• Štýle

aktualizované

Zlatá farba a jej ladenie

Zlatá farba dodá šťavu moderným interiérom. Ako neprekĺznuť do gýču? Zlatá farba v interiéri vyvoláva exkluzívnydojem. Pokiaľ to avšak nepreženiete. Hranice medzi vznosnou honosnosťou a nevkusným gýčom je v tomto prípade skutočne tenká. Nemusíte sa jej pri dekorovaní interiéru vôbec báť, ale pridávajte ju po malých detailoch.

V tomto článku sa dozviete:

  • Zlatá farba a jej ladenie?

Neznamená to, že máte ignorovať tzv. farby roka, ktoré sa neustále menia. Pokiaľ vsadíte na zlatú, tak je jednoducho sledovať nemusíte. Váš byt už bude navždy in. Zlatý odtieň je totiž nadčasový. Možno je to tým, že po stáročia symbolizuje blahobyt a luxus, možno za to môže energia, ktorá z neho vychádza a ktorá býva právom spojovaná s tou slnečnou.

Vyváženosť farieb

Zlatá farba dodá vášmu bytu šmrnc, iskru aj punc bohatstvo a extravaganciu. Svoje o tom vedia tiež módní návrhári, ktorí si na tieto atribúty a detaily evidentne potrpia. Práve módne návrhy sú občas ukážkou toho, ako jednoducho je možné sklznúť z pôsobivej extravagancie až na pomedzie nevkusu.Nesporné však je, že väčšina modelov je skvelou ukážkou dokonalé vyváženosti farieb a materiálov.


A ako to môžete docieliť? Prioritne si určite jednu dominujúcu farbu. K nej pridajte pár drobností v inej farbe a to všetko zavŕšte malým solitérom, obrazom alebo inou dekoráciou v kontrastnom odtieni. Výsledok bude excelentný podobne ako aj rôzne módne trendy.

Zlaté závesy alebo zrkadlo v zlatom ráme

Zlatá farba nemusí byť nutne synonymom lesklých žiarivých povrchov, ktoré pôsobia vo väčšine interiérov rušivým dojmom. Pokiaľ ste predsa len vo svojom vkuse konzervatívnejší, oceníte skôr matné povrchy alebo s naružoveným zafarbením, ktoré pôsobia tlmenejšie a neupútavajú toľko pozornosti.Svoju pozitívnu úlohu zohrávajú napríklad len zrkadlo či obraz v zlatom ráme, zlatená mísa či svietnik postavené na komode alebo podobne ladené závesy a povlaky na vankúšoch.

Nezabúdajte ani na kúpeľňu. K príjemnému pocitu z komfortnej lázne postačí pár zlatených kúpeľňových doplnkov alebo umývadlové a vaňové batérie vo vhodnej povrchovej úprave. Žiť v zlate jednoducho nutne neznamená zruinovať svoju peňaženku, ale šikovne si vybrať pár kúskov, ktoré z vášho domu urobia luxusné sídlo.

Zlatá farba predstavuje symbol prepychu. Zatiaľ čo súčasný minimalizmus volá po striedmych farbách nastavených v dávno zabudnutej dobe. Zlatá sa vracia do minulosti. Aj tak ju nájdeme na historizujúcom nábytku. Avšak nie je potrebné bývať na zámku, aby ste si zlatú mohli užiť aj u seba v obývačke. Len je potrebné s ňou šetriť a dať jej priestor najmä na menších alebo solitérnych kusoch nábytku. Tam vynikne.

Zlatá v detailoch 

Dobre vedieť!

Aby to u vás nevyzeralo ako v nejakou múzeu, vyberte len obmedzený počet dekorácií alebo kusov nábytku, na ktorých zlatú použijete. Ideálne je zamerať sa na rámy obrazov alebo zrkadiel prípadne dekorácie, které sa jednoducho vymenia, ako sú vázy alebo svietniky.

Zlatá sa totiž môže obkukať omnoho ľahšie než ostatné farby. Roky upadala do zabudnutia a ľudia ju práve znova objavili najmä v súvislosti s obľubou barokových stoličiek alebo používáním zlatého spreje teprve nedávno. Nie sme na ňu tak zvynutí a môže na nás pôsobiť výstredne. Omnoho ľahšie tak odstránite zlatý kvetináč než písací stôl


Pokiaľ ste si zlatou istí, siahnite už po spomínaných rámoch. Zrkadlo v zlatom ráme je klasikou, ktorá je odvážna a pritom nepôsobí výstredne. Zlaté rámy v kombinácií s čiernobielymi fotografiami vyzerajú skvelo. Avšak nepreháňajte to s nimi. Ich jásavosť stlmíte rámami v neutrálnych farbách, ako je čierna alebo biela, ktoré umiesníte do blízkosti pozlatený chrámov.

S ostatnými farbami 

Zlatá nemôže byť dominantnou farbou, slúži k doplneniu iných farieb. Veľmi jej to pristane s čiernou a bielou, ale hodí sa aj k tmavším odtieňom červenej, modrej, zelenej, šedej a hnedej. Avšak aj s takouto staroružovou bude vyzerať úžasne. Pozor si dávajte na jej kombináciu s jasnými farbami, ako je oranžová alebo ružová. Tieto farby jej vezmú pozornosť a už tak aj s nimi vyzerá gýčovito. To ale neznamená, že by ste sa mali zlatej farby báť. Jej extravagantnosť je to pravé, pokiaľ chcete so svojim bytom trochu experimentovať. Pozrite sa po obchodoch a vyberte zlaté dekorácie. Cenovo nijak nevyčnievajú, takže vás nebude toľko mrzieť, keď sa ich rozhodnete za rok odstrániť.

Pamätajte tiež, že nie je zlatá ako zlatá. Odtieňov zlatej je mnoho viac od temnejších medených až po slnečné, žiariace a veľmi často nevkusné odtiene. Pre istotu zvoľte klasickú zlatú, akú poznáte zo šperkov alebo siahnite po takých odtieňov, ktoré sa blížia k medi. Zlatá je totiž síce symbolom luxusu, ale v niektorých svojich odtieňoch dokáže pôsobiť skutočne lacno. Pri výbere nábytku buďte naozaj opatrní, pretože zlaté a výraznejšie doplnky nepotrebujú pri sebe nábytok s výrazným dekórom. Ak si však nebudete vedieť sami poradiť s výberom, tak sa môžete inšpirovať napríklad našimi modernými a minimalistickými zostavami do každej miestnosti. Pri mnohých vás môže tiež príjemne prekvapiť aj cena za nábytkovú zostavu, ktorá je bezkonkurenčná.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články