• Štýle

aktualizované

Sedací nábytok a jeho rozdelenie

Sedací nábytok býva spravidla dominantou obývacích miestností, ale tiež jedálni, či napríklad terás a balkónov. Designeri majú tento typ nábytku v obľube predovšetkým vďaka tvárnosti jeho poňatí a variabilite voliteľnosti štýlu a farebných kombinácií.

 Pohovka Jedrus
Pohovka Jedrus 
Hľadáte tipy na sedací nábytok do malej obývačky? Existuje neuveriteľné množstvo druhov a modelov sedacieho nábytku a preto je často ťažké zvoliť ten najvhodnejší práve do malých obývacích miestností. Práve preto pre vás máme hneď niekoľko typov.
Kompaktná pohovka: Pohovka bez opierok na ruky je rozhodne tým pravým do každej menšej obývačky. Vojdu sa na ňu aj tri osoby a vďaka absencii spomínaných opierok sa na ňu môžete pohodlne natiahnuť aj po návrate z nejakej náročnej akcie.
Alternatívna pohovka: Tento druh pohovky je vďaka svojim rozmerom do malých obývacích miestností skutočne viac než vhodným kúskom. Zriedka sa na ňu vojde viac než dvaja ľudia. Avšak je veľmi pohodlnou alternatívou pre príjemné posedenie u knihy.
Modulárna pohovka: Vďaka svojej variabilite vám nezaberie v obývačke viac priestoru, než je nezbytne nutné. Výhodou modulárneho nábytku všeobecne je predovšetkým to, že ho môžete skladať a dokupovať podľa ľubovoľného výberu. Naviac vďaka chytrému čalúneniu na drobných operadlách pre ruky môžete docieliť efektu väčšieho priestoru pre sedenie.
Vaňové kresielko: Nielen, že pri usadnutí do neho celkom objíme váš chrbát, ale naviac svojimi líniami dokonalo prepožičiava celé miestnosti ladné krivky. Veľmi pôsobivo vyzerajú tieto kresielka v koženom prevedení.
Pull-up stoličky: Tieto modely stoličiek sú maximálne praktické predovšetkým vďaka tomu, že môžu stať samostatne ako solitérny kus nábytku niekde v rohu miestnosti a kdekoľvek ich môžete v prípade potreby vytiahnuť do terénu. V každom prípade ale vyzerajú štýlovo.
Otoman a kubický gauč: Do malej miestnosti pokojne použite čalúnené pohovky a taburetky kubických tvarov. Získate tak nadčasový design a ľahkosť v priestore. Úplne najpraktickejšie sú potom rozkladacie modely.

Ako navodiť vo vašej obývačke intímnu a pokojnú atmosféru?

Pri výberu čalúnenie dodržujte pravidlo jednoduchého vzoru a pokiaľ možno mäkkých farebných tónov. Nebojte sa pridať zrkadlá, dokonale odrážajú svetlo a dodajú tak priestoru expanzívny vzhľad. Použite ako dekorácie a doplnky veci, ktoré skutočne utvára pocit a atmosféru pravého domova. Vystavte fotografie, lampy, a podobne.
Dnes to už dávno nie je molitan alebo pamäťová pena, čím sa plnia tie najluxusnejšie sedacie súpravy, pohovky a kreslá. Verte, či nie, neuveriteľný comeback práve teraz zažíva perie. Vybraným, očisteným a ošetreným perím sa plnia veľké sedačky, v ktorých sa potom naozaj každý musí cítiť tak pohodlne, že si pri každom dosadnutí pripadá ako v perinke. Ako každý prírodný materiál však vyžaduje aj perie istú starostlivosť pretože časom začína strácať svoj objem. Preto je nutné ho častejšie vetrať vonku a tu a tam pérové výplne vyňať zo snímateľného čalúnenia a nechať ich profesionálne vyčistiť.

Zase tie farby

Na rozdiel od minulých sezón, kedy tón udávala jednoznačne biela, sú v kurzu momentálne skôr prírodné tóny. Rozhodne neurobíte žiadnu chybu, pokiaľ podľahnete kúzlu pravej, ale aj syntetickej kože. Lakovanú kožu s ochranným filmom potom môžete doplniť lesklými alebo naopak matnými vankúšmi v kontrastných farbách. Veľmi univerzálne sú tiež šedé tóny farebné škály. Snáď každý designer, ktorý je v nábytkárskych trendoch ako doma by vás pochválil, pokiaľ pre svoj interiér zvolíte sedací nábytok tmavšieho tónu s výrazne kontrastným, až žiarivým prešívaním v okrajových lemoch, alebo s priečnym šitím s drobnejšími švami.

Materiálové kombinácie

Vezmime si napríklad najtypickejší kus z rodiny sedacieho nábytku – pohovka, sofa alebo sedačka. V prípade, že aktuálne vyberáte túto prvú voľbu obývacieho nábytku do vášho nového domova, alebo ste sa jednoducho uzniesli, že už by vaše obydlie znieslo trochu čerstvejší model tohto druhu nábytku, než je vaše stávajúce, byť kvalitná pohovka, narazíte celkom isto na zásadný problém. Ten problém znie – čalúnenie, teda konkrétny materiál, z ktorého je vyrobený. Bude to koža alebo nejaký druh textílie? Nábytkársky trend hovorí, skombinujte to. Základ sedačky môže byť vyrobený z kože, operadlo potom z nejakej kvalitnej látky.

Skryté technológie

Aktuálne vyrábaný sedací nábytok sa tiež snaží svojim budúcim majiteľom čo najviac sedenie spríjemniť a urobiť tak z obyčajného sledovanie televízie alebo čítanie knihy, či práca u počítača čo najviac relaxační, ba až terapeutický zážitok. Kreslá tak majú vo svojich útrobách ukryté rôzne masážne vložky a sedaciu súpravu si zase môžete kúpiť vybavenú napríklad kvalitným audio systémom, relaxačným a masážnym programom s diaľkovým ovládaním a mnoho rozličnými výdobytkami modernej technológie pre bývanie. Tak si môžete jednoducho dopriať moderný dizajn v bývaní, čo sa týka obývacej miestnosti a tiež aj jej renovácií a premene. V našej ponuke tak môžete naraziť na veľa moderných zostáv, ktoré dodajú interiéru potrebný dizajn.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články