• Štýle

aktualizované

Ako ozdobiť konferenčný stolík?

Ako ozdobiť konferenčný stolík? Pod pojmom konferenčný stolík si môžete predstaviť rôzne veci. Pre niekoho je to miesto, kam si postaví svoj nápoj, pre niekoho zas opierka na nohy, zatiaľ čo iný ho berie ako na odkladanie diaľkových ovládačov. Avšak väčšinou je vnímaný ako krásny dekoratívny doplnok v obývacej miestnosti. Bohužiaľ sa však jednoducho môže premeniť na nesúrodé skladisko. Prinášame vám preto pár tipov, ako a čím dekorovať konferenčný stolík, aby vyzeral stále pekne.

V tomto texte sa dočítate:

  • Ako ozdobiť konferenčný stolík?

Pravidlo troch

Rovnako ako v mnohých iných oblastiach designu, tri sú mocným číslom aj pre styling konferenčného stolíka. Nech už ide o veľký či malý stolík, guľatý či štvorhranný alebo obdĺžnikový tvar – vo všetkých prípadoch je pomerne spoľahlivou pomôckou použiť k dekórovaniu tri predmety. Majte však na pamäti, že toto pravidlo troch je naozaj len vodítkom, nie prísnou direktívou. Na konferenčný stolík môžete napríklad umiestniť vázu a dvojicu svietnikov. Zároveň však je možné vnímať ako trojicu aj prípad, kedy k týmto dekoráciám pridáte misku s ovocím. V tomto prípade sú svietniky bráne ako jedna položka a pravidlo troch zostáva zachované.

Zoskupiť môžete aj samotné stolíky

Pravidlo troch je však obľúbené aj pri nákupe samotných stolíkov. Stále populárnejšie sú rovnaké stolíky v troch rôznych veľkostiach, ktoré môžete dať ako zostavu k sebe alebo každý zvlášť a zvýšiť tak komfort pri odkladaniu pohárov alebo hrnčekov. Konferenčný stolík je detailom a praktickou záležitosťou pre všetky obývacie miestnosti. 

Aké dekorácie sú ideálne?

Pokiaľ trpíte nedostatkom fantázie alebo ste s dekorovaním konferenčného stolíka doposiaľ príliš nezabývali, asi oceníte pár tipov na veci, ktorými nič nepokazíte. Na konferenčný stolík môžete dať rôzne predmety, ale jeho vzhľad musí byť stále elegantný a usporiadaný. Krásne knihy (alebo iné ploché predmety, ako sú servírovacie podnosy alebo dokonca štýlové časopisy) sú skvelou základňou pre následujúce vrstvenie. Najjednoduchšie je začať napríklad troma knihami zhruba rovnakej veľkosti a k ním alebo na nich pridávať menšie a menšie predmety. Knihy síce pôsobia elegantne, ale pokiaľ je každý kus obdĺžnikový, môže to vyzerať trochu nudne. Preto si pozvete na pomoc oválne predmety. Oblé krivky sa skvele doplňujú s ostrými obdĺžnikovými rohmi. Postavte k nim napríklad guľatú vázu, misku, sviečku alebo ťažítko.

Hrajte sa s výškami

Ďalším spôsobom, ako pridať do aranžmá dynamiku, je hranie s výškami predmetov. Aj tu sa môžete riadiť pravidlom tri. Dbajte pri zoskupovaní predmetov na to, aby ste tak docielili tri rôzne výšky, a to buď pomocou predmetov rôznych veľkostí alebo ich stohovaním do výšky. Vložením najvyššieho kusu doprostred môže vytvoriť príjemnú symetriu. Ale niekedy býva naopak veľmi podmanivá úmyselná asymetria. Celé zoskupenie je potom dynamickejšie a zaujímavejšie.

Sviečky a kvetiny

Kvetiny a kužeľové sviečky sú dva designové kúsky, ktoré sú stálymi istotami pri dekorovaní konferenčného stolíka. Okrem toho kvetiny vnášajú do interiéru zmes farieb, zatiaľ čo svietniky môžu pridať napríklad sklenené alebo kovové záblesky. Jednoduchého rozvrhnutie dekoráciu docielite napríklad pomocou rastliny (kvety, listovým kvetináčom alebo exotickým kaktusom), knihy (dajte dole obal, ak je príliš poškodený) a elegantným kovovým svietnikom alebo sklenenou miskou. Vo váze potom môžu byť napríklad biele ruže či farebné tulipány a v miske aromatická sviečka.

Správny výber stolíka je dôležitý aj z toho hľadiska, že je súčasťou obývacej miestnosti. Ak bude mať konferenčný stolík nejaký zaujímavý dizajn, tak vám môže len pozitívne zvýrazniť celý interiér. Stolíky plnia nielen praktické funkcie, ale aj estetickú stránku v interiéri. Pri výbere sa nezabudnite zamerať na dizajn, no zároveň aj na to, aby bol stolík naozaj praktický a využiteľný. Slúžia ako miesto na odkladanie rôznych vecí, ktoré patria do obývacej miestnosti a sú tiež často používané, prípadne ich potrebujeme mať práve po ruke a prehľadne na nejakom svojom uloženom mieste. Ide najmä o časopisy, knihy, diaľkové ovládače, drobný riad a podobne.

Dobre vedieť!

Mali by ste mať tiež vyhradený priestor na iné predmety, prípadne ak mávate dom často návštevy alebo rodinné oslavy, tak počítajte s tým, že malý štvorcový alebo okrúhly konferenčný stolík vám jednoducho nebude stačiť.

Keďže ho používate každý deň, je potrebné, aby ste sa zamerali na základné kritéria výberu, akým je rozmer, výška a dizajn. Konferenčný stolík by mal svojim tvarom, farbou a materiálom výborne ladiť s obývacou miestnosťou. Je potrebné, aby ste tiež mysleli na veľkosť odkladacej plochy. Pokiaľ máte početnejšiu rodinu alebo je pre vás vaša obývacia miestnosť izbou, kde často trávite čas s priateľmi, prípadne dokonca na rodinné oslavy, bude dobré keď sa na konferenčný stolík vojde viac vecí. Podstatným faktom je tiež výška konferenčného stolíka, ak bude sedacia súprava príliš vysoká a konferenčný stolík oproti tomu príliš nízky, bude vaše sedenie veľmi nepohodlné. Optimálne je, ak je výška odkladacej plochy stolíka v rovnakej výške, ako sú vaše kolená, práve vtedy keď sedíte za stolíkom.

Ďalšie kategórie:
 
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články