo je jej dôležitým prínosom. 

Čiernu farbu vždy do kontrastu

Čierna farba berie energiu, stlačuje a opticky zmenšuje priestor. Že to neznie veľmi dobre? Záchranou je čierna zmiešaná s bielou, to sú všetky odtiene šedej. Čierna skvele zvýrazňuje detaily a vo veľkých priestoroch bude perfektná ako pozadie, na ktorom pekne vyniknú akékoľvek predmety. Čiernu farbu môžete nechať pri bielom základe, vďaka čomu si vytvoríte skutočne moderný interiér, v ktorom sa vám bude dobre bývať a vy si budete môcť priniesť nejaké svoje dekorácie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články