• Štýle

aktualizované

Podlaha, ktorá odolá škrabancom

Ako vybrať podlahu, ktorá najlepšie odolá riadenie zvieracích maznáčikov. S výberom materiálov u podlahy súvisí ajzáťaž, akej bude vystavená podlaha. Ak máte psa alebo mačku, čakajú podlahovú krytinu náročné zaťažkávacie skúšky, z ktorých nie každý materiál výjde so cťou.

Komplet nábytku z lawa Helio biely 

Psie pazúriky dávajú podlahám veľmi zabrať, a to si ju ani nemusia pliesť so záhonom, kde je je možné vyryť napríklad všetky kvety. Ak jevo vašej domácnosti prítomnosť zvierat samozrejmosťou, zamerajte sa na záťažové materiály, ktorésú síce drahšie, ale vydržia aj veľkú prevádzku a majú väčšiu šancu odolať aj tvrdým pazúrikom veľkého psa či ostrým pazúrikompreťahujúce sa mačky.

Keď do domácnosti príde šteniatko, a to skôr alebo neskôr psíčkarov čaká, musí počítať aj s tým, že spočiatku zostane na podlahe tu a tam nejaká lúžička. Z toho dôvodu by mala byť podlahová krytina tiež vodeodolná. Moč je naviac pomerne agresívna a môže na niektorých povrchoch zanechať škvrny.

Bez újmy odolá zvieraciemu riadeniu snáď len keramická dlažba, ale tá je v našich podmienkach vhodná len na podlahové topenie. Pri výbere dávajte dôraz na ochranu a bezpečnosť, ktorá je dôležitá pre každodenné používanie.

U dreva záleží na povrchovej úprave

Keď vezmu drevenú podlahu, tak do laku pes urobí drobné škrábance – tie zostanú len v laku, nepreniknú do dreva ako takého, ale budú vidieť, najmä proti svetlu. V olejovanej drevenej podlahe pes tiež urobí škrabance – v tomto prípade zasiahnu priamo do dreva, ale na druhú stranu zase nie sú tak vidieť, a keď sa podlaha znovu naolejuje, tak sa škrabance, pokiaľ nie sú extrémne, zatiahnu a nebudú tak viditeľné. Takže v rámci dreva by som sa prikláňal skôr k olejovanej povrchovej úprave. Poškodenie môže znehodnotiť celkovú manipuláciu.

Vinyl alebo laminát?

Podlahy SPC (Stone Polymer Composit) alebo tiež rigidy sa radia k veľmi tvrdým a odolným typom podláh. Ide vlastne o vinyl novej generácie, ktorý kombinuje vápenec a stabilizátory a vytvára tak extrémne odolné jadro. Výhodou je aj 100% vodeodolnosť, takže vycintaná voda z misky či mláčky jej neublíži.

Aj lamináty vydržia veľa, ale výrobcovia zdôrazňujú, že je to odolnosť pre klasický pohyb na krytine. Takže laminát je veľmi odolný, ale pokiaľ sa pes bude napríklad dlhodobo na jednom mieste snažiť vyhrabať dieru a bude urputný, tak aj laminátovú podlahu môže poškriabať.Proti vlhkosti bývajú moderné laminátové podlahy zaobstarané vodeodolnou úpravou, takže sú vhodné aj do kuchyne alebo kúpeľne.

Bežným vodeodolným vinylom z pohľadu vlhkosti poškodenie nehrozí, ale zase sú mäkšie, takže je väčšie riziko poškrabania. Ale hlavne sú skúsenosti, že pokiaľ zostane kalúžka na vinylu dlhší čas, tak svoju agresivitu môže vykresliť fľak, ktorý už na krytine zostane.

Jednoduchá údržba je štandardom

Nech už zvolíte akúkoľvek podlahu, ak máte doma zviera, buďte si istí, že vás čaká neustále vytieranie a vysávanie chlpov. Moderné povrchové úpravy v tomto poskytujú dobrú službu, pretože sú napospol veľmi dobre udržovateľné.Z tohto pohľadu teda nemôžete urobiť chybu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články