• Sprievodca

aktualizované

Ako vybrať matrac na poschodovú posteľ?

Poschodové postele sú veľmi obľúbeným riešením do detskej izby. Umožňujú vám ušetriť cenný priestor v miestnosti a poskytujú pohodlné a bezpečné podmienky na relaxáciu. Najdôležitejším prvkom detskej izby je matrac. Práve matrace sú kľúčové pre zaistenie zdravého spánku a oporu pre telo. Zistite, ako vybrať perfektný matrac na poschodovú posteľ. 
Matrac na poschodovú posteľ a stupeň tvrdosti 
Matrac je najdôležitejším vybavením spálne, ktorý má výrazny vplyv na zdravý spánok. Prvým faktorom pri výbere správneho matraca je dbať na jeho tvrdosť. Ovplyvňuje pohodlie spánku, účinnosť odpočinku a zabezpečenie optimálnej podpory pre telo. Stupeň tvrdosti poschodového matraca musí zodpovedať hmotnosti osoby. Na trhu sú k dispozícii rôzne stupne tvrdosti, označované ako H1 až H5, pričom H1 je najmäkší matrac a H5 najtvrdší. Vhodným riešením pre väčšinu detí a mladistvých sú matrace zaradené do kategórie H2. Pretože sú odporúčané ľuďom, ktorých hmotnosť nepresahuje 80 kilogramov. Sú perfektným riešením na poschodovú posteľ. 
Výška matraca na poschodovú posteľ 
Matrac na poschodovú posteľ by mal mať príslušnú hrúbku, ktorá má vplyv na pohodlie spánku a je vhodná práve pre tento kus nábytku. V prípade, ak má dieťa okolo 12 rokov, bude optimálnym riešením matrac s hrúbkou 10 až 11 centimetrov. Tak telo získa dostatočnú oporu počas pohybov a bude poskytovať komfort pri používaní. Keď dieťa prekročí tento vek a výrazne sa zvýši aj jeho hmotnosť, je vhodné vymeniť matrac za hrubší a tvrdší. 
Matrac na poschodovú posteľ a typ výplne 
Typ výplne do matraca poskytuje pohodlie a zdravý spánok a výrazne ovplyvňuje hygienu odpočinku. Výplň matraca by nemala podporovať hromadenie baktérií a rast plesní. Najobľúbenejším a najčastejšie vyberaným je latexový matrac. Poskytuje správnu oporu chrbtici, vyznačuje sa vynikajúcou pružnosťou a odolnosťou voči opotrebovaniu. Vetracie kanály prispievajú k dobrej cirkulácii vzduchu a odvádzaniu vlhkosti z matraca. Penové matrace sú dobrou alternatívou, pretože majú optimálnu pružnosť v jednotlivých miestach na povrchu. Na získanie antibakteriálnych a antialergických vlastností by ste však mali vyberať výrobky najvyššej kvality. 
Músime však povedať, že pružinové matrace sa neodporúčajú deťom, pretože vzhľadom na nízku telesnú hmotnosť sa povrch matraca nemôže optimálne prispôsobiť individuálnym vlastnostiam používateľa. Preto, keď zvažujeme výber matraca na poschodovú posteľ, je dobré vybrať si z latexových alebo penových matracov. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články