• Štýle

aktualizované

Elegancia v bývaní

Elegancia nie je len kolekcia dekoratívnych prvkov – je to kľúč k pokojnému, ale zároveň aj štýlovému domovu. S eleganciou sa môžete stretnúť na prekvapivých miestach. Môže ísť o matematický vzorec, alebo správne držanie tela. Elegancia nemá nič spoločného s nápadnými luxusnými alebo značkovými produktami. Je to nenahraditeľná kvalita, ktorú nie je možné kúpiť, ale napriek tomu je niečím, po čom väčšina z nás túži. Poďme sa pozrieť zblízka, čo pojem elegancia znamená a ako môže do našich domovov priniesť radosť a krásu.

Komplet Rumba Biely mat Komplet Rumba Biely mat
Komplet Rumba Biely mat

Elegancia vychádza z nás samotných

Podstatou elegancie je stav mysli, nie povrchný štýl, ktorý sa v priebehu mesiacov či rokov neustále mení. Medzi módou a interiérovým designom existujú paralely. Nemusíte však nasilu zdobiť to, čo je už krásne. 

Minimalizmus nie je synonymum

Elegancia a minimalizmus sú často vnímané ako synonyma, ale je to naozaj zle. Skutočný minimalizmus je introspektívny a disciplinovaný a jeho účinok spočíva v úmyselnom nedostatku. Elegancia v sebe má väčšiu bohatosť a jej cieľom je potešiť ako dekoratéra, tak oko pozorovateľa.

Trendy sú na rozdiel od elegancie pomíňajú

Elegancia je na rozdiel od trendov nadčasová. Trendy sú vnímané ako niečo, čo hýbe svetom designu, čo spôsobuje, že sa niektorí chvejú blahom a iní  odporom. Inými slovami, moderné dekorácie z designového obchodu budú za chvíľu out, zatiaľ čo zeleň rastlín nikdy nevyjde z módy, pretože je jednoducho nadčasová. Nič nestarne rýchlejšie než novinka. Trendy totiž nemajú nič spoločného s originalitou, jednoducho sú len momentálne módne. Na rozdiel od nich práve selektívny výber prvkov, ktoré sú blízke vášmu vnútru a ktoré si naozaj zamilujete, vytvára elegantný a osobitý interiér.

Úspech spočíva v detailoch

Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť elegancie, je povýšiť každodenné rituály na niečo mimoriadneho. Uvarte si napríklad šálku čaja inak, než že nalejete vodu na čajový sáčok v obyčajnom hrnčeku. Vychutnajte si rituál a pripravte si čaj v krásnej kanvici sparením čajových lístkov. Potom sa pohodlne usaďte a pomaly ho popíjajte z peknej šálky.

Dôležitú úlohu hraje sebavedomie

Prvým krokom na ceste za eleganciou v interiéri je nájdenie vlastného a osobitého štýlu. Je to o tom, ako chcete, aby váš domov pôsobil a ako sa tam majú hostia cítiť. Toho docielite pozorovaním okolí, experimentovaním a schopností poučiť sa z predchádzajúcich chýb. Súčasný trh je presýtený rôznym vybavením a doplnkami, takže dostane občas do úzkych aj skúsených designérov. Každý krok, ktorý učiníte pri zariaďovaní bytu, preto dopredu starostlivo zvážte, poraďte sa s odborníkmi a pri konečnom rozhodovaní sa riaďte hlavne vlastným úsudkom a tým kam vás srdce ťahá.

Elegancia nie je drahá

Veľa ľudí si myslí, že čo je elegantné, je zároveň veľmi drahé. A často potom počúvame o tom, že si to niekto nemôže dovoliť. To je však veľký omyl. Vniesť do interiéru eleganciu neznamená disponovať neobmedzenými finančnými prostriedkami. Elegantné interiéry vlastnia najmä sebavedomí, vnímaví ľudia, ktorí majú zmysel pre krásu. A nič z toho neznamená, že pritom musia siahnuť hlbšie do kapsy než tí ostatní. Čo je ale najdôležitejšie: Elegancia nie je formálna a nudná. Vzhľadom k tomu, že zmysel pre eleganciu vychádza zo sebadôvery ľudí, zostáva tu dostatok priestoru pre určitú ľahkosť a seba-vyjadrenie.

Čo robiť keď to jednoducho nejde

Bohužiaľ je takmer nemožné mať elegantný domov, keď v ňom žijete s deťmi a domácimi maznáčikmi. Taká domácnosť sa pri bežnom prevozu ťažko ubráni neporiadku. Čo teda robiť, keď napriek tomu zatúžite po troške elegancie? Začnite s málom. Vymedzte si doma napríklad len malý kútik a skúste ho zariadiť tak, aby vyhovoval vašim predstavám o elegantnom priestore. Uvidíte, že sa vám po čase podarí elegantné prvky rozšíriť po celom dome a že prídete aj na to, ako a kam schovávať poštu, topánky, prádlo a ďalšie veci, ktoré jednoducho nemajú s eleganciou nič spoločného. Všetky veci a vybavenie si usporiadajte do moderných šatníkových skríň, ktoré vám pri zariadení interiéru veľmi pomôžu. 
Drevené podlahy vnášajú do všetkých interiéru teplú atmosféru a štruktúru, ktorá je základom priestoru. Kontrastné farby nábytku a materiálov dodávajú priestoru dramatickejší pocit. Prevláda biela, šedá, čierna, modrá a akcenty prírodného dreva. Celkový dojem umiernenej elegancie s luxusnými prvkami umocňuje použitie prírodného kameňa, najmä bieleho a čierneho mramoru. Uplatnenie nájde nielen v kuchyni a jedálni, ale tiež napríklad v kúpeľni. Každá miestnosť v interiéri je iná a na hlavný obytný priestor napojená iným špecifickým spôsobom. Zdrojom denného svetla celého bytu sú okná, ktoré by mu mali poskytnúť dobré osvetlenie aj počas pochmúrnejších dní – jedno v spálni a dve v obytnom priestore. Kuchyňa bola v rámci rekonštrukcia presunutá do vnútornej časti dispozície, aby prenechala spálni lepšie svetelné podmienky, možnosť priamo vetrať oknom a tiež dobrý výhľad na mesto. Elegantný interiér oceníte aj v prípade, že máte radi minimalistický nábytok a zariadenie bytového interiéru v neutrálnych farbách. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články